Introduktionskurs, 4,5 hp
Introductory course, 4,5 credits- Kurskod
- 1TT000
- Kursens benämning
- Introduktionskurs
- Hp
- 4,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Övriga ämnen
- Nivå
- GX - Grundnivå
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för odontologi
- Beslutande organ
- Programnämnden för tandteknikerprogrammet
- Datum för fastställande
- 2007-04-04
- Reviderad av
- Programnämnden för tandteknikerprogrammet
- Senast reviderad
- 2007-05-15
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2007
Särskild behörighet
Mål
Vid slutet av kursen förväntas Du: kunna identifiera och exemplifiera psykologiska och etiska aspekter på odontologisk och medicinsk behandling kunna identifiera och reflektera kring kommunikationsmönster mellan olika vårdgivare samt mellan vårdgivare och vårdtagare i ett mångkulturellt samhälle interprofessionellt ha identifierat det kommande arbetsfältet, den orala miljön, och ha kunskap om tandläkar- och tandhygienistprofessionerna ha grundläggande kunskap och förståelse om lärande och den egna lärandeprofilen, samt känna till omgivande/övriga faktorer som påverkar lärandet bl.a. i grupper.
Innehåll
I Introduktionskursen ingår två temaområden; Människa och samhälle och Mitt kliniska jag samt studieteknik, studieharmoni och bibliotekskunskap. Människa och samhälle innehåller psykologiska och etiska aspekter på odontologins arbetsfält, prioriteringsfrågor inom vård, vård i ett mångkulturellt samhälle samt kommunikation. Mitt kliniska jag innehåller en allmän information och orientering om odontologins arbetsfält samt orala sjukdomar. Praktiska övningar som inkluderar bl.a. hygienövningar, egenvård. Kursen är programöverskridande mellan tandtekniker- och tandläkarprogrammen Inom temaområdet Människa och Samhälle är även tandhygienistprogrammet delaktiga.
Arbetsformer
Kunskapen ges i form av föreläsningar, gruppövningar med klinisk applikation, seminarier och praktiska övningar med klinisk applikation samt individuella skriftliga uppgifter.
Examination
Examination sker genom hemtentamen inom området Människa och samhälle. Inom området Mitt kliniska jag krävs närvaro på minst 4/5 gruppövningspass för att bli godkänd. Studenter erbjuds två restersättningspass vid två tillfällen i slutet av kursen. Om studentens examination inte blir godkänd för studenten ytterligare 2 försök. Därefter rekommenderas studenten att gå om kursen, och ges ytterligare 3 examinationstillfällen. Är studenten inte godkänd efter 6 försök ges inte någon mer kursplats på kursen(HF6kap.11a§).
Övergångsbestämmelser
Om kursen läggs ner eller genomgår större förändringar erbjuds examination enligt tidigare litteraturlista och lärandemål högst ett läsår efter genomförd revision/nedläggning.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Kursutvärdering sker skriftligt via websurvey.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Stockholm : Gothia, 1998 - 147 s. ISBN:91-7205-162-0 (inb.) LIBRIS-ID:7622964 Sök i biblioteket