Kursplan för

Psykiatrisk diagnostik och inriktningsspecifik bedömning 6 - kognitiv beteendeterapi, 2 hp

Psychiatric Diagnostics and Theory Specific Assessment 6 - Cognitive Behavioural Therapy, 2 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT11 , VT13
Kurskod
2PT073
Kursens benämning
Psykiatrisk diagnostik och inriktningsspecifik bedömning 6 - kognitiv beteendeterapi
Hp
2 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Psykoterapi 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk neurovetenskap
Beslutande organ
Programnämnd 8
Datum för fastställande
2011-05-13
Reviderad av
Utbildningsnämnden CNS
Senast reviderad
2018-02-21
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2013

Särskild behörighet

Godkänt på föregående termins kurs Psykiatrisk diagnostik och inriktningsspecifik bedömning 5, är en förutsättning för att delta i denna kurs.

Mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten i samband med patienter som har diagnostiserats med psykotiska syndrom med eller utan affektiva symptom, neuropsykiatriska störningar, komplexa kognitiva funktionsnedsättningar eller svårare personlighetssyndrom kunna:
- analysera och reflektera kring diagnostiska system och metoder som används vid mätning av symptom relaterade till ovanstående diagnoser
- analysera och reflektera kring diagnostiska system och metoder som är tillämpliga vid eventuell samsjuklighet vid ovanstående tillstånd

Färdigheter och förmågor
Efter avslutad kurs ska studenten i samband med patienter som har diagnostiserats med psykotiska syndrom med eller utan affektiva symptom, neuropsykiatriska störningar, komplexa kognitiva funktionsnedsättningar eller svårare personlighