Kursplan för

Anatomi och fysiologi, 4,5 hp

Anatomy and Physiology, 4,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT16 , HT17 , HT18 , VT24
Kurskod
1AU051
Kursens benämning
Anatomi och fysiologi
Hp
4,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Övriga ämnen 
Nivå 
G1 - Grundnivå 1 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
Medverkande institutioner
  • Institutionen för fysiologi och farmakologi
  • Institutionen för neurovetenskap
Beslutande organ
Utbildningsnämnden Clintec
Datum för fastställande
2016-05-04
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2016

Särskild behörighet

Grundläggande behörighet

Mål

Det övergripande målet med denna kurs är att den studerande ska inhämta grundläggande kunskaper om anatomi och fysiologi. Kursen utgör en grund för kommande kurser, såsom kursen Medicinsk audiologi. 

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:

  • beskriva de grundläggande principerna för människokroppens uppbyggnad, för cellens och vävnadernas struktur inklusive andningsorgansystemet, skallen med näshåla och bihålor samt sinnesorganens anatomi med betoning på hörselorganet
  • redogöra för hur det centrala och perifera nervsystemet är organiserat med större uppåt- och nedåtstigande bansystem, hjärnans kärlförsörjning och kranialnerverna samt identifiera och definiera neuroanatomiska strukturer inklusive de språkliga funktionernas neuroanatomi samt det centrala hörselsystemets anatomi
  • redogöra för bukpressens och andningens muskulatur och dess innervation samt för struphuvud, svalg och munhåla med inverkande muskler och nerver
  • redogöra för nervcellers och muskelcellers funktion, sinnesfysiologi, autonoma nervsystemets funktion, motorik samt respirations- och cirkulationsorganens fysiologi
  • redogöra för talorganens grundläggande funktion samt det perifera och centrala hörselsystemets grundläggande funktion

Innehåll

Kursen innehåller två moment, Anatomi och Fysiologi. Kursinnehållet i respektive moment utgör en viktig förutsättning för fortsatta studier om sjukdomar och tillstånd som har speciell anknytning till hörselsystemet samt störningar i röst, tal, språk och sväljning.
 

Anatomi, 2.5 hp Momentet innefattar teoretiska utgångspunkter för människokroppens grundläggande anatomi, cellens och vävnadernas struktur, skallens och sinnesorganens anatomi. Vidare avhandlas det centrala och det perifera nervsystemet, hjärnans kärlförsörjning, de tolv kranialnerverna, de språkliga funktionernas neuroanatomi och anatomin i det centrala hörselsystemet. Dessutom behandlas muskulaturen i andningsapparaten och anatomin i strupe, svalg och munhåla. Fysiologi, 2 hp
Momentet innefattar undervisning om funktionen hos nerv- och muskelceller, funktionen i det autonoma nervsystemet, motorik samt fysiologin i respirations- och cirkulationsorganen. Vidare innefattas talorganens grundläggande funktion liksom hörselsystemets grundläggande funktion.

Arbetsformer

Föreläsningar samt gruppövningar. Gruppövningar är obligatoriska.

Vid frånvaro från obligatoriskt moment ansvarar studenten själv för att kontakta kursansvarig lärare för ersättningsuppgift.

Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Examination

Anatomi, 2,5 hp
Fysiologi, 2 hp

Skriftlig tentamen
Skriftlig tentamen rättas anonymt.
 
För godkänd kurs krävs även närvaro och aktivt deltagande vid obligatoriska delar. Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Vid varje kursomgång ges ett ordinarie examinationstillfälle och två omtentamenstillfällen. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Komplettering av skriftlig examinationsuppgift räknas som ett examinationstillfälle. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som ett examinationstillfälle.

Övergångsbestämmelser

Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts. Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Kursutvärdering genomförs dels genom en skriftlig kursvärdering i slutet av kursen och dels genom muntligt kursforum minst en gång i anslutning till kursen där studenterna kan framföra sina åsikter.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Till momentet Anatomi kompletteras nedanstående bok med ett obligatoriskt föreläsningskompendium som kommer finnas tillgängligt vid kursstart.

Fysiologi Lännergren, Jan; Westerblad, Håkan; Ulfendahl, Mats; Lundeberg, Thomas
Vetenskapliga artiklar och annat relevant material kan tillkomma

Referenslitteratur

Till momentet Anatomi kompletteras nedanstående referenslitteratur med ett obligatoriskt föreläsningskompendium som kommer finnas tillgängligt vid kursstart.

Rouse, Matthew H. Neuroanatomy for speech language pathology and audiology