Allvarliga infektioner i de nedre luftvägarna, 4,5 hp
Severe lower respiratory tract infections, 4,5 credits- Kurskod
- 2LK024
- Kursens benämning
- Allvarliga infektioner i de nedre luftvägarna
- Hp
- 4,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Medicin
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för medicin, Solna
- Medverkande institutioner
- Institutionen för laboratoriemedicin
- Institutionen för medicin, Huddinge
- Beslutande organ
- Programnämnden för läkarprogrammet
- Datum för fastställande
- 2009-10-19
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2009
Särskild behörighet
Genomgånget infektionsmoment på läkarprogrammets kurs i klinisk medicin. Student som underkänts på verksamhetsförlagda utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen ha fullföljts.
Mål
Kursens övergripande mål är att studenten efter avslutad kurs ska ha tillägnat sig ökad kunskap och förståelse avseende infektioner i de nedre luftvägarna orsakade av olika smittämnen inklusive tuberkulos. Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin (S1-S4) och färdigheterna enligt Millers pyramid (M1-M4) *. Kunskap och förståelse: Studenten ska kunna och förstå -riskfaktorer, symtom, orsakande smittämnen och prognos för patienter med nedre luftvägsinfektioner (S3) -initiala omhändertagandet, utredning och behandling av en patient med nedre luftvägsinfektion (S3) Färdigheter: Studenten skall kunna: -föra ett adekvat resonemang kring diagnostik, utredning, differentialdiagnoser och behandlingsval av patienter med nedre luftvägsinfektioner (M3) -adekvat utföra en fysikalisk undersökning av en patient med nedre luftvägsinfektion (M3) Förhållningssätt: Studenten skall kunna: - visa ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt (M3). - Resonera kring och förstå de etiska problem och överväganden som kan uppstå vid beslut om vårdnivå och behandling av nedre luftvägsinfektioner hos patienter med allvarliga kroniska sjukdomar (M3).
Innehåll
Kursen utgör en fördjupning av de kunskaper som studenten tillägnat sig under core i momenten mikrobiologi, lungmedicin, internmedicin, infektionssjukdomar med flera. Kursen har en stark klinisk förankring med fokus på utredning och behandling av patienter med nedre luftvägsinfektioner och tuberkulos. Kursen ges i samverkan med Institutionen för laboratoriemedicin och Smittskyddsinstitutet och därmed kommer minst 10 % av kursinnehållet att ägnas åt basvetenskapliga aspekter. Etiska frågeställningar och förhållningssätt belyses. Kursen har forskningsanknytning med laboratoriebesök, studiebesök, seminarier och granskning av vetenskapliga artiklar. Primärvårdsperspektivet kommer att framhållas för de olika sjukdomarna vad gäller utredning och behandling. Integrerande uppgifter i kursen: Andning: Andfåddhet, blodhosta, hosta Blodbildning och immunsystemet: Feber, förstorade lymfkörtlar Under kursen möter studenterna praktiska exempel på tillämpning av evidensbaserad medicin. Studenterna kommer också att få ta del av den kliniska forskningens betydelse för handläggningen av dessa patienter. Svårigheter och fallgropar vid tolkning av vetenskapliga studier kommer också att beröras.
Arbetsformer
Kursen består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten, falldiskussioner, litteraturstudier och laboratoriebesök. Verksamhetsförlagd undervisning kommer att ges på infektionsavdelningar och infektionsmottagning.
Examination
Obligatoriska moment: Deltagande i praktisk tjänstgöring och patientbaserade seminarier. Frånvaro från obligatoriska moment tas igen genom kompletterande klinisk placering och enskilda skriftliga arbetsuppgifter. Examination: Examinationsuppgiften består av en patientbaserad fördjupningsuppgift som redovisas i grupp sista kursdagen Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
4. uppl. : Sävedalen : Säve, 2007 - 447 s., xvi pl.-s. i färg ISBN:978-91-972689-8-1 (inb.) LIBRIS-ID:10314689 Sök i biblioteket