Anna-Maria hjälper Älvsjö sjukhus rekrytera studenter under covid-19 pandemin

Läkarstudenten Anna-Maria Al-Khabbaz har tillsammans med föreningen som hon är aktiv i svarat på Älvsjö sjukhus vädjan om personal. Hittills har mer än 160 studenter från olika program anmält sitt intresse och en del har redan börjat genomgå utbildning för att vara redo att hoppa in och jobba.

Studenten Anna-Maria i sin studentlägenhet.
Som så många andra studenter pluggar Anna-Maria hemifrån just nu. Foto: Privat

För drygt en vecka sedan, vid halv ett på natten, fick läkarstudenten Anna-Maria Al-Khabbaz ett mejl från en anestesiolog som tidigare haft föreläsning för den studentförening hon är aktiv i. Det visade sig vara en av projektledarna för Älvsjö sjukhus, det temporära sjukhus som ska avlasta ordinarie sjukvård under den rådande covid-19 pandemin om det behövs. Mejlet handlade om att de var i behov av personal.

– Jag och en till medlem i vår styrelse, Anton, åkte ner till Älvsjö. De visade runt och berättade att de behövde hjälp med allt från folk som kan jobba som undersköterskor till att ta hand om det administrativa, berättar Anna-Maria.

– De bad oss om hjälp till att hitta fler studenter. De frågade om vi hade tillgång till en av alla de listor som cirkulerat där studenter kan skriva upp sig för att engagera sig inom vården just nu. Den lista som en kursare till mig hade skapat för läkarstudenter var redan inlämnad till regionen men från regionens sida hade man inte hunnit sortera all information än när vi var där nere, så jag skapade en egen lista via ett formulärsystem som sorterar all information löpande för specifikt Älvsjö sjukhus och öppnade upp för studenter från olika utbildningsprogram att anmäla sig, fortsätter Anna-Maria.

Stort gensvar

I listan som skapades kunde studenter fylla i sina kontaktuppgifter, samt ge information om tidigare erfarenhet och tillgänglighet. Den fick snabbt spridning och i dagsläget har över 160 studenter anmält sitt intresse.

– Det är studenter från varierande program: läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, tandläkarstudenter och biomedicinstudenter, säger Anna-Maria.

Älvsjö sjukhus har redan börjat kontakta studenter på listan, Anna-Maria är en av dem.

– Ungefär 20 studenter har kontaktats initialt. För att kunna förbereda oss genomgår vi nu utbildning i allt från HLR i samband med covid-19 till ambulansutbildning.

– I vår grupp är vi en blandning av fysioterapeutstudenter, sjuksköterskestudenter, läkarstudenter och en tandläkarstudent. Sedan tror jag att de kommer kontakta fler studenter allteftersom, berättar Anna-Maria.

En ny vardag som student

Anna-Maria läser termin 10 på läkarprogrammet, och började terminen som planerat med kursen i pediatrik. Hon hann precis börja läsa nästa kurs i gynekologi och obstetrik, när de olika restriktionerna för att minska smittspridningen av covid-19 infördes. Bland annat fick hon sin VFU på en gynekologisk mottagning inställd.

– Det är mycket som ställs in eller görs om och kortas ned. Jag tror att de inom de olika kurserna jobbar mycket med hur vi ska kunna ta igen det vi nu missar. Men svaret jag fått hittills är att de inte riktigt vet än hur allt ska lösas, säger Anna-Maria.

Även fritiden påverkas för Anna-Maria, då hon tidigare haft en väldigt aktiv vardag.

– Efter skoltid brukade jag vara aktiv inom utskott och föreningar. Mitt schema var ganska fullspäckat varje vardagskväll. Nu är det mycket som är inställt, säger Anna-Maria.

– Jag är en väldigt social människa och har ett behov av att träffa folk. Så för mig har det varit jobbigt med sociala restriktionerna, fortsätter Anna-Maria.

”Det kommer inte vara för evigt”

För att hålla motivationen uppe i vardagen är ett av hennes tips till andra studenter att sätta upp små mål för varje dag.

– Det behöver inte vara ett stort projekt. Bara så att man gjort något som känns meningsfullt, säger Anna-Maria.

– Ett annat tips är att bevara den sociala kontakten på distans, våga slänga iväg ett meddelande till någon med: ”hej, jag saknar dig”.

Själv skypar hon ofta med vänner och pojkvän, och har till och med bakat tillsammans med en kompis på distans.

– Men min största motivation just nu är tanken att det här är temporärt, säger Anna-Maria.

I maj fyller hon 25 år, och hade planerat att ha en stor fest, något som nu inte blir av.

– Det är sådant som händer. Fester får komma senare. Och då kan vi fira ännu mer, att vi har klarat den här svåra situationen!