Kirurgi, endoskopi, suturteknik och rekonstruktiv plastikkirurgi, 3 hp
Surgery, endoscopy, suturing techniques and reconstructive surgery, 3 credits- Kurskod
- 2LK050
- Kursens benämning
- Kirurgi, endoskopi, suturteknik och rekonstruktiv plastikkirurgi
- Hp
- 3 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Medicin
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
- Beslutande organ
- Programnämnd 2
- Datum för fastställande
- 2010-11-16
- Reviderad av
- Programnämnd 2
- Senast reviderad
- 2012-03-22
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2012
Särskild behörighet
Alla högskolepoäng från termin 16 samt registrering på kursen Klinisk medicin inriktning kirurgi.
Mål
Det övergripande målet är att studenten ska ha fått fördjupade core-nära kunskaper i vanliga kirurgiska tillstånd och sjukdomar, endoskopisk undersökningsmetodik och suturteknik, samt i principer och tekniker för rekonstruktiv kirurgi.
Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin (S1-S4) och färdigheterna enligt Millers pyramid (M1-M4)*
Kunskap och förståelse
Studenten skall kunna
• handlägga akuta buk- och traumaproblem med anamnes, status, undersökning, primär behandling, diagnostik (S3)
• förevisa endoskopiska principer och tekniker. (S2)
• handlägga komplicerade vanliga kirurgiska tillstånd med undersökning, diagnostik, sekundär behandling (S3)
• redogöra för olika plastikkirurgiska täckningsprinciper samt rekonstruktionsmetoder vid olika typer av trauma och plastikkirurgiska tillstånd (S2)
Färdigheter:
Studenten skall
• kunna visa hur man utför sutureringar i olika vävnader på ett atraumatiskt sätt (M3)
• kunna visa hur man stabiliserar en traumapatient (M3)
• kunna bedöva med lokalanestesi på ett för patienten skonsamt sätt (M2)
• veta hur man handhar vävnader vid olika typer av trauma (M2)
• veta hur man utför endoskopiska och bilddiagnostiska undersökningar (M2)
Förhållningssätt:
Studenten skall
• veta hur man bemöter akut sjuka och skadade patienter (M2)
• veta hur man uppträder mot patienter med rekonstruktionsproblematik (M2)
• veta hur man uppträder informerande, empatiskt och respektfullt mot patienter, även de med mindre problem (M2)
• kunna iaktta ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt till olika former av behandling (M3)
Innehåll
Kirurgiska frågeställningar är vanliga hos patienter som söker primärvården och akutmottagningar. Kursen innehåller vanliga kirurgiska tillstånd och sjukdomars handläggning på en fördjupad nivå jämfört med tema 4, såsom komplikationshandläggning och värdering av olika operationsmetoder. Ökad kunskap, förståelse och reflektion över uppkomstmekanismer, diagnos och behandling av dessa sjukdomar är viktigt för den nyblivna läkaren, inte minst inom primärvården.
Rekonstruktiv kirurgi har inget eget utrymme i läkarutbildningens studieplan. Studenten får genom kursen tillfälle att introduceras till plastikkirurgin och tillgodogöra sig basalt rekontruktivt kirugiskt tänkande.
Under kursen fördjupar studenten praktiskt och teoretiskt sin kompetens i att handlägga tillstånd i övre gastrointestinalkanalen som oesofagit, dyspepsi, ulcus, gallsten och pankreatit, i nedre GI med koloncancer, divertikulit och proktologi, samt traumatologi. Tonvikten ligger på praktisk handläggning av vanliga situationer i den kliniska vardagen, både för allmänläkaren och också specialisten.
Kursen innehåller fördjupning i lilla kirurgin och akut buk: Tonvikt läggs på förståelse av patofysiologi och självständig praktisk handläggning av dessa tillstånd. Träning av suturtekniker görs på simulerad vävnad i smågrupper. Endoskopisk diagnostik och olika praktiska övningar är en viktig del av kursen.
Rekonstruktiv plastikkirurgi: Under kursen får studenten en introduktion till vad plastikkirurgi är och ges ett smakprov på vad rekonstruktiv plastikkirurgi kan bidra med och vilka patientgrupper som är i behov av denna specialitet.
Integrerande uppgifter i kursen
• Sår/sårskada,
• Blodig kräkning
• Gulsot
Arbetsformer
Kursen sker i en patientnära miljö, men inte nödvändigtvis avdelnings- eller mottagningsplaceringar. Kursen är upplagd med interaktiva föreläsningar, bland annat med case-seminarier och grupparbeten, där kursdeltagarna förväntas delta aktivt i dialog med kursgivarna. Praktiska övningar inom de olika ämnesområdena sker på eftermiddagarna. Kursdeltagarna får träna gastro- och koloskopi på dockor, öva suturtekniker, samt ha operationsövningar på laparoskopisk träningsmodell. Forskningsanknytning diskuteras.
Examination
Obligatoriska moment
Reflektion i grupp, case-seminarier, grupparbeten, praktiska övningar, ronder och peroperativa demonstationer är obligatoriska moment. Minst 80 % deltagande i dessa delar är krav för godkänt kursmoment. Obligatoriska moment som missats, måste inhämtas av studenten själv efter anvisningar av kursledning och redovisas inför examinationen. Godkända obligatoriska moment är krav för att delta i examinationen.
Examination utgörs av presentation av projektarbete. Fullgjort individuellt projektarbete presenteras inför kursen med opposition av kursdeltagare och därpå gemensam diskussion i seminarieform.
Begränsningar av antalet prov- eller praktiktillfällen
Antalet examinations- och praktiktillfällen följer Karolinska Institutets lokala riktlinjer, vilket innebär att antalet examinationstillfällen är begränsade till 6 stycken, medan verksamhetsförlagda moment som regel endast kan repeteras en gång.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.
I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
Behörighet
Student som underkänts på verksamhetsförlagda utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen ha fullföljts.
Övergångsbestämmelser
För kurs som upphört eller genomgått större förändring ges minst två ytterligare prov (exklusive ordinarie prov) på det tidigare innehållet under en tid av ett år från den tidpunkt förändringen skedde.
Övriga föreskrifter
Kursen ansluter till och fördjupar core-nära kunskaper inom läkarprogrammet.
Kursvärdering sker enligt de riktlinjer som angivits av styrelsen för utbildning vid Karolinska Institutet.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med inom eller utom landet genomgången fördjupningskurs, vars innehåll helt eller i väsentliga delar överensstämmer med innehållet i kursen. Om du är osäker – kontakta studievägledningen.
*
Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin:
S1) enkel (ex. känna till, identifiera),
S2) sammansatt (ex. redogöra för, beskriva),
S3) relaterad (ex. analysera, relatera), och
S4) utvidgad (ex. teoretisera, analysera).
Färdigheterna är nivåindelade enligt Millers pyramid:
M1) veta,
M2) veta hur man utför,
M3) kunna visa, och
M4) kunna utföra yrkesmässigt.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur:
17. ed. / Courtney M. Townsend Jr. ... : Philadelphia, Pa. : Elsevier Saunders, 2004 - xxv, 2388 s. ISBN:0-7216-0409-9 LIBRIS-ID:9547026 Finns även som e-bok vid KIB Sök i biblioteket