Audiologisk grundkurs, 7,5 hp
Audiology - Introductory Course, 7,5 credits- Kurskod
- 1AU070
- Kursens benämning
- Audiologisk grundkurs
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Audiologi
- Nivå
- G1 - Grundnivå 1
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden CLINTEC
- Datum för fastställande
- 2019-04-01
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2019
Särskild behörighet
Mål
Kursens övergripande mål är att studenten ska inhämta grundläggande kunskaper för att få en översikt av ämnesområdet audiologi, audionomens yrkesroll och förståelse för hörselskadades situation. Kunskaperna är grunden för kommande kurser inom huvudområdet. Dessutom ska studenten inhämta information om Audionomprogrammet samt om Karolinska Institutets organisation och resurser.
Kursens lärandemål
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:
- beskriva audionomens ämnesgrund och yrkesroll
- fördjupa sig i ett audiologiskt relaterat område och presentera det muntligt
- redogöra för begreppen counseling och kommunikationen samt deras betydelse i audionomyrket
- presentera och leda en gruppdiskussion kring counselingrelaterat område
Innehåll
Kursen omfattar två moment:
Audiologi och hörselvård, 6.0 hp
Detta moment behandlar området audiologi utifrån det audiologiska ämnes-, forsknings- och verksamhetsområdet. Audionomens ämnesgrund och yrkesroll presenteras, studeras och dokumenteras, utifrån den yrkesetiska koden för audionomer samt utifrån Socialstyrelsens allmänna regler för legitimation. Kommunikation ingår som diskussionsämne och dess betydelse i mötet med patienter. Psykologiska och psykosociala konsekvenser av funktionsnedsättningen för den hörselskadade individen och dennes omgivning diskuteras. Momentet ger dessutom en introduktion till studier vid Karolinska Institutet och Audionomprogrammet samt information om studieteknik.
Verksamhetsförlagd auskultation, 1.5 hp
Detta moment fokuserar på det audiologiska verksamhetsområdet i stort. Audionomens yrkesroll och ämnesgrund studeras och dokumenteras i samband med den verksamhetsförlagda auskultationen.
Arbetsformer
Föreläsningar, gruppövningar, seminarier och verksamhetsförlagd auskultation.
Gruppövningar, seminarier och verksamhetsförlagd auskultation är obligatoriska. Vid frånvaro från obligatoriskt moment ansvarar studenten själv för att kontakta kursansvarig lärare för ersättningsuppgift.
Examinator bedömer hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Audiologi och hörselvård 6 hp
Muntlig tentamen i grupp
Individuell skriftlig uppgift
Muntlig redovisning
Verksamhetsförlagd auskultation 1,5 hp
Muntligt seminarium
För godkänd kurs krävs även närvaro och aktivt deltagande vid obligatoriska delar. Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Vid varje kursomgång ges ett ordinarie examinationstillfälle och två omtentamenstillfällen. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Komplettering av skriftlig inlämningsuppgift räknas som ett examinationstillfälle. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts. Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Kursutvärdering genomförs dels genom en skriftlig kursvärdering i slutet av kursen och dels genom muntligt kursforum minst en gång i anslutning till kursen där studenterna kan framföra sina åsikter.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
2nd ed. : Clifton Park, N.Y. : Delmar, 2011. - 1 v. ISBN:978-1-4354-9936-2 (pbk.) LIBRIS-ID:12335804 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
Örebro : Örebro Universitet, 2003 - 184 s. ISBN:91-7668-328-1 LIBRIS-ID:9011433 Sök i biblioteket
Örebro : Läromedia, 2005 - 65 s. ISBN:91-88822-10-9 LIBRIS-ID:9967698 Sök i biblioteket
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2007 - 169 s. ISBN:978-91-44-04128-5 LIBRIS-ID:10352020 Sök i biblioteket
Malmö : Centrum för handikapp- och rehabilitetsforskning (Harec), 2002 - 197 s. ISBN:91-973860-0-6 LIBRIS-ID:8770913 Sök i biblioteket