Isabela jobbar extra med covid-19 patienter

I januari började Isabela som läser termin 5 på läkarprogrammet sitt extrajobb på en infektionsavdelning på Danderyds sjukhus. Kort därefter åkte hon på semester. När hon kom tillbaka till Sverige igen var hela avdelningen omställd till en covid-19 avdelning.

Isabela, Medicine student
Isabela, läkarstudent på KI Foto: Privat

Hur har coronautbrottet påverkat din utbildning?

– Jag är hemma väldigt mycket och pluggar på distans framför datorn. Det har varit lite rörigt och vi vet för det mesta bara från vecka till vecka hur planeringen ser ut. Egentligen ska jag läsa klinisk medicin nu, men eftersom den kursen innefattar tre veckors VFU (praktik) så har den kursen blivit framskjuten. Nu läser vi en vetenskaplig kurs istället. Förhoppningen är att vi ska kunna gå ut på VFU de tre sista veckorna på terminen.

Hur ser en ”vanlig” dag ut nu jämfört med innan?

– En vanlig skoldag börjar vid 9-tiden. Jag kliver upp strax innan och äter frukost framför föreläsningen. Jag försöker komma ut varje dag och göra någonting. Ibland jobbar jag extra på vardagskvällar och under helgerna.

Hur är stämningen i klassen?

– Det är lite svårt att säga eftersom alla är på sitt håll. Men generellt uppskattar alla det jobb som kursledningen på KI gör, de jobbar verkligen järnet för att hitta lösningar. Sen är inte alla lösningar optimala och det skapar en del oro och frågetecken i klassen.

Hur håller ni kontakt i klassen?

– Vi är ganska tajta, vi håller kontakt via chattar, Zoom och sociala medier. I förra veckan tittade vi på serier tillsammans via Zoom.

Du jobbar extra som undersköterska på en infektionsavdelning på Danderyds sjukhus. Kan du berätta om hur det arbetet är?

– Jag började jobba extra där i januari och åkte kort därefter på semester. När jag kom tillbaka var hela avdelningen omställd till att arbeta med covid-19 patienter. Det har blivit ett helt nytt sätt att jobba på. Jag och sjuksköterskan som jag jobbar i team med behöver alltid tänka på att minimera antal tillfällen man går in till patienten då det tar mycket tid att ta på och av skyddsutrustningen. Läget gör också att det inte går att få samma överblick och kontakt med patienten under rådande omständigheter.

Hur är stämningen mellan kollegorna på avdelningen?

– Den är ganska bra även om många biter ihop och många får jobba dubbelpass. Det är lite rörigt.

Hur håller du dig motiverad till studier just nu?

– Det är lite svårt. Jag gillar att plugga i grupp men det går ju inte just nu. Det är värdefullt att få variationen genom att komma iväg och jobba, då blir jag mer taggad på att komma hemma igen.

Har du tips till andra studenter?

– Jag vill rekommendera att man kommer ut varje dag. Gå till ett utegym, ta en promenad eller laga mat. Sitt inte bara hemma och plugga och titta på serier.

Vilka erfarenheter tror du att du kommer ta med dig från denna tid?

– Att hantera ovisshet och att göra det bästa av situationen. I mitt extrajobb träffar jag patienter där man inte är bekväm i situationen eftersom vi vet ganska lite. Det är en lärdom jag tar med mig. Dessutom lär man sig mycket om sig själv och vad man gillar.