Tal- och språkstörningar hos barn och ungdom - verksamhetsintegrerat lärande, 10,5 hp
Speech and Language Disorders in Children and Youth - Work-integrated Learning, 10,5 credits- Kurskod
- 2LG106
- Kursens benämning
- Tal- och språkstörningar hos barn och ungdom - verksamhetsintegrerat lärande
- Hp
- 10,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Logopedi
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden CLINTEC
- Datum för fastställande
- 2021-10-18
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden CLINTEC
- Senast reviderad
- 2022-10-10
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2023
Särskild behörighet
Studenten får restera med högst 15 hp från föregående terminer inom Logopedprogrammet och behöver även godkänt resultat på kursen Professionell utveckling 3, termin 3.
Mål
Efter genomgången kurs förväntas studenten, under handledning, kunna följande inom området barn och ungdomar med tal-, språk- och kommunikationsstörningar samt läs- och skrivsvårigheter:
- Hålla i del av besök med patient/brukare, anhörig eller personal med anamnestagning, bedömning, behandling, återgivning och rådgivning.
- Bemöta patienter/brukare, anhöriga, kollegor och andra yrkesutövare på ett professionellt sätt.
- Delta i testning som del av bedömning och resonera kring val av testmetod.
- Delta i planering och genomförande av direkt och/eller indirekt behandling.
- Formulera journalanteckningar och skriftliga utlåtanden på ett för ändamålet korrekt sätt efter återkoppling.
- I handledarsituationen reflektera över egna insatser.
- Utifrån remiss/frågeställning beskriva och diskutera logopediska åtgärder för barn med motoriska och/eller kognitiva funktionsnedsättningar.
- Utifrån bedömning av en patient föreslå ett lämpligt AKK-sätt, resonera om betydelsen av symbolsystem, vokabulär och organisation av vokabuläret, samt ge instruktion för användande till patient eller närstående.
Innehåll
Den verksamhetsförlagda utbildningen sker inom de logopediska verksamhetsområdena tal-, och språkstörning, kommunikationssvårigheter och läs- och skrivsvårigheter hos barn och ungdomar. Fokus ligger på att träna de generiska färdigheterna inom området utifrån det patientunderlag som finns i verksamheten där studenten är placerad. Dessa färdigheter ligger till grund för fortsatt utveckling under VIL-kurser på senare terminer.
Kursen innefattar undersökning, bedömning, analys, behandling, åtgärder och dokumentation av patienter/brukare inom verksamhetsområdet. Diskussion om motiv för val av metoder utifrån aktuell teori och evidens och med avseende på ICF-klassifikation ingår i kursen, liksom beaktande av förutsättningar för bedömning och behandling av barn med flerspråkig bakgrund. Olika syn på hälsobegreppet och på barns utveckling diskuteras med utgångspunkt i en mångkulturell omvärld. Samarbete med andra professioner betonas under kursen och uppgifter att identifiera och beskriva kompetenser hos minst tre andra professioner som logopeden samverkar med ingår.
Arbetsformer
Det verksamhetsförlagda utbildningen under denna period består av två placeringar i logopedisk verksamhet vid en logopedmottagning och ett habiliteringscenter. I verksamheten genomförs auskultationer och eget patientarbete under handledning samt deltagande i fallkonferens/teammöten, hem- och förskolebesök. Flera VIL-relaterade lärtillfällen kommer också ske vid lärosätet i form av t ex workshop, gruppövningar och reflektionsuppgifter.
Lärandemålen ska nås med stöd av handledning.
All undervisning är obligatorisk om inget annat anges på schemat. Vid kortare frånvaro ansvarar studenten själv för att ta kontakt med handledare och vid längre frånvaro ska kontakt även tas med kursansvarig lärare. För mer detaljerad information, se Studiehandledningen. Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Studieresultat kan inte rapporteras innan studenten deltagit i samtliga obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa tillfälle kursen ges.
Examination
Sammanlagd examination av genomförd verksamhetsförlagd utbildning används, vilket innebär bedömning av uppnådda lärandemål under VIL i verksamheterna enligt ett bedömningsinstrument, samt närvaro vid och godkänt på obligatoriska aktiviteter. Bedömningen ställs i relation till att studenten går på termin 4 och ska uppnå lärandemålen under handledning.
Studerande som inte blivit godkänd i verksamhetsförlagd utbildning (VFU) har rätt att gå om det aktuella momentet en gång. Efter två underkända praktikperioder i samma moment kan studenten söka dispens hos utbildningsnämnden för att genomgå momentet ytterligare en gång.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students VFU eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tilllfälle på denna kurs.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts. Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen.
Övriga föreskrifter
Studenten förväntas följa de rutiner för hygien och arbetskläder som finns i den verksamheten där man är placerad.
Kursvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grund och avancerad nivå.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Fifth edition. : Baltimore : Paul H. Brookes Publishing Co., [2020] - PDF (xvi, 686 sidor) ISBN:9781681253046 LIBRIS-ID:t6k6j7rtr9jmhq3w Sök i biblioteket
Fifth edition. : 2018 - xx, 812 pages ISBN:9780323442343 LIBRIS-ID:22421406 Sök i biblioteket
Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), 2014 - 332 s. ISBN:978-91-85413-66-9 LIBRIS-ID:16938160 URL: Online Sök i biblioteket
Svenska logopedförbundet (Slof), 2017 URL: Länk
Rekommenderad litteratur
3. utg. : Lövestad : Bam språkteknik, 2008 - 97 s. ISBN:978-91-633-2386-7 (sprialh.) LIBRIS-ID:10920618 Sök i biblioteket