Bozica läser till logoped

"Det som har överraskat mig är hur bred utbildningen är och hur många olika saker man faktiskt kan jobba med som logoped"

Bozica, student logopedprogrammet
Bozica, student logopedprogrammet Foto: Martin Stenmark

Varför valde du att läsa till logoped?  

Jag har alltid varit intresserad av språk och kommunikation och brinner för att hjälpa människor att kommunicera bättre.

Vad är det bästa med utbildningen?  

Det är att den är så bred och att man får så många olika perspektiv på vad språkproblematik kan innebära. Och hur det påverkar vardagen för den som lever med det. Vi lär oss om det här både ur ett lingvistiskt, medicinskt och psykologiskt perspektiv.

Hur ser en typisk vecka ut?

Just nu har det för min klass i synnerhet varit väldigt mycket undervisning på distans med tanke på pandemiläget. Men en typisk vecka för mig i nuläget innehåller både föreläsningar och självstudier.

Varför valde du att studera på just KI? 
KI har det bredaste utbudet av medicinska utbildningar och också väldigt bra möjligheter till vidare forskning om man är intresserad av det. Det var också ett naturligt val eftersom jag bor i Stockholm.

Vad har varit den största utmaningen hittills? 

Den största utmaningen har varit att få tiden att räcka till och planera så att man hinner med allt som man har att göra.

Var det något som överraskade dig med utbildningen? 

Just hur bred den är och hur många olika saker man faktiskt kan jobba med som logoped. Det var en del inriktningar som jag inte ens kände till innan jag började.

Vad vill du arbeta med i framtiden? Någon speciell inriktning?  

Jag vet inte än. Jag tror jag kommer få en bättre bild av vilken inriktning som passar mig bäst efter nästa termin när vi har haft praktik men det skulle vara kul att jobba med barn eller kanske som neurologoped.

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?  

Läs gärna lite i förväg om programmet innan du ansöker så att du vet vilka kurser som ingår. Många blir förvånade över hur tvärvetenskapligt det är, man förväntar sig oftast att det ska vara ”specialinriktat”

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli logoped?

Det är väldigt bra om man har ett underliggande språkintresse för då blir programmet verkligen aldrig tråkigt. Intresse för psykologi och hur människor fungerar är också bra, men det viktigaste tänker jag innan man söker sig till ett vårdyrke är att man drivs av en vilja att hjälpa andra.

S
Studentkommuni…
2022-12-13