Molekylärbiologi och molekylärbiologisk metodik, 7,5 hp
Molecular Biology and Methods in Molecular Biology, 7,5 credits- Kurskod
- 1BA058
- Kursens benämning
- Molekylärbiologi och molekylärbiologisk metodik
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Biomedicinsk laboratorievetenskap
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för laboratoriemedicin
- Beslutande organ
- Programnämnd 6 (Biomedicinsk analytiker- och Röntgensjuksköterskeprogrammen)
- Datum för fastställande
- 2011-04-18
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden LABMED
- Senast reviderad
- 2017-09-28
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2011
Särskild behörighet
Grundläggande behörighet för högskolestudier samt särskild behörighet som anges i utbildningsplanen för Biomedicinsk analytikerutbildning eller motsvarande. Utöver detta krävs att minst 45 högskolepoäng är godkända från termin 1-2 i Biomedicinska analytikerprogrammet samt genomgången kurs i Grundläggande laboratoriemetodik med godkänt praktiskt prov och godkänd kurs i Cell- och molekylärbiologi eller motsvarande kunskaper.
Mål
Kursen skall ge studenten en god förståelse för nukleinsyrornas struktur och funktion i cellen, och utifrån denna kunskap kunna förstå och utföra grundläggande molekylärbiologiska metoder och tolka erhållna resultat.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- beskriva och jämföra uppbyggnad, struktur och innehåll i eukaryota och prokaryota genom samt utförligt förklara principerna för genexpression och dess reglering.
- på ett övergripande sätt förklara de mekanismer som ligger bakom förändringar i genomet och dra slutsatser av vad detta kan få för konsekvenser för celler och individer.
- förklara grundläggande principer för hur nukleinsyror kan renas och analyseras samt tolka resultat av olika analyser.
- redogöra för hur vektorer är konstruerade samt hur dessa kan användas för kloning och isolering av gensekvenser.
- förklara principen för PCR (Polymerase Chain Reaction), analysera PCR-resultat och dra slutsatser om hur reaktionen och arbetssättet kan modifieras för att nå ett optimalt resultat.
- tillämpa sina teoretiska kunskaper genom att planera och utföra grundläggande molekylärbiologiska metoder, utvärdera resultat, jämföra för- och nackdelar med olika metoder och identifiera vilka moment som kan påverka resultatet.
- läsa en vetenskaplig artikel inom ämnesområdet samt skriftligt och muntligt, på ett övergripande sätt, redogöra för innehållet i denna.
Innehåll
Kursen består av 3 moment.
En fördjupning inom ett molekylärbiologiskt område görs genom att studenten läser en vetenskaplig artikel som redovisas muntligt och skriftligt. Laborationer, 1.5 hp Den laborativa delen utförs som ett projekt där studenten självständigt får arbeta med grundläggande molekylärbiologiska metoder och analysera resultaten. Det laborativa arbetet dokumenteras i en arbetsbok.
Arbetsformer
Undervisningen sker i form av föreläsningar, laborationer och seminarier. Studenterna arbetar under delar av kursen i grupper runt molekylärbiologiska frågeställningar där de söker information från litteratur, vetenskapliga artiklar, och internet. Muntlig och skriftlig presentation av en vetenskaplig artikel ingår. Studenten skall dokumentera laborativt arbete i egen arbetsbok.
Examination
Kursen examineras genom en skriftlig sluttentamen.
Laborationsmomentet examineras med avseende på planering och praktiskt genomförande av laborationsmomenten, samt inlämnande av en arbetsbok, alternativt laborationsrapport efter laborationens slut.
Seminarier och laborationer är obligatoriska. Vid frånvaro görs en överenskommelse mellan den studerande och ansvarig lärare angående kompensation.
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denne att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats på kursen. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Vid underkänd laboration har studenten möjlighet att göra om laborationen vid ett tillfälle.
Övergångsbestämmelser
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT11. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT18 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk kurslitteratur
6th ed. : Hoboken : Wiley-Blackwell, 2010. - 320 s. ISBN:978-1-4051-8173-0 LIBRIS-ID:11714432 Sök i biblioteket
5th ed. : Washington, DC : ASM Press, c2009 - xix, 820 s. ISBN:978-0-87893-300-6 LIBRIS-ID:11465758 Sök i biblioteket