Anestesisjukvård - perioperativ omvårdnad 1, 15 hp
Anaesthetic Nursing - Perioperative Nursing 1, 15 credits- Kurskod
- 2AN009
- Kursens benämning
- Anestesisjukvård - perioperativ omvårdnad 1
- Hp
- 15 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Omvårdnad
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
- Beslutande organ
- Programnämnd 9
- Datum för fastställande
- 2012-05-29
- Reviderad av
- Programnämnd 9
- Senast reviderad
- 2013-11-05
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2014
Särskild behörighet
Av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska. Sjuksköterskeexamen om 180 hp eller kandidatexamen i omvårdnad om minst 180 hp. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 (med lägst betyget Godkänd/E).
Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter och förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Mål
Kursens syfte är att utifrån omvårdnadens centrala begrepp: människa, omvårdnadshandling/relation, hälsa och miljö under handledning kunna bedriva personcentrerad, evidensbaserad perioperativ anestesiologisk omvårdnad det vill säga värna om patienters och närståendes autonomi, trygghet och integritet. Utöver det så är kursens syfte att fördjupa kunskaper och färdigheter inom omvårdnad med stöd av kunskaper i medicinska ämnen som fysiologi, patofysiologi, farmakologi till patienter som genomgår anestesi och kirurgiska behandlingar.
Kunskapsmål för moment 1: Anestesisjukvård - teoretisk utbildning 9.0 hp
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
• Beskriva patientens omvårdnadsbehov och redogöra för evidensbaserad perioperativ omvårdnad och beprövad erfarenhet inom anestesiologisk omvårdnad avseende hygien, farmakologi, fysiologi och patofysiologi.
• Redogöra för olika anestesimetoder.
• Utifrån ett personcentrerat perspektiv redogöra och argumentera för val av lämplig anestesimetod samt för farmakodynamik/farmakokinetik för de läkemedel som används i samband med anestesi.
• Teoretiskt räkna, bereda och administrera läkemedel korrekt och i relation till gällande lagar och författningar.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
.• Utifrån ett etiskt och sociokulturellt perspektiv beakta patientens autonomi, trygghet och integritet samt förklara den perioperativa vårdprocessen i enlighet med de centrala omvårdnadsbegreppen.
Kunskapsmål för moment 2: Verksamhetsförlagd utbildning, VFU 6.0 hp
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
• Beskriva hur omvårdnad integreras med användning av medicinsk teknik i en tekniktät miljö.
• Värdera och tillämpa hygieniska och aseptiska principer för säker vård i omvårdnadsarbetet på en operationsavdelning
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
•Utifrån patientens omvårdnadsbehov praktiskt omsätta evidensbaserad omvårdnad och beprövad erfarenhet inom anestesiologisk omvårdnad, avseende farmakologi, fysiologi och patofysiologi.
• Utifrån ett personcentrerat perspektiv motivera val av lämplig anestesiform, aktivt medverka och under handledning utföra generell och regional anestesi.
• Tillämpa och förklara basal övervakning vid anestesi.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
• Värdera och reflektera över betydelsen av det interprofessionella samarbetet i det perioperativa teamet och sin egen roll i detta.
• Tillämpa en etisk medvetenhet och förhållningssätt med ett sociokulturellt perspektiv som värnar om patientens trygghet, integritet och delaktighet.
Innehåll
• Interprofessionell kommunikation och samarbete i team
• Bedömning av hälsotillstånd enl ASA och andra funktionsgrader
• Medicinsk teknik, omvårdnad i i tekniktät miljö
• Anestesimetoder inklusive metoder vid akut intubation (RSI)
• Principer för cirkelsystem
• Intraoperativa strategier avseende bl.a. ventilation och vätska
• Positionering med värmebevarande åtgärder generellt
• Specifik farmakologi
• Luftvägens anatomi inklusive den svåra luftvägen, bedömning och skapande av fri luftväg
• Postoperativa omvårdnadsstrategier, illamående/kräkning postopoerativt (PONV), smärta
• Läkemedelsberäkning- och hantering
• Hygien och aseptik
• Lagar och författningar inom ämnesområdet Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, 6 hp • Perioperativ omvårdnad (med ett etiskt professionellt förhållningssätt, i det korta mötet, verka för välbefinnande och minskat lidande pre- per och postoperativt)
• Interprofessionell kommunikation och samarbete i team
• Bedömning av hälsotillstånd enl ASA och andra funktionsgrader
• Medicinsk teknik, omvårdnad i i tekniktät miljö
• Anestesimetoder inklusive metoder vid akut intubation (RSI)
• Principer för cirkelsystem
• Intraoperativa strategier avseende bl.a. ventilation och vätska
• Positionering med värmebevarande åtgärder generellt
• Specifik farmakologi
• Luftvägens anatomi inklusive den svåra luftvägen, bedömning och skapande av fri luftväg
• Postoperativa omvårdnadsstrategier, illamående/kräkning postopoerativt (PONV), smärta
• Läkemedelsberäkning- och hantering
• Hygien och aseptik
• Lagar och författningar inom ämnesområdet
Arbetsformer
Arbetsformerna syftar till att träna ett vetenskapligt arbetssätt genom aktivt kunskapssökande, problemlösning, kritisk analys och reflektion. Undervisningen utgår från ett problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande. De arbetsformer som används är föreläsningar, seminarier, grupparbeten, individuella studieuppgifter, diagnostisk test i medicinsk teknik samt läkemedelsberäkning, litteraturstudier, färdighetsträning, simulering och verksamhetsförlagd utbildning. Då kursen är nätbaserad kan seminarier och grupparbeten även genomföras virtuellt i realtid eller asynkront (diskussionen pågår över en längre tid).
