Att tolka en fysiologisk/neurofysiologisk undersökning, 7,5 hp
To Enterpret a Physiological/Neurophysiological Exam, 7,5 credits- Kurskod
- 1QA074
- Kursens benämning
- Att tolka en fysiologisk/neurofysiologisk undersökning
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Biomedicinsk laboratorievetenskap
- Nivå
- Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för laboratoriemedicin
- Beslutande organ
- Styrelsen för utbildning
- Datum för fastställande
- 2010-06-09
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden LABMED
- Senast reviderad
- 2017-09-28
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2010
Särskild behörighet
Mål
Kursen syftar till att ge en bred och grundläggande kunskap om hur svar från kliniskt fysiologiska och neurofysiologiska undersökningar kan tolkas. Målgruppen för kursen är i första hand inte den yrkesgrupp som utför och tolkar svaren utan de yrkesgrupper som befinner sig mer perifert, som sekreterare, teknisk personal, vårdadministratörer och liknande.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Beskriva grundläggande anatomi och fysiologi i den friska människan.
- Redogöra för innehållet i och omfattningen av de vanligaste kliniskt fysiologiska och neurofysiologiska undersökningarna.
- Översiktligt förklara det praktiska genomförandet av de vanligaste förekommande kliniskt fysiologiska och neurofysiologiska undersökningarna.
- Förklara huvudinnehållet i de resultat som erhålls vid vanligt förekommande kliniskt fysiologiska och neurofysiologiska undersökningar.
- Översiktligt kunna identifiera och förklara patologiska fynd som kan erhållas vid vanligt förekommande kliniskt fysiologiska och neurofysiologiska undersökningar.
- Redogöra för nomenklatur och dess innebörd som används vid tolkandet av vanligt förekommande kliniskt fysiologiska och neurofysiologiska undersökningar.
Innehåll
I undervisningen integreras systematisk anatomi och fysiologi med olika undersökningar för att fastställa kroppsliga funktioner. Undersökningsmetodernas bakomliggande teknik och genomförande kopplas sedan till resultaten och tolkningen av dessa hos såväl den friska som sjuka människan. Behandlingen av aktuella patologiska fynd diskuteras översiktligt.
Arbetsformer
Undervisningen sker i form av föreläsningar, IT-baserade grupparbeten, seminarier och laborationer.
Examination
Examination sker i form av muntliga redovisningar i grupp och individuell skriftlig sluttentamen.
Seminarier, grupparbeten och laborationer är obligatoriska. Vid frånvaro görs en överenskommelse mellan den studerande och ansvarig lärare angående kompensation.
Student som ej är godkänd efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle.
Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts.
Kursen är nedlagd.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Utbildningsspråk är svenska.
Litteratur och övriga läromedel
2. uppl. : Stockholm : Liber, 2005 - 427 s. ISBN:91-47-05244-9 (inb.) LIBRIS-ID:9864337 Sök i biblioteket