Kursplan för

Examensarbete i psykoterapi, 15 hp

Diploma Project in Psychotherapy, 15 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2009.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT08 , HT09 , HT12 , HT13
Kurskod
2PT023
Kursens benämning
Examensarbete i psykoterapi
Hp
15 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Psykoterapi 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk neurovetenskap
Beslutande organ
Programnämnden för psykoterapeutprogrammet
Datum för fastställande
2008-05-15
Reviderad av
Programnämnden för psykoterapeutprogrammet
Senast reviderad
2009-03-31
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2009

Särskild behörighet

- Avlagd psykologexamen (enligt 1982 års studieordning eller senare bestämmelser), eller - läkarexamen med specialistkompetens i psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri, eller - socionomexamen eller - annan motsvarande examen (kandidatexamen/yrkesexamen) om minst 180 högskolepoäng För de två sistnämnda grupperna krävs dessutom grundläggande psykoterapiutbildning eller motsvarande. Den sökande ska ha varit yrkesverksam under minst två år efter den grundläggande psykoterapeututbildningen och under dessa två år arbetat med psykoterapi under handledning av legitimerad psykoterapeut som har den aktuella inriktningen. Den sökande ska ha intyg från arbetsgivaren som visar att den sökande under studietiden kommer att ha deltidstjänstgöring med psykoterapeutiska arbetsuppgifter inom psykiatrisk vård eller motsvarande uppgifter. - För den psykodynamiska inriktningen gäller att den sökande ska ha gått 75 timmar i psykodynamisk egenterapi hos legitimerad psykoterapeut utöver de 50 timmar som ingår i den grundläggande psykoterapiutbildningen.

Mål

Kunskap och förståelse - självständigt formulera en problemställning i vetenskapligt undersökningsbara termer Färdigheter och förmågor - insamla, bearbeta och rapportera relevanta data på ett vetenskapligt sätt - applicera designer i psykoterapiforskning - applicera kvalitativa och kvantitativa metoder för psykoterapiforskning - tolka undersökningsresultaten och diskutera dem utifrån tidigare kunskaper - granska den vetenskapliga kvaliteten i en kurskamrats examensarbete och framföra detta vid ett seminarium Värderingar och förhållningssätt - identifiera etiska aspekter på eget forsknings- och utvecklingsarbete

Innehåll

Den studerande genomför under handledning, men med självständigt ansvar, ett forskningsarbete inom något område som har relevans för psykoterapeutisk verksamhet och/eller klinisk psykologi. Under termin 5 och 6 ges utrymme i schemat för att arbeta med examensarbetet. Planering och data insamling startar under tidigare terminer.

Arbetsformer

Undervisningen sker i form av seminarier och handledning i grupp eller enskilt på examensarbetet. I samråd med den studerande, handledare och examinator fast-ställs en skriftlig plan för arbetet.

Examination

Efter genomförd undersökning examineras den studerande vid ett ventileringsseminarium. Examinationen avser både den skriftliga rapporten och det muntliga försvaret. Underkänt examensarbete kan efter omarbetning lämnas för ny bedömning högst fem gånger. Delmoment 2-4 ska redovisas skriftligen och godkännas. All undervisning är obligatorisk. Vid frånvaro om högst 20% ska studenten ges ersättningsuppgift för det undervisningstillfälle som studenten varit frånvarande från. Vid mer än 20% frånvaro under kursen kan den inte godkännas. Student som inte erhållit betyget Godkänd på grund av för hög frånvaro ges tillfälle att ta igen detta moment vid nästkommande kurstillfälle.

Övergångsbestämmelser

Examination kommer att tillhandahållas under ett år efter en eventuell nedläggning av kursen alternativt vid ny kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

Kurslitteratur för aktuell kurs saknas. Kontakta kursansvarig institution för mer information.