Utbildningen är nätbaserad och genomförs på heltid motsvarande 40 timmar per vecka. I varje delkurs om 7,5 hp ingår cirka 3-4 obligatoriska träffar på KI Campus Huddinge. I största möjliga mån förläggs dessa dagar sammanhängande. Övrig tid bedrivs studierna via en digital lärplattform med inlämningsuppgifter, examinationer, virtuella diskussioner etc. Det krävs därför att du har grundläggande datorkunskap samt tillgång till dator med internetuppkoppling.
Den verksamhetsförlagda utbildningen på fyra veckor är förlagd till anestesiavdelningar inom Stockholms Läns Landsting och omfattar 40 timmar/vecka (heltidsstudier) varav ca 32 timmar/vecka är förlagd i vårdverksamhet. Dag- och kvällspass förekommer. Student har ej rätt att komprimera den verksamhetsförlagda utbildningen.
Examination
Moment 1 examineras genom individuell tentamen; en hemtentamen med kortsvarsfrågor och öppna frågor, i teoretisk perioperativ anestesiologisk omvårdnad.
Moment 2 examineras genom godkänt betyg från verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och obligatorisk inlämningsuppgift i medicinsk teknik. Under VFU utförs halvtidssamtal och slutbedömning. Yrkeshandledare och/eller adjungerad klinisk adjunkt ger underlag för bedömning enligt fastställt bedömningsformulär för verksamhetsförlagd utbildning (BeVut). Vid risk för underkännande, ska vid halvtidssamtalet eller så snart som möjligt, ansvarig universitetslärare tillsammans med yrkeshandledare och student upprätta en skriftlig planering för den fortsatta verksamhetsförlagda utbildningen.
För godkänd kurs krävs att lärandemålen är uppfyllda, vilket innebär godkänt resultat i moment 1 och 2 samt aktivt deltagande i obligatoriska delar. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan studenten deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursansvariges anvisningar registreras inte studentens resultat för kursen/momentet i Ladok. Betyg sätts av examinator. Tidpunkter för provtillfällen anges vid kursstart.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Student som saknar godkänt resultat efter tre genomförda examinationstillfällen kan erbjudas att gå om moment eller kurs ytterligare en gång. Detta gäller i mån av plats.
Om studenten genomfört sex underkända examinationer ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit i räknas inte som examinationstillfälle. Hemexamination som har öppnats via lärplattform räknas som utnyttjat examinationstillfälle även om examinationen inte lämnats in.
För sent inlämnade examinationsuppgifter beaktas ej. Studenter som inte lämnat in i tid hänvisas till omtentamenstillfället.
Underkänd verksamhetsförlagd utbildning får endast genomföras ytterligare en gång.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students VFU eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs. Underkänd VFU får endast genomföras ytterligare en gång.
Övriga föreskrifter
Kursen ersätter tidigare kurs, kurskod 2AN006. Kursutvärdering sker enligt Styrelsen för utbildnings fastställda riktlinjer.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
5. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, [2013] cop. 2014 - xvi, 1375 s. ISBN:9781455706129 (hardcover : alk. paper) LIBRIS-ID:13927239 Sök i biblioteket
3., omarb. uppl. : Stockholm : Svenska fören. för medicinsk teknik och fysik ;a [Linköping :b P. Å. Öberg] ;a Lund :b Studentlitteratur [distributör], 2003 - 366 s. ISBN:91-631-4004-7 (inb.) LIBRIS-ID:9132430 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber, 2005 - 681 s. ISBN:91-47-05193-0 (inb.) LIBRIS-ID:9856043 Sök i biblioteket
1. uppl. : Stockholm : Liber, 2013 - 599 s. ISBN:9789147106448 LIBRIS-ID:14010180 Sök i biblioteket
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2013 - 602 s. ISBN:978-91-44-07659-1 LIBRIS-ID:13743339 Sök i biblioteket