Kursplan för

Biokemi 1, 6 hp

Biochemistry 1, 6 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT08 , VT13
Kurskod
1BA006
Kursens benämning
Biokemi 1
Hp
6 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Övriga ämnen 
Nivå 
GX - Grundnivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för laboratoriemedicin
Beslutande organ
Programnämnden för Biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning laboratoriemedicin
Datum för fastställande
2007-11-20
Reviderad av
Utbildningsnämnden LABMED
Senast reviderad
2017-09-28
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2013

Särskild behörighet

Grundläggande behörighet för högskolestudier samt särskild behörighet som anges i utbildningsplan för Biomedicinsk analytikerutbildning eller motsvarande kunskaper. Utöver detta krävs genomgången temakurs Syra/bas och Energi eller motsvarande kunskaper.

Mål

Kursen omfattar proteiners uppbyggnad och egenskaper samt funktion som biologiska katalysatorer och transportörer. Kursen behandlar även biologiska membraners uppbyggnad och funktion samt svaga bindningars betydelse för både proteiners och membraners stabilitet, flexibilitet och funktioner.

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • förklara aminosyrors betydelse för de olika strukturnivåerna i proteiners uppbyggnad och funktion
  • diskutera enzymers katalytiska egenskaper
  • bestämma kinetiska parametrar och resonera kring dessa i ett fysiologiskt sammanhang samt förklara olika typer av enzymreglering
  • beskriva membraners uppbyggnad och egenskaper samt diskutera membranproteiners funktion vid transport av lågmolekylära föreningar
  • veta hur man inhämtar kunskap från olika källor samt kritiskt värderar denna.

Innehåll

En viktig del av kursen omfattar aminosyrors och peptidbindningens egenskaper för att förstå hur proteiners sekundär-, tertiär- och kvartärstruktur byggs upp och hålls samman av olika bindningstyper. Att proteiners funktion är beroende av konformationen exemplifieras med myoglobin och hemoglobin. Enzymers roll som katalysatorer och deras reglering är en omfattande del av kursen där enzymers katalytiska verkan studeras. Innebörden av kinetiska parametrar förklaras med bl a karboanhydras och laktatdehydrogenas. Olika enzymhämmares påverkan på reaktionshastighet samt allosterisk och kovalent reglering av enzymer med exempel från cellmetabolismen diskuteras. Kursen omfattar även fettsyrors, triacylglycerolers och fosfoglyceriders egenskaper för att förstå hur membraner är uppbyggda. Proteiners viktiga roll i membrantransport exemplifieras bl a med aquaporin och glukostransportörer. Även Na-K-pumpens betydelse för upprätthållande av membranpotentialen ingår i kursen. En laboration i enzymkinetik utförs och resultaten dokumenteras, analyseras och granskas i en laborationsrapport.

Arbetsformer

Undervisningen sker i form av föreläsningar, självstudier med webbaserat material, gruppdiskussioner och laborationer.
Studenten skall dokumentera laborativt arbete i egen arbetsbok samt i laborationsrapport..

Examination

Grupphemtentamen med efterföljande muntlig individuell examination.
Samtliga laborationer i kursen är obligatoriska moment. Vid frånvaro görs en överenskommelse mellan den studerande och ansvarig lärare angående kompensation. Laborationsrapport skrivs enligt anvisningar  och måste vara godkänd.
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denne att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats på kursen. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT13. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT18 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
 

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk kurslitteratur

Nelson, David L.; Cox, Michael M. Lehninger principles of biochemistry Lehninger, Albert L.