Odontologisk profylaktik 2, 9 hp
Odontological prophylaxis 2, 9 credits- Kurskod
- 1TH015
- Kursens benämning
- Odontologisk profylaktik 2
- Hp
- 9 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Odontologisk profylaktik
- Nivå
- GX - Grundnivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för odontologi
- Beslutande organ
- Programnämnden för tandhygienistprogrammet
- Datum för fastställande
- 2009-04-22
- Reviderad av
- Programnämnd 10
- Senast reviderad
- 2010-06-11
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2010
Särskild behörighet
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten: - kunna registrera de kliniska fynd i journalen som utgör grund för diagnostik och terapiplanering - kunna informera om sjukdomsförloppet vid gingival inflammation och parodontit samt redogöra för kariesprocessen - kunna ge individuella och adekvata munhygieninstruktioner samt utföra professionell munhygienbehandling - kunna gällande regler för hygien och smittskydd - kunna tillämpa gällande lagar och förordningar vid upprättande av journalhandlingar.
Innehåll
Kursen introducerar den studerande i odontologisk profylaktik med inriktning mot klinisk cariologi och parodontologi. Huvudinnehållet i kursen består av kliniska registreringar, diagnostik och terapiplanering samt introduktion till tandvårdprocessen. Kursen fokuserar på munhygienens betydelse för bevarande av friska förhållanden i munnen samt förebyggande av karies och parodontit. Stor vikt läggs vid avsnittet om hygien och smittskydd samt upprättande av korrekta journalhandlingar.
Arbetsformer
Undervisningsformerna utgörs av föreläsningar, seminarier, demonstrationer, gruppövningar, prekliniska övningar, kliniska kamratövningar och auskultationer i Folktandvården. Undervisningen fokuserar på kamratövningar inom området patientkommunikation med inriktning mot patientundervisning samt professionell munhygienbehandling.
Examination
Bedömning av den studerandes prestationer och kunskapsinhämtning sker under kursens gång genom redovisning av kliniska färdigheter vid klinisk examination och genom skriftlig tentamen. Kursen kräver närvaro och aktivt deltagande vid demonstrationer, seminarier och gruppövningar på kliniken. Frånvaro vid kliniska moment kompenseras genom att den studerande själv bokar motsvarande antal kliniktillfällen då tillgång till handledare och klinikplats finns. Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen De studerande som ej är godkända efter ordinarie prov/bedömningstillfälle har rätt till ytterligare två prov. Om den studerande ej är godkänd efter tre provtillfällen rekommenderas han/hon att gå kursen igen vid nästa ordinarie kurstillfälle innan ytterligare tre provtillfällen ges. Om den studerande har genomfört 6 underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats på kursen. Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students kliniska färdighetsträning om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När den kliniska färdighetsträningen avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på den kliniska delen av kursen. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till klinisk färdighetsträning på denna kurs. Student som underkänts på den kliniska färdighetsträningen till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig att återuppta den kliniska färdighetsträningen först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Övergångsbestämmelser
Examination enligt denna kursplans tidigare litteraturlista tillhandahålls ett år fr o m 2010-09-01.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
2., [rev.] uppl. : Stockholm : Gothia, 2008 - 120 s. ISBN:978-91-7205-611-4 LIBRIS-ID:10946892 Sök i biblioteket
2., [rev.] uppl. : Stockholm : Gothia, 2003 - 222, [1] s. ISBN:91-7205-357-7 LIBRIS-ID:8892462 Sök i biblioteket
3., [uppdaterade] uppl. : Stockholm, : Gothia,, 2006 ISBN:91-7205-482-4 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
6., [omarb.] uppl., : Stockholm, : Gothia, 2009 ISBN:978-91-7205-654-1 Sök i biblioteket
Fröberg, Ulf H, Magnusson, Stefan.
Medicinsk författningsbok 2009. Tallinna Raamatutrukikoda 2009. ISBN 978-91-78644-208-3