Kursplan för

Projektarbete och skriftlig framställning, 9 hp

Project Work and Professional Writing, 9 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2018.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT18 , VT20 , VT22 , VT23 , VT24
Kurskod
2LG082
Kursens benämning
Projektarbete och skriftlig framställning
Hp
9 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Övriga ämnen 
Nivå 
GX - Grundnivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
Beslutande organ
Utbildningsnämnden CLINTEC
Datum för fastställande
2017-10-26
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2018

Särskild behörighet

För tillträde till termin 4 gäller att student får restera med högst 15 hp från föregående terminer inom Logopedprogrammet.
 

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna planera, genomföra och rapportera en experimentell vetenskaplig undersökning inom området lingvistik genom att
 

  • Söka och samla in data, alternativt utgå från befintlig data, värdera dessa data, och kritiskt, och med lämplig teorianknytning, tolka relevant information i det empiriska materialet utifrån en given problemställning
  • Skriftligt rapportera resultatet av arbetet i traditionellt akademiskt format med uppfyllda krav på täckning och avgränsning, teoretisk medvetenhet, relevant metodval, väl avvägd dataredovisning och vetenskapligt argumenterande diskussion
  • Använda röst och kroppsspråk avvägt till framställningens innehåll i samband med muntlig presentation.
  • Kritiskt granska vetenskapliga texter och med stringens resonera kring undersökningars implikationer i teoretiska sammanhang eller praktiska tillämpningsområden
  • Följa angivna formaliaregler för vetenskapliga texter, inbegripet korrekt svenska, att iaktta noggrannhet i beläggsteknik, notapparat och käll- och litteraturförteckning, och beakta gällande forskningsetiska normer.
     

 
 

Innehåll

Kursen behandlar forskningsprocessen och forskningsmetoder inom lingvistik och logopedi samt innehåller också utvärdering och kritisk granskning av vetenskapliga texter, varvid tidigare förvärvade kunskaper om experimentell metodik, lingvistik och statistik tillämpas. Kursen syftar till att studenten ska utveckla sin förmåga att på ett vetenskapligt tillfredsställande sätt självständigt lösa en forskningsuppgift inom området lingvistik/logopedi. Arbetet utförs i grupp och redovisas dels i en skriftlig rapport, disponerad enligt traditionella normer och konventioner för vetenskaplig rapportskrivning, dels med en muntlig presentation vid ett slutseminarium. Ämne för arbete väljs i samråd med kursansvarig lärare.

Kursen innehåller träning av muntlig framställning genom två muntliga presentationer riktade till olika tänkta målgrupper. Dessa presentationer videoinspelas och diskuteras i mindre grupper. Aktiviteterna görs inom ramen för Professionell utveckling och bygger vidare på Träning av den egna rösten och det egna talet.

 

Arbetsformer

Föreläsningar, seminarier och praktiska övningar. Dokumentation i portfölj för professionsutveckling. Seminarier och övningar är obligatoriska om inte annat anges i schemat. Vid frånvaro vid obligatoriska utbildningsinslag ansvarar studenten själv för att ta kontakt med kursansvarig lärare för ersättningsuppgift. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
 

Examination

Kursen examineras genom individuella granskningsuppgifter, skriftlig rapport, samt en muntlig presentation, opponentskap av kurskamraters skriftliga rapport och reflektion över röstanvändning och presentationsteknik vid presentation. För att få godkänt resultat på kursen måste alla provdelar vara godkända.
 

Övergångsbestämmelser

Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts. Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen.
 

Övriga föreskrifter

Kursvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Kursen ges i sin helhet vid Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet.
 

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Publication manual of the American Psychological Association
Litteratur tillkommer enligt handledares rekommendationer och egna litteratursökningar.