Praktisk optometri 2, 3,5 hp
Practical Optometry 2, 3,5 credits- Kurskod
- 1OP041
- Kursens benämning
- Praktisk optometri 2
- Hp
- 3,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Optometri
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk neurovetenskap
- Beslutande organ
- Programnämnd 8
- Datum för fastställande
- 2011-12-05
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden CNS
- Senast reviderad
- 2022-02-23
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2022
Särskild behörighet
Godkänt resultat på minst 55 hp från optikerprogrammets termin 1 och 2 samt minst 45 hp från termin 3 och 4.
Student som underkänts på VIL-/ VFU-tillfälle (verksamhetsintegrerat lärande) till följd av att studenten visat på så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att klient- eller patientsäkerheten eller klienternas/ patienternas/ huvudmännens förtroende för verksamheten/ sjukvården riskerats, är behörig till nytt VIL-/ VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Mål
Efter kursen ska studenten kunnasjälvständigt kunna planera, motivera och genomföra fullständiga synundersökningar på alla patientgrupper
- självständigt kunna välja ut samt motivera val av metod och mätningar som görs
- självständigt kunna integrera kunskaper och färdigheter för att lösa/hantera patientens behov
- visa förmåga på att kunna ta emot handledning och samarbeta med handledaren och övrig personal för att utveckla ett professionellt förhållningssätt
- visa förmåga att identifiera eventuella behov av ytterligare kunskap av relevans för området
- identifiera, resonera och reflektera kring frågeställningar om etik, hållbar utveckling och lika villkor för aktuell arbetsplats
- identifiera, resonera och reflektera över sin och andra professioners roll inom arbetsområden för aktuell arbetsplats.
Innehåll
En stor del av kursen innebär en verksamhetsförlagd utbildning (VFU) hos på förhand godkända optikerföretag/ ögonmottagningar. Under VFU är målet att studenten integrerar optikerprogrammets samlade innehåll och använder sig av den kunskapen inom ramen för det arbete som bedrivs på arbetsplatsen.
Arbetsformer
Kursen omfattar VFU, självstudier, teoretiska genomgångar, praktiska/ kliniska övningar, portfolio samt inlämningsuppgifter. Studenten ska själv ombesörja att hitta en VFU-plats som ska godkännas av kursansvarig.
Vissa utbildningsinslag är obligatoriska, se rubriken "Examination".
Examination
Kursen examineras på följande sätt:
a) löpande examination av kliniska färdigheter och patientomhändertagande i samband med VFU, ges betyget U eller G
b) obligatorisk portfolio enligt anvisningar
c) obligatoriskt deltagande vid seminarium
Kursen ges betyget U eller G. För betyget G krävs godkänd VFU och fullgörande av obligatoriska utbildningsinslag.
Frånvaro från eller ej fullgörande av obligatoriska utbildningsinslag
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från eller ej fullgörande av obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i eller fullgjort de obligatoriska utbildningsinslagen, eller tagit igen frånvaro/ brister i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från eller ej fullgörande av ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att studenten inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Riktlinjer vid avbrytande av VIL/VFU-tillfälle
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students VIL/VFU-tillfälle om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att klient- eller patientsäkerheten eller klienternas/ patienternas/ uppdragsgivarens förtroende för verksamheten/ vården riskeras. När VIL/VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VIL/VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VIL/VFU-tillfälle på denna kurs.
Möjlighet till undantag från kursplanens föreskrifter om examination
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade kunskaper, färdigheter och förhållningssätt får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Om kursen läggs ner eller genomgår stora förändringar kommer information om övergångsbestämmelser att anges här.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering sker enligt KI:s lokala riktlinjer. Sammanställning av studenternas svar i kursenkät samt kursansvarigs analys av dessa publiceras på KI:s öppna kurswebb.