Specifik omvårdnad 3, 3 hp
Specific Nursing 3, 3 credits- Kurskod
- 1RS037
- Kursens benämning
- Specifik omvårdnad 3
- Hp
- 3 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Radiografi
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden CLINTEC
- Datum för fastställande
- 2017-04-27
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2017
Särskild behörighet
För att var behörig till högre termin krävs det att studenten har tagit minst 15hp från närmsta föregående termin samt alla poäng från tidigare terminer.
Mål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- reflektera över eget förhållningssätt, värderingar och attityder
- beskriva teoretisk bakgrund och metoder till förbättringsarbete
- tillämpa förbättringsmodeller inom den radiologiska verksamheten med patienten i fokus
Innehåll
Kursens övergripande mål är att ge studenten verktyg för utveckling inom det yrkesspecifika området utifrån en vetenskaplig grund och med patienten i fokus. Utvecklingen avser verksamheten och den personliga utvecklingen genom att medvetandegöra och diskutera förhållningssätt och värderingar med patientsituationer som underlag.
Kursen har sin utgångspunkt i etiken. Vi använder olika arbetsmetoder för reflektion över egna förhållningssätt, värderingar och attityder och relaterar dessa till konventioner knutna till mänskliga rättigheter. Studenten görs uppmärksam på tankar och känslor som kan uppstå i interaktion med patienter och hur dessa kan hanteras. Vidare studeras förbättringsarbete inom hälso– och sjukvård. Studenten tränas i att tillämpa modeller för förbättringsarbete. Förbättringsarbetet kopplas till de kunskaper och erfarenheter som erhållits i kursen men också genom tidigare studier i programmet vid exempelvis den verksamhetsförlagda utbildningen.
Arbetsformer
Kursen genomförs i form av föreläsningar, seminarier och studieuppgift.
Examination
Kursen examineras genom muntlig redovisning av studieuppgift. Obligatoriska moment förekommer i kursen.
I samråd med kursens examinator kan studenten erhålla ersättningsuppgift vid frånvaro från obligatoriskt moment.
Studenten har rätt till sammanlagt sex examinationstillfälle för att få godkänt resultat. Till kursen erbjuds tre tillfällen. Ett inom kursen, två tillfällen vid kommande omtentamenstillfällen. I vissa fall krävs att studenten lämnar in dispensansökan innan han/hon fått resultatet på sin senaste genomförda tentamen. Ytterligare tre tillfällen ges enligt samma upplägg i samband med att kursen ges nästa gång.
I de fall kursen examineras genom hemtentamen alternativt inlämningsuppgifter ges ett senaste datum för inlämning av dessa, som anges vid kursintroduktionen. I de fall resultatet av bedömningen ger komplettering av uppgiften skall datum för senaste inlämning av denna anges. Konsekvensen av om studenten inte uppfyllt kraven för inlämning ges möjlighet att såväl lämna inlämningsuppgift som komplettering vid nästa kurstillfälle. Särskilda skäl kan beaktas i samband med inlämning av uppgiften.
Övergångsbestämmelser
Studenten har möjlighet att examineras enligt tidigare kursplan inom ett år efter det datum beslut tagits att kursen läggs ner eller genomgår större förändringar.
Övriga föreskrifter
Utvärdering av kursen kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning vid Karolinska Institutet.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Stockholm : Sveriges kommuner och landsting, 2005 - 52 s. ISBN:91-7164-018-5 LIBRIS-ID:9867701 URL: Fritt tillgänglig via Sveriges kommuner och landsting Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
1. uppl. : Stockholm : Liber, 2005 - 278 s. ISBN:91-47-05274-0 LIBRIS-ID:9938355 Sök i biblioteket