Oral hälsa - teori 6, 2 hp
Oral Health - Theory 6, 2 creditsDenna kursplan gäller från och med vårterminen 2022.
- Kurskod
- 1TY020
- Kursens benämning
- Oral hälsa - teori 6
- Hp
- 2 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Oral hälsa
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
- Kursansvarig institution
- Institutionen för odontologi
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden DENTMED
- Datum för fastställande
- 2019-03-14
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden DENTMED
- Senast reviderad
- 2021-10-20
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2022
Särskild behörighet
Mål
- Redogöra för evidensbaserade hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande strategier i syfte att öka individers delaktighet för att möjliggöra beteendeförändringar.
- Utifrån evidensbaserad kunskap resonera om riskfaktorer för kariologiska och parodontala sjukdomar och allmäntillståndets påverkan på munhälsan, samt om hur oral ohälsa inverkar på allmänhälsan.
- Redogöra för betydelsen av att göra åtgärdsbedömningar utifrån en helhetssyn på patientens problem och behov med beaktande av etiska aspekter.
- Redogöra för hur hälsofrämjande åtgärder kan förmedlas i samhället och vilken betydelse det kan ha för olika gruppers orala hälsa och välbefinnande.
- Reflektera över sin egen värdegrund utifrån etiska aspekter och principer om människors lika värde.
- Identifiera sitt behov av ytterligare kunskap samt resonera kring vilken betydelse ett livslångt lärande har för yrkeskompetensen.
- Reflektera över hållbar utveckling och kvalitetssäkring i förhållande till patientarbete vid en tandvårdsklinik.
- Diskutera och reflektera kring problematiken om våld i nära relationer vad gäller dess uttrycksformer och konsekvenser, samt om tandvårdens ansvar.
Innehåll
Arbetsformer
Seminarier och gruppövningar är obligatoriska.
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsmoment kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
För godkänd kurs krävs även närvaro vid obligatoriska utbildningsinslag.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Första upplagan : Stockholm : Liber, [2018] - 382 sidor ISBN:9789147125760 LIBRIS-ID:lth0789hjnqfj6kc Sök i biblioteket
1. uppl. : Stockholm : Gothia fortbildning, 2013 - 131 s. ISBN:9789172058811 LIBRIS-ID:14010184 Sök i biblioteket
Andra upplagan : Stockholm : Gothia kompetens, [2021] - 232 sidor ISBN:9789177412731 LIBRIS-ID:fsr5x6grcv4lqtg4 Sök i biblioteket