Kursplan för

Odontologisk profylaktik 3, 12 hp

Odontological prophylaxis 3, 12 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT08 , VT11 , VT13 , VT15
Kurskod
1TH006
Kursens benämning
Odontologisk profylaktik 3
Hp
12 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Odontologisk profylaktik 
Nivå 
G1 - Grundnivå 1 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för odontologi
Beslutande organ
Programnämnden för tandhygienistprogrammet
Datum för fastställande
2007-10-11
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2008

Särskild behörighet

För tillträde till termin 2 krävs att minst 20 högskolepoäng från termin 1 är godkända

Mål

Efter avslutad kurs skall den studerande: - kunna redogöra för den teoretiska grunden för den icke kirurgiska behandlingens effekter på den parodontala hälsan - kunna redogöra för kliniska index som används vid diagnostik av parodontala vävnader och vid diagnostik av karies - ha kunskaper om tandstenens mineralisering, sammansättning och struktur - kunna redogöra för gingival inflammation med olika orsaksbakgrund - ha kunskaper om grundläggande kariesprofylaktiska åtgärder - ha kunskaper och förståelse för den ergonomi som rör tandhygienistens arbetssituation -ha grundläggande kunskaper om och förståelse för vårdprocessens olika steg vid kommunikation och samspel med patienten - ha kunskap om och kunna redogöra för tobaksbrukets inverkan på orala vävnader

Innehåll

Kursen förbereder och introducerar den studerande för det kliniska arbetet. Det ämnesmässiga innehållet i kursen består av teoretiska kunskaper om icke-kirurgiska behandlingsmetoder, behandlingsplanering, utförande samt förväntade resultat av den behandling tandhygienisten ger. Kursen ger en fördjupad kunskap om kommunikation mellan studerande och patienter med fokus på vårt mångkulturella samhälle. Nya forskningsrön tas upp och diskuteras.

Arbetsformer

Undervisningsformerna utgörs av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Aktuell forskning tas upp och diskuteras under föreläsningar och seminarier. Kursen omfattar heltidsstudier.

Examination

Bedömningen av de studerandes prestationer och kunskapsinhämtning sker genom skriftlig sluttentamen. Obligatorisk närvaro och aktivt deltagande i seminarier, gruppövningar och auskultationer. Vid eventuell frånvaro anordnas uppgifter som kompenserar frånvaron.

Övriga föreskrifter

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen De studerande som ej är godkända efter ordinarie tentamenstillfälle har rätt till ytterligare två tentamenstillfällen. Är den studerande inte godkänd efter tre tentamenstillfällen rekommenderas den studerande att gå kursen igen vid nästa ordinarie kurstillfälle innan ytterligare tre tentamenstillfällen ges. Har den studerande genomfört 6 underkända tentamina ges inte något ytterligare tentamenstillfälle ej heller någon ny kursplats på förekommande kurs. Övrigt Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Bessing, Christer; Gunne, Johan; Nilson, Hans Protetik
Clinical periodontology and implant dentistry Lindhe, Jan; Karring, Thorkild; Lang, Niklaus P.
Dental hygiene theory and practice Walsh, Margaret M.; Darby, Michele Leonardi
Klinge, Björn; Gustafsson, Anders Parodontit: en introduktion
Proceedings of the European Workshop on Mechanical Plaque Control : Status of the Art and Science of Dental Plaque Control : ... Berne, Switzerland May 9-12, 1998 Lang, Niklaus P.
Vetenskapliga artiklar tillkommer