Röntgendiagnostik 2, 7,5 hp
Radiology 2, 7,5 credits- Kurskod
- 1RS006
- Kursens benämning
- Röntgendiagnostik 2
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Radiografi
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
- Beslutande organ
- Programnämnden för röntgensjuksköterskprogrammet
- Datum för fastställande
- 2007-06-20
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden CLINTEC
- Senast reviderad
- 2024-03-13
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2024
Särskild behörighet
För att var behörig till högre termin krävs det att studenten har tagit minst 15 högskolepoäng från närmsta föregående termin samt alla poäng från tidigare terminer.
Mål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- med rörelseorganens bilddiagnostik identifiera och förklara vanligt förekommande patologiska förändringar med medicinsk terminologi inom olika modaliteter och undersökningsmetoder för thorax, buk och urogenitala organ
- beskriva hur kontrastmedel kan bidra till diagnostik vid radiografiska undersökningar
- redogöra för aktuell forskning med relevans för bild- och funktionsdiagnostik och dess kliniska tillämpning
- analysera och bedöma det bilddiagnostiskamaterialet utifrån remissinnehåll
Innehåll
I kursen studeras vanligt förekommande patologitillstånd hos vuxna och barn som kan göras synlig i bilddiagnostiska underlag. Med hjälp av bildstudier tränas studenten i att identifiera akuta och icke akuta patologitillstånd. En central del är att kunna förklara patologiska förändringar och deras läge med adekvat medicinsk terminologi samt identifiera sambandet mellan remissinnehåll och synliga patologiska förändringar på bild- och funktionsdiagnostiskt material. Inom ortopedin studeras även olika typer av osteosyntesmaterial och hur dessa identifieras.
I kursen diskuteras även visualisering av patologiska tillstånd samt hur olika undersökningsmetoder kan motiveras utifrån ett evidensbaserat arbetssätt.
Arbetsformer
Föreläsningar, workshops och artikelseminarium.
Examination
Kursen examineras genom individuell skriftlig tentamen samt genomförande av obligatoriska moment.
För betyget godkänt på kursen krävs godkänt på enskilda skriftliga tentamen och ett godkänt resultat på ingående obligatoriska moment. För betyget väl godkänt på kursen krävs väl godkänt på den individuella skriftliga tentamen och ett godkänt resultat på ingående obligatoriska moment.
I samråd med kursens examinator kan studenten erhålla ersättningsuppgift vid frånvaro från obligatoriskt moment.
Studenten har rätt till sammanlagt sex provtillfällen för att få godkänt resultat. Till kursen erbjuds tre tillfällen - ett inom kursen samt ytterligare två omtentamenstillfällen.Ytterligare tre tillfällen ges enligt samma upplägg i samband med att kursen ges nästa gång.
I de fall kursen examineras genom hemtentamen alternativt inlämningsuppgifter ges ett senaste datum för inlämning av dessa, som anges vid kursintroduktionen. I de fall resultatet av bedömningen ger komplettering av uppgiften skall datum för senaste inlämning av denna anges. Om studenten inte uppfyllt kraven för inlämning ges möjlighet att såväl lämna inlämningsuppgift som komplettering vid nästa kurstillfälle. Särskilda skäl kan beaktas i samband med inlämning av uppgiften.
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras.
Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Studenten har möjlighet att examineras enligt tidigare kursplan inom ett år efter det datum då beslut tagits att kursen läggs ner eller genomgår större förändringar.
Övriga föreskrifter
Utvärdering av kursen kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Upplaga 2 : Lund : Studentlitteratur, 2022 - 668 sidor ISBN:9789144129013 LIBRIS-ID:8pz0dxzt6ctcn629 Sök i biblioteket
3rd ed. : Stuttgart : Thieme, cop. 2010 - xi, 388 p. ISBN:9783131505811 LIBRIS-ID:12080242 Sök i biblioteket
4. ed. : Stuttgart : Thieme, 2013 ISBN:978-3-13-170854-0 LIBRIS-ID:17210586 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
7 : New Jersey : MediMedia, 2004 - 362 ISBN:1929007-4-69 Sök i biblioteket
3. ed. : Philadelphia, Pa. : Elsevier Saunders, cop. 2014 - ix, 309 s. ISBN:9781455742257 LIBRIS-ID:14603695 Sök i biblioteket
4th ed. : London : Hodder Arnold, 2012. - ix, 292 p. ISBN:1444164821 (e-book) LIBRIS-ID:14206255 Sök i biblioteket