Kursplan för

Radiografi - verksamhetsförlagd utbildning 1, 6,5 hp

Radiography - Clinical Education 1, 6,5 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2013.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT13 , HT15 , HT16 , HT17 , HT20 , HT24
Kurskod
1RS052
Kursens benämning
Radiografi - verksamhetsförlagd utbildning 1
Hp
6,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Radiografi 
Nivå 
G1 - Grundnivå 1 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
Beslutande organ
Programnämnd 6 (Biomedicinska analytikerprogrammet och Röntgensjuksköterskeprogrammet)
Datum för fastställande
2013-04-18
Reviderad av
Programnämnd 6 (Biomedicinska analytikerprogrammet och Röntgensjuksköterskeprogrammet)
Senast reviderad
2013-05-28
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2013

Särskild behörighet

Ma B, Sh A och Nk B (alternativt Fy A, Ke A och Bi A).

Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen ha fullföljts.

Mål

Studenten ska efter genomgången kurs kunna:
• Beskriva verksamhetsområde för olika yrkeskategorier på en radiologisk avdelning samt förklara röntgenremissens väg från remittent till diagnos.
• förklara innebörden av tystnadsplikt inom hälso- och sjukvården
• förklara grundprinciper och visa inställningar för projektionsradiografi utifrån beprövad
• förklara röntgenstrålningens egenskaper och principer för strålskydd
• tillämpa basala hygienrutiner inom hälso- och sjukvård
• Identifiera etiska aspekter och beskriva kommunikationens betydelse i mötet med patienten
• utföra hjärt-lungräddning och åtgärder för luftvägsstopp enligt riktlinjer från svenska rådet för hjärt-lungräddning

Innehåll

Syftet med kursen är att förbereda studenten för kommande verksamhetsförlagda studier.

Kursen ger en orientering om den radiologiska verksamheten samt röntgensjuksköterskans yrke och radiografi som ämne. Syftet är att studenten ska införskaffa sig kännedom om patientens väg inom vårdinrättningen samt användningen av RIS och PACS i detta sammanhang. Inledningsvis kommer studenten att informeras om bestämmelser beträffande tystnadsplikt inom hälso- och sjukvården.
Utifrån kunskap i anatomi och anatomiska referenspunkter tränas inställningar för grundläggande projektionsradiografi utifrån beprövad erfarenhet. Kursen ger även under projektionsradiografin en teoretiskt och praktisk grund för ett strålhygieniskt arbetssätt gällande patient och personal.

Kursen förbereder även studentens färdigheter i att möta patienten på ett säkert och professionellt sätt i klinisk verksamhet. Studenten får under kursen träna på ett hygieniskt arbetssätt för att förhindra smittspridning. Vidare tränas studenten i att arbeta ergonomiskt genom praktiska övningar med och utan förflyttningshjälpmedel. Studenterna tränas även i verbal och ickeverbal kommunikation med fokus på samtalets struktur mellan vårdgivare och vårdtagare. Den etiska aspekten i olika situationer och handlingar fångas även upp, och diskuteras i grupp.  Studenten kommer även att genomgå en grundläggande utbildning i HLR och luftvägsstopp.

Arbetsformer

Undervisningsformerna varierar mellan fältstudier på radiologisk avdelning, föreläsningar, seminarier och metodikundervisning där teori och praktik varvas.

Examination

Obligatoriska moment som fältstudier, laborationer, seminarier och metodikövningar ingår i kursen. För godkänt deltagande på obligatoriska moment krävs att studenten har uppnått lärandemålen.

Ersättning vid frånvaro av obligatoriska moment beslutas av kursledning. För att kunna examineras på de praktiska momenten krävs deltagande på metodikövningar och fältstudier. Studenten ska även ha inhämtat och signerat mottagande av information om tystnadsplikt.

Kursen examineras skriftligt samt med bedömning av praktiska färdigheter relaterat till teoretisk kunskap.

Sammantaget ges studenten möjlighet till sex examinationstillfällen för att få godkänt resultat.

Till kursen erbjuds tre tillfällen. Ett inom kursen och två tillfällen vid nästkommande omtentamenstillfällen. Ytterligare tre tillfällen ges enligt samma upplägg i samband med att kursen ges nästa gång.

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.

I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.

Övergångsbestämmelser

Studenten har möjlighet att examineras enligt tidigare kursplan inom ett år efter det datum beslut tagits att kursen läggs ner eller genomgår större förändringar.

Övriga föreskrifter

Utvärdering av kursen kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för Utbildning vid Karolinska Institutet.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Eide, Hilde; Eide, Tom Omvårdnadsorienterad kommunikation : relationsetik, samarbete och konfliktlösning Glad, Anette
Isaksson, Mats Grundläggande strålningsfysik
Moeller, Torsten B.; Reif, Emil. Pocket atlas of radiographic anatomy
Möller, Torsten B.; Reif, Emild aut Pocket atlas of radiographic positioning : including positioning for conventional angiography, CT, and MRI
Rönnberg, L Hälso- och sjukvårdsrätt

Ytterligare litteratur

Kurslitteraturen kompletteras med metodböcker inom projektionsradiografi samt länkar och dokument om sekretess och hygien inom vården, hjärt-och lungräddning samt ergonomi.
http://www.vardhandboken.se

Rekommenderad litteratur

Senaste upplagan av Författningshandbok för personal inom hälso- och sjukvården av Gunnel Raadu.