Temakurs: Syra/bas och Energi, 6 hp
Thematic course: Acid/base and Energy, 6 credits- Kurskod
- 1BA001
- Kursens benämning
- Temakurs: Syra/bas och Energi
- Hp
- 6 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Övriga ämnen
- Nivå
- GX - Grundnivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för laboratoriemedicin
- Beslutande organ
- Programnämnden för Biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning laboratoriemedicin
- Datum för fastställande
- 2007-10-15
- Reviderad av
- Programnämnden för Biomedicinska analytikerprogrammet
- Senast reviderad
- 2009-03-17
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2009
Mål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - beskriva grundläggande principer för hur vattenmolekyler och biologiska molekyler är uppbyggda och hur de samverkar med varandra - redogöra utförligt för syra-bas-jämvikter med tonvikt lagd på buffertars egenskaper - redogöra översiktligt för energiflödet och syra-bas-balansen ur ett fysiologiskt perspektiv - redogöra för redox-reaktioner och deras roll i cellens energiförsörjning - utföra enkla beräkningar gällande termodynamik och jämviktssystem - utföra en titrering och analysera en titrerkurva
Innehåll
Kursen utgörs av två tema: Syra/bas och Energi. Vattenmolekylens uppbyggnad och egenskaper studeras för att ge förståelse för samverkan mellan vatten och biomolekyler. Jämviktsrelationer mellan syror och baser med tonvikt lagd på buffertars egenskaper och begränsningar, speciellt fysiologiska buffertsystem, ingår i kursen för att belysa jämvikt och jämviktsförskjutning. Att förstå innebörden av termodynamikens lagar är ett viktigt moment, likaså att utifrån energiförändringen i ett system kunna avgöra biologiska processers spontanitet. Redox-reaktioners centrala roll i energiflödet studeras och exemplifieras med redoxpar från andningskedjan, kopplat till ett fysiologiskt perspektiv.
Arbetsformer
Undervisningen sker i form av föreläsningar, räkneövningar och laborationer. Laborativt arbete dokumenteras i egen arbetsbok.
Examination
Laborationerna är obligatoriska moment och vid frånvaro avgör ansvarig lärare hur kompensation ska ske. Examination sker individuellt med en skriftlig tentamen. De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denne att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats på kursen. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle. Vid underkänd laboration har studenten möjlighet att göra om laborationen vid ett tillfälle.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk kurslitteratur
5th ed. : New York : W. H. Freeman ;a Basingstoke :b Palgrave [distributor], cop. 2008. - 1158 s. ISBN:978-0-7167-7108-1 LIBRIS-ID:10718150 Sök i biblioteket