Tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap 1, 7,5 hp
Applied Biomedical Laboratory Science 1, 7,5 credits- Kurskod
- 1BL006
- Kursens benämning
- Tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap 1
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Biomedicinsk laboratorievetenskap
- Nivå
- G1 - Grundnivå 1
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för laboratoriemedicin
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden LABMED
- Datum för fastställande
- 2024-10-07
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2025
Särskild behörighet
Godkänd på hjärtlungräddning (HLR) från kursen Människa hälsa och sjukdom 2, (1BL004).
Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Mål
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- Redogöra översiktligt för metodiken och användningen av patientnära analys- och undersökningsmetoder relevanta för intriktningarna klinisk fysiologi och laboratoriemedicin samt betydelsen av dessa för fastställande av diagnos (SOLO 3)
- Redogöra översiktligt för delar av lagar inom hälso- och sjukvårdens verksamhet med betydelse för biomedicinska analytiker (SOLO 2)
- Förklara med detaljer den preanalytiska processen med remisshantering, patientförberedelse, provtagning och provhantering och reflektera över globala skillnader (SOLO 3)
- Redogöra med detaljer för kvalitetssäkringsarbete relevant för den biomedicinska analytikern i ett kliniskt sammanhang enligt programmets ämnesprogression (SOLO 3)
- Skriftligt, muntligt och med användande av vetenskapliga termer redogöra översiktligt för en vetenskaplig artikel (SOLO 3)
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- Tillämpa gällande säkerhetsbestämmelser och hygienföreskrifter i ett kliniskt sammanhang (MILLER 4)
- Visa förmåga att självständigt kunna utföra kapillär- och venprovtagning utifrån givna anvisningar och säkerhetsbestämmelser (MILLER 3)
- Utföra grundläggande patientnära analyser (MILLER 3)
- Visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot patienter deras närstående samt kollegor (MILLER 3)
- Tillämpa statistik för att utvärdera och jämföra sina egna data med förväntade resultat (MILLER 3)
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- Visa förmåga till reflektion och självkännedom (SOLO 4)
- Reflektera över rollen som blivande biomedicinsk analytiker med avseende på kommunikation, lika villkor och vårdetik enligt programmets ämnesprogression (SOLO 4)
Innehåll
- Föreläsningar och seminarier (Kvalitetssäkring, etik, hygien, biosäkerhet, lagar och förordningar, preanalytiska processen med remisshantering, patientförberedelse, provtagning och provhantering)
- Färdighetsträning avseende kapillär- och venprovtagning
- Färdighetsträning avseende basala hygienrutiner och säkerhet
- Laborationer inom Patientnära analyser (PNA): Glukos, Hb
- Quiz
- VFU på ett laboratorium inom primärvård alternativt sjukhusanknuten provtagningscentral
- Granskning av en vetenskaplig artikel
Arbetsformer
Kursen bygger på KIs pedagogiska grundsyn där studentcentrerat, aktivt lärande samt psykologisk trygghet är centralt. Studentaktiverande läraktiviteter som reflektioner, gruppdiskussioner, seminarier samt kamratgranskning kommer finnas med. Kursen kommer även omfatta upplevelsebaserat aktivt lärande såsom laborationer, färdighetsträning och VFU som även kommer stödja det teoretiska lärandet i kursen.
Examination
Kursen kommer att omfatta flera olika examinationsformer anpassade efter kursens lärandemål. Dessa omfattar en kombination av teoretisk och praktisk bedömning för att säkerhetsställa att studenterna har nödvändig kunskap för att utföra arbete inom tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap. De teoretiska examinationerna kommer att inkludera quiz, semniarier samt en formativ skriftlig inlämningsuppgift för att utvärdera studenternas förmåga att kommunicera och diskutera vetenskapliga resultat. Reflektionsseminarier kommer att användas för att examinera etik och professionsanknytning. För att säkerhetsställa att studenterna kan tillämpa sina kunskaper kommer en praktisk examination i form av en OSCE (objective structured clinical examination) där hygien, patientbemötande, kapillär- och venprovtagning kommer att examineras. På VFU kommer ett bedömningsformulär för verksamhetsförlagd utbildning (BeVut) användas.
För att få göra verksamhetsintegrerat lärande (VIL) ska studenten ha deltagit i praktiska övningar (ven samt kapillärprovtagning).
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras.
Övergångsbestämmelser
För en kurs som upphört eller genomgått större förändring eller där kurslitteraturen förändrats väsentligt ska det ges ytterligare tillfälle för examination (exklusive ordinarie examination) på det tidigare innehållet respektive den tidigare litteraturen under en tid av ett år från den tidpunkt förändringen skedde.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Undervisning på engelska kan förekomma.
Litteratur och övriga läromedel
Rekommenderad litteratur
Artiklar samt utdelat material tillkommer.
Elsevier - Health Sciences Division, 2019 - 704 s. ISBN:9780323530828 LIBRIS-ID:7jhh0st55vvmrdcs Sök i biblioteket
Första upplagan : Stockholm : Liber, [2015] - 201 sidor ISBN:9789147113996 LIBRIS-ID:18272795 Sök i biblioteket
2., utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2015 - 233 s. ISBN:9789144104270 LIBRIS-ID:18062641 Sök i biblioteket
Inera AB och Vårdhandboken, URL: http://vardhandboken.se/
Arbetsmiljöverket, 2018-05-09T15:56:15+02:00 LIBRIS-ID:22664160 URL: Länk
Stockholm : Socialstyrelsen, 2015 - 120 s. ISBN:9789175552460 LIBRIS-ID:17735460 Sök i biblioteket