Kursplan för

Allmän och speciell medicin 1, 5 hp

General and specific medicine 1, 5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT10 , HT11 , HT12 , HT13 , HT14
Kurskod
2LG015
Kursens benämning
Allmän och speciell medicin 1
Hp
5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Logopedi 
Nivå 
G1 - Grundnivå 1 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
Medverkande institutioner
  • Institutionen för fysiologi och farmakologi
  • Institutionen för neurovetenskap
Beslutande organ
Programnämnd 4
Datum för fastställande
2010-05-05
Reviderad av
Programnämnd 4
Senast reviderad
2011-05-04
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2011

Särskild behörighet

Grundläggande behörighet

Mål

Kursen innehåller två moment, Anatomi och Fysiologi vars olika förväntade lärandemål beskrivs var för sig. Anatomi Studenten förväntas efter genomgången kurs kunna: -beskriva principerna för människokroppens uppbyggnad, för cellens och vävnadernas struktur samt för anläggningsdefekter i munhåla och svalg -redogöra för, andningsorgansystemet, skallen med näshåla och bihålor, nervsystemets allmänna byggnad med större uppåt- och nedåtstigande bansystem, hjärnans kärlförsörjning och kranialnerverna samt för sinnesorganen, särskilt hörselorganet -redogöra för bukpressens och andningens muskulatur och dess innervation, för struphuvud, svalg och munhåla med inverkande muskler och nerver samt för de språkliga funktionernas neuroanatomi Fysiologi Studenten förväntas efter genomgången kurs kunna: -redogöra för de centrala och perifera talorganens funktion och översiktligt om kroppens funktioner i övrigt -redogöra för nervcellers och muskelcellers funktion, sinnesfysiologi, autonoma nervsystemets funktion, motorik samt respirations- och cirkulationsorganens fysiologi

Innehåll

Kursen innehåller två moment, Anatomi och Fysiologi. Anatomi (Anatomy) 3 hp Kursen innehåller grundläggande kunskaper i anatomi. Kursinnehållet utgör en viktig förutsättning för fortsatta studier om sjukdomar och tillstånd som har speciell anknytning till störningar i röst, tal, språk samt sväljning. Fysiologi (Physiology) 2 hp Kursen innehåller grundläggande kunskaper i fysiologi. Kursinnehållet utgör en viktig förutsättning för fortsatta studier om sjukdomar och tillstånd som har speciell anknytning till störningar i röst, tal, språk samt sväljning.

Anatomi, 3.0 hp

Betygsskala: GU

Momentet ger grundläggande kunskaper i anatomi. Kursinnehållet utgör en viktig förutsättning för fortsatta studier om sjukdomar och tillstånd som har speciell anknytning till störningar i röst, tal, språk och sväljning.

Fysiologi, 2.0 hp

Betygsskala: GU

Momentet ger grundläggande kunskaper i fysiologi. Kursinnehållet utgör en viktig förutsättning för fortsatta studier om sjukdomar och tillstånd som har speciell anknytning till störningar i röst, tal, språk samt sväljning.

Arbetsformer

Katedrala föreläsningar samt gruppövningar.

Examination

För godkänt på kursen krävs godkänt på samtliga ingående moment. Anatomi: Skriftlig tentamen. Fysiologi: Skriftlig tentamen. Skriftlig tentamen rättas anonymt (kodnummer för varje student). Vid underkänt resultat på skriftlig tentamen har studenten enligt KI:s lokala riktlinjer rätt till sammanlagt 6 examinationstillfällen varav det första inom fjorton dagar efter delgivande av tentamensresultat. Övriga omtentamenstillfällen är nästkommande ordinarie examinationstillfällen på kursen. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle..

Övriga föreskrifter

Kursen ersätter momenten Anatomi och Fysiologi i den tidigare kursplanen för kursen Allmän och speciell medicin 1, 2LG001. Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Kursutvärdering för respektive moment kommer i huvudsak vara webbaserad.

Litteratur och övriga läromedel

OBLIGATORISK LITTERATUR

Till momentet Anatomi kompletteras nedanstående bok med ett obligatoriskt föreläsningskompendium som kommer finnas tillgängligt vid kursstart.

Lännergren, Jan Fysiologi

REFERENSLITTERATUR

Sonesson, Bertil; Sonesson Gun, d 1930- Anatomi och fysiologi