Kursplan för

Medicinsk biokemi, 10 hp

Medical Biochemistry, 10 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2012.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT08 , VT09 , VT12 , VT14
Kurskod
1BI002
Kursens benämning
Medicinsk biokemi
Hp
10 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Biomedicin 
Nivå 
G2 - Grundnivå 2 
Betygsskala
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräckligt, otillräcklig, helt otillräcklig
Kursansvarig institution
Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik
Beslutande organ
Programnämnden för biomedicinprogrammet
Datum för fastställande
2007-06-19
Reviderad av
Programnämnd 7
Senast reviderad
2011-11-25
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2012

Särskild behörighet

Lägst betyget E på kursen Introduktion till biomedicin (1BI001) eller motsvarande kunskaper.

Mål

Efter kursen ska studenten kunna: • redogöra för den enskilda cellens och hela människans biokemiska funktionssätt, inklusive reglering av processerna och omsättningen av naturprodukter för biosynteser samt utvinning och lagring av energi, • förutsäga effekten på metabolismen av påverkan på enskilda reaktionssteg genom farmaka eller genetisk variation, • förklara samband mellan förändringar på molekylnivå och metabola förändringar vid stora folksjukdomar som diabetes, ateroskleros och alkoholism samt för olika fysiologiska tillstånd som under- och övernäring, • söka fram relevant original-, översikts- och kurslitteratur rörande frågeställningar kring medicinsk biokemi samt ur dessa hämta information för problemlösning, försöksplanering och för sammanställningar, • skriftligt och muntligt redovisa egna resultat och sammanställningar av publicerade resultat inom medicinsk biokemi, • diskutera metodval för biokemiskt laboratoriearbete.

Innehåll

Kursen är indelad i följande moment:

Moment 1. Basal metabolism, 3 hp Momentet omfattar reglering av enzymaktivitet, cellens signaltransduktionssystem ur biokemisk synvinkel, digestion och absorption av näringsämnen, kolhydratmetabolism - inklusive citronsyracykeln och hexosmonofosfatshunten, andningskedjan, lipidmetabolism och lipoproteiner, kolesterol och ateroskleros, oxidativ stress, gallsyror, ketonkroppar, fosfolipider, prostaglandiner och leukotriener samt steroidhormoner. Moment 2. Biokemiska laboratoriemetoder, 2 hp Studier av cellmetabolism och tillämpning av kromatografiska metoder. Moment 3. Integrerad metabolism, 5 hp Momentet omfattar aminosyrametabolism, urea, enkolpoolen, kreatinfosfat, nukleotidmetabolism, alkoholmetabolism samt metabol integrering och hormonell reglering. Momentet består även av en integrerande sluttentamen.

Arbetsformer

Undervisningen innefattar föreläsningar, laborationer, gruppundervisning (seminarier) och projektarbeten. Den är i stor utsträckning inriktad på förståelse av biokemiska sammanhang. Projektarbetet innebär fördjupningsstudier i grupp med tonvikt på eget arbete och litteraturstudier.

Examination

Moment 1 betygsätts U/G och examineras genom ett muntligt förhör och en muntlig presentation av projektarbete. För förhöret anordnas två resttillfällen före den skriftliga sluttentamen. Moment 2 betygsätts U/G och examineras genom observationer av studentens laborativa skicklighet och genom skriftliga laborationsredogörelser. Moment 3 betygsätts F/Fx/E/D/C/B/A och examineras genom en skriftlig tentamen. För att få delta i sluttentamen krävs att förhöret på moment 1 är godkänt. Betyg på hel kurs baseras på betyget på moment 3. Betygskriterier meddelas vid kursstart. Obligatoriskt deltagande Laborationer och projektarbeten är obligatoriska, liksom redovisningar och föreläsningar knutna till dessa moment. Kursledaren beslutar om det är möjligt och i så fall hur studenten kan kompensera eventuell frånvaro från obligatoriska delar. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte det aktuella momentet i LADOK. Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denne att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får efter att ha gått kursen en andra gång delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats på kursen. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som tentamenstillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte utnyttjat räknas inte som tentamenstillfälle.

Övergångsbestämmelser

Oavsett förändringar i kursens innehåll och hur den examineras ska det efter varje kurstillfälle erbjudas totalt minst sex tillfällen för delförhör och skriftlig sluttentamen under en period av minst två år från kursen slut.

Övriga föreskrifter

Undervisningen sker på svenska och engelska. Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Harvey, Richard A.; Ferrier, Denise R. Biochemistry

Övrig litteratur

Berg, Jeremy Mark; Tymoczko, John L.; Stryer, Lubert Biochemistry