Akut internmedicin, 7,5 hp
Acute Internal Medicine, 7,5 credits- Kurskod
- 2LK095
- Kursens benämning
- Akut internmedicin
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Medicin
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för medicin, Huddinge
- Beslutande organ
- Programnämnd 2
- Datum för fastställande
- 2012-04-24
- Reviderad av
- Programnämnden för läkarprogrammet
- Senast reviderad
- 2017-11-02
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2018
Särskild behörighet
Alla högskolepoäng från termin 1-9, kursen "Klinisk medicin - inriktning reproduktion och utveckling", samt att studenten är registrerad på kursen "Hälsa i samhälle och miljö".
Student som underkänts på verksamhetsförlagda utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU- tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Mål
Kursens övergripande mål är att studenten efter avslutad kurs har tillägnat sig fördjupad kunskap och färdighet i ett strukturerat omhändertagande av svårt sjuk patient på medicinsk akutmottagning. I de övergripande målen ingår att studenten etablerat ett förhållningssätt och färdigheter i hur man koordinerar sitt arbete i team och utövar läkarens roll som ledare av detta team. Kursen är en fördjupningskurs och bygger på de kunskaper och färdigheter som studenterna har tillägnat sig under tidigare kurser.
Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin och färdigheterna enligt Millers pyramid. *
Färdigheter
Studenten ska kunna:
- på ett yrkesmässigt sätt identifiera, akut handlägga och åtgärda patienter med sviktande vitalfunktioner, akut medvetslös patient och andra allvarliga/livshotande internmedicinska tillstånd med ett strukturerat omhändertagande enligt ABCDE-koncept (M3).
- praktiska färdigheter för att kunna handlägga och stabilisera patienter. Dessa färdigheter omfattar bland annat grundläggande kunskaper för att upprätta fri luftväg, hantera hjälpmedel för syrgasbehandling (M4), non-invasiv ventilation (NIV), åtgärder vid cirkulationssvikt, A-HLR, defibrillering och elkonvertering, anläggning av perifer venkateter och vätskeinfusion (M4), lumbalpunktion och steril teknik (M4)
- strukturerat sammanfatta patientens anamnes och sjukdomsförlopp för en säker kommunikation mellan vårdgivare (M4).
Förhållningssätt
Studenten ska kunna:
- visa förmåga att med patienten i fokus och med respekt för dennes integritet och autonomi, agera i ett team. Särskild tonvikt läggs vid läkarens arbetsroll och förmåga att utöva ledarskap. Viktigt är att ha en öppen attityd och visa förståelse för eget och andras beteenden i stressfyllda situationer (S3).
- visa förmåga att hantera den egna kunskapens svagheter och begränsningar (S4).
- visa ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt (S3).
Kunskap och förståelse
Studenten ska kunna:
- på ett fördjupat sätt analysera och teoretisera kring diagnos/differentialdiagnoser, akuta åtgärder, utredning, behov av monitorering och val av vårdnivå (S3).
- analysera EKG, förstå samt åtgärda rubbningar i syra/bas-, vätske- eller elektrolytbalans (S3).
- relatera till etiska överväganden i akutsjukvården och förstå (S3) principer för handläggning av komplikationer eller akut försämring hos patient med behandlingsbegränsningar samt innebörden av palliativ vård.
Innehåll
Detta är en praktiskt inriktad fördjupningskurs i hur akuta tillstånd som t.ex. andningssvårigheter, cirkulationssvikt, medvetanderubbningar, bröstsmärtor och förgiftningar omhändertas på en medicinsk akutmottagning. Kursen utgår huvudsakligen från praktisk inlärning men med initialt katedrala föreläsningar med inriktning på vanliga akuta frågeställningar inom internmedicin.
I kursen ingår simuleringar med scenarieträning och träning på simulatorcentrum. På Kliniskt Träningscentrum (KTC) tränas diagnostiska och behandlingsmässiga åtgärder som fri luftväg, A-HLR, syrgasbehandling, CPAP, BiPAP, ven- och artärprovtagning, lumbalpunktion, katetrisering, samt steril teknik. Fördjupade kunskaper i EKG-diagnostik och artärgasanalyser ges i seminarieform.
Med case-metodik i grupper avhandlas teoretiskt fall, där deltagarna är aktiva med förslag på diagnos, differentialdiagnoser och överväganden kring därpå följande åtgärder, utredningar och behandlingar. Under kursen avhandlas också etiska överväganden kring behandlingsbegränsningar och vad palliativa åtgärder kan innebära.
I kursen ingår också handledd klinisk placering på den medicinska akutmottagningen Karolinska Huddinge under dagtid och jourtid.
Kursen integrerar internmedicin med fysiologi, kemi, farmakologi, anestesi och intensivvård. Specialister från internmedicin, kardiologi och akutsjukvård deltar.
Integrerande uppgifter:
- Medvetslöshet/coma
- Andfåddhet
- Bröstsmärta
- Hjärtstopp
- Onormal hjärtverksamhet
- Feber
Arbetsformer
Kursen består av i handledda praktiska övningar i form av scenarieträning, seminarier i mindre grupper, föreläsningar, grupparbete med inlämningsuppgift, och enskilt arbete med kunskapsinhämtande. I kursen ingår även klinisk placering på den medicinska akutmottagningen Karolinska Huddinge under dagtid och jourtid.
Examination
Obligatoriska moment: Team-utbildning, seminarier, färdighetsträning, skriftlig inlämningsuppgift med muntlig framställning.
Examination sker genom deltagande i obligatoriska moment.
På praktiska färdigheter, kliniska resonemang och insatser i team ges återkoppling direkt av handledare i anslutning till uppgiften.
Begränsningar av antalet prov- eller praktiktillfällen
Antalet examinations- och praktiktillfällen följer Karolinska Institutets lokala riktlinjer. Då stor del av kursen är simuleringsövningar i iordningställda lokaler med material, kan dessa som regel erbjudas en gång och repetition endast efter diskussion med kursansvarig.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
Behörighet
Student som underkänts på verksamhetsförlagda utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFUPtillfälle
först när den individuella handlingsplanen ha fullföljts.
Övergångsbestämmelser
För kurs som upphört eller genomgått större förändring ges minst två ytterligare prov (exklusive ordinarie prov) på det tidigare innehållet under en tid av ett år från den tidpunkt förändringen skedde.
Övriga föreskrifter
Kursen ansluter till och fördjupar core-nära kunskaper inom läkarprogrammet.
Kursvärdering sker enligt de riktlinjer som angivits av styrelsen för utbildning vid Karolinska Institutet.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med inom eller utom landet genomgången fördjupningskurs, vars innehåll helt eller i väsentliga delar överensstämmer med innehållet i kursen. Om du är osäker – kontakta studievägledningen.
* Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin: S1) enkel (ex. känna till, identifiera), S2) sammansatt (ex. redogöra för, beskriva), S3) relaterad (ex. analysera, relatera), och S4) utvidgad (ex. teoretisera, analysera).
Färdigheterna är nivåindelade enligt Millers pyramid: M1) veta, M2) veta hur man utför, M3) kunna visa, och M4) kunna utföra yrkesmässigt.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk kurslitteratur
Stockholms Läns Landsting,
Stockholms läns landsting,
Göteborg : Stiftelsen för HLR, 2006 - 50 s. ISBN:82-91823-66-9 LIBRIS-ID:10354578 Sök i biblioteket
Institutionen för medicin, Huddinge,
Rekommenderad kurslitteratur
3., [uppdaterade och kompletterade] uppl. : Stockholm : Liber, 2009 - 203 s. ISBN:978-91-47-09387-8 LIBRIS-ID:11717257 Sök i biblioteket
[Ny, utök. och omarb. utg.] : Ljungskile : Sverker Jern utbildning, 2010 - 259 s. ISBN:978-91-633-6666-6 LIBRIS-ID:11863020 Sök i biblioteket
Vid behov av fördjupning
18th ed. : New York : McGraw-Hill, [2011], c2012. - 1796, 158 s. ISBN:978-0-07-174889-6 (set) LIBRIS-ID:12297840 Sök i biblioteket
18th ed. : New York : McGraw-Hill, [2011], c2012. - S. 1797-3610, 158 s. ISBN:978-0-07-174889-6 (set) LIBRIS-ID:12297843 Sök i biblioteket