Kursplan för

Specifik omvårdnad 1 - verksamhetsförlagd utbildning, 4,5 hp

Specific nursing 1 - clinical rotation, 4,5 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2010.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT09 , HT10 , VT17 , VT20
Kurskod
1RS027
Kursens benämning
Specifik omvårdnad 1 - verksamhetsförlagd utbildning
Hp
4,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Radiografi 
Nivå 
G1 - Grundnivå 1 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
Beslutande organ
Programnämnden för Röntgensjuksköterskeprogrammet
Datum för fastställande
2008-10-29
Reviderad av
Programnämnd 6 (Biomedicinsk analytiker- och Röntgensjuksköterskeprogrammen)
Senast reviderad
2010-04-22
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2010

Särskild behörighet

För att var behörig till högre termin krävs det att studenten har tagit minst 15 högskolepoäng från närmsta föregående termin. Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen ha fullföljts.

Mål

Studenten skall efter avslutad kurs kunna: - redogöra för innebörden av hälso- och sjukvårdslagen och patientdatalagen och författningar som reglerar sjuksköterskans arbetssätt - praktiskt genomföra medicinsk tekniska åtgärder - identifiera, genomföra och utvärdera effekterna av basal omvårdnad - beskriva orsaker till och förebygga sänglägeskomplikationer - redogöra för och verkställa läkemedelsordinationer under handledning - tillämpa åtgärder för att förhindra smittspridning - bemöta patienter, närstående, kollegor och andra berörda på ett välvilligt och respektfullt sätt.

Innehåll

Kursen inleds med lagar och författningar som reglerar hälso- och sjukvården och sjuksköterskans arbetssätt. Fokus ligger här vid innebörden av hälso- och sjukvårdslagen och patientjournallagen. Underkursen övas följande medicinsktekniska åtgärder: puls- och blodtrycksmätning, venprovtagning och att sätta perifer venkateter samt hantering och skötsel av perifer venkateter. Kursen innehåller även en genomgång av olika administreringsvägar så som subkutan - och intramuskulär injektion samt intravenösa infusioner. Under den verksamhetsförlagda delen tränas studenten i att använda omvårdnadsprocessen och att identifiera, genomföra och utvärdera basala omvårdnadsåtgärder. Dessutom skall studenten tillämpa hygieniska principer i vårdarbetet i syfte att förhindra infektioner och smittspridning. Under denna del skall studenten tillämpa ergonomiska principer i omvårdnadsarbetet för att förhindra arbetsskador. Vidare skall effekter av ordinationer, enklare behandlingar och undersökningar utvärderas. Studenten genomför också olika former av beräkningar och administrering av läkemedel.

Arbetsformer

Studierna kännetecknas av studenternas aktiva kunskapssökande, reflektion och kritiska förhållningssätt. Under två kursveckor genomförs verksamhetsförlagd utbildning under handledning av sjuksköterska. VFU utförs inom somatisk vård vid medicinsk eller kirurgisk vårdenhet. Kursen inkluderar även av campusförlagd undervisning som består av färdighetsträning, seminarier och föreläsningar.

Examination

Bedömning av studenternas lärande och prestation sker kontinuerligt under kursen. Kursen examineras genom en individuell skriftlig uppgift och praktiska prov och godkänd VFU. Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.

Övergångsbestämmelser

Studenten har möjlighet att examineras enligt tidigare kursplan inom ett år efter det datum efter beslut tagits att kursen läggs ner eller genomgår större förändringar.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering genomförs muntligt och skriftligt individuellt, sammanställningen delegeras såväl studenter som representanter för berörda enheter.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk

Att förebygga vårdrelaterade infektioner : ett kunskapsunderlag
Björkman, Eva; Karlsson, Karin Medicinsk teknik för sjuksköterskor : material, metod, ansvar
Ericson, Elsy; Ericson, Thomas Klinisk mikrobiologi : infektioner, immunologi, sjukvårdshygien Palmgren, Anders
Författningshandbok för personal inom hälso- och sjukvården. 2010 = 41. uppl. Raadu, Gunnel
Grundläggande omvårdnad. n 2 Kristoffersen, Nina Jahren; Nortvedt, Finn; Skaug, Eli-Anne; Engqvist, Jeanette E.

Ej obligatorisk

Björkman, Anna-Maria Läkemedelsberäkning och läkemedelshanteriing