Anton läser till fysioterapeut

"Fysioterapeutprogrammet är en varierande utbildning med teoretiska moment varvat med praktik som bereder väg till ett av världens mest spännande jobb"

Student fysioterapeutprogrammet
Student fysioterapeutprogrammet Foto: Martin Stenmark

Varför valde du att läsa till fysioterapeut?

Efter att jag arbetat som professionell dansare i cirka sju år landade jag i Stockholm igen och i samma veva blev jag pappa. Under min tid som dansare så blev jag mer och mer intresserad av hur kroppen fungerar från ett funktionellt så väl som fysiologiskt perspektiv och jag kände en lust att hjälpa andra ”hitta” sin kropp. Eftersom jag hade förmånen att få arbeta och lära känna min kropp på ett uttryckande och artistiskt sätt så vill jag nu hjälpa andra, på ett mer konkret sätt, att ”upptäcka” och arbeta med sin kropp. Det var det som fick mig att söka till fysioterapeutprogrammet.

Vad är det bästa med utbildningen? 

Att man får lära sig att hjälpa andra upptäcka hur deras kropp fungerar. Det är en varierande utbildning med teoretiska och praktiska moment varvat med praktik som bereder väg till ett av världens mest spännande jobb! Fysioterapeutprogrammet ger en bra grundutbildning i fysioterapins olika inriktningar, med en gedigen teori där vi delar många av föreläsarna i anatomi och fysiologi med läkarprogrammet.

Varför valde du att studera på just KI? 

KI var mitt enda val för fysioterapiutbildningen, däremot stod jag länge och valde mellan naprapathögskolan och KI. Nu känner jag mig väldigt nöjd med att jag valde fysioterapi i stället för naprapati, och med det menar jag inte att naprapathögskolan är en dålig utbildning. Det jag gillar med fysioterapiutbildningen är att den är så enormt bred och att man kan arbeta inom så många olika områden och att man senare även kan söka sig vidare till forskning etcetera. Den möjligheten är, som jag förstått det, mer begränsad inom naprapatyrket och som jag förstått det kan man inte bedriva forskning på samma sätt med en naprapattitel.

Vad har varit den största utmaningen hittills? 

Första terminen var utmanande då man har ett intensivt teoriblock med fysiologi och anatomi innan man får börja med den första fysioterapi-kursen. Just då kunde det kännas mastigt att ta in så mycket fakta utan att ha något praktiskt att återkoppla det till. Sen tror jag att det kan kännas ganska ovant för många att ha praktiska examinationer där man ska visa på sina färdigheter inför en examinator i stället för att skriva ett ”prov”, då gäller det att hålla tungan rätt i mun och ta det ”piano”.

Var det något som överraskade dig med utbildningen? 

Att fysioterapi inbegriper så många olika områden, det kan innebära allt från andningsgymnastik till stresshantering till fysioterapi för djur. Det gör mig väldigt nyfiken på vilken väg jag kommer ta och uppmuntrar verkligen till ett livslångt lärande. Sen blev jag överraskad att vi också får läsa psykologi, ett kort avsnitt om pyskiatri och att det finns ett fokus på motiverande samtal och beteendeförändring som en del av vårt arbete. Detta tycker jag var väldigt spännande och känns som en viktig del i vårt möte med patienten.

Vad vill du arbeta med i framtiden? Någon speciell inriktning?  

Det finns väldigt mycket som jag blivit nyfiken på och många områden som jag inte ens visste vad det var eller att det fanns när jag sökte in till utbildningen. Än så länge så vill jag hålla mig öppen inför vad jag kommer träffa på under de sista terminerna och jag tror det kan finnas en idé i att börja på en klinik där man får träffa många olika patienter och patientgrupper till att börja med, till exempel i primärvården. Innan jag sökte utbildningen så hade jag en tanke om att bygga vidare på min karriär som dansare, till exempel att fokusera på att behandla och rehabilitera dansare eller att använda dansen som en terapiform, men det känns inte som den enda vägen nu.

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till fysioterapeutprogrammet?  

Sök! Det här är i mina ögon ett av de mest stimulerande jobb jag provat på. Eftersom fysioterapin är en förhållandevis ”ung” profession tycker jag att det är enormt spännande att se vart vi kommer vara om 30 år, här har man verkligen möjlighet att påverka och utveckla fysioterapi som yrke och vetenskap med nya behandlingar, interventioner, forskning med mera.

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli fysioterapeut?

Att man är nyfiken och intresserad av kroppen och människor. Jag tror det kan vara en fördel om man känner sig bekväm med och motiverad av att arbeta med människor och att hitta den bästa behandlingen tillsammans med sin patient. Sen tänker jag att man får vara beredd på att fysioterapin inte är en komplett vetenskap där vi har svar på alla symptom, diagnoser eller frågeställningar.

Läs studentbloggen där Anton har bloggat en period. 

Studentkommuni…
2022-12-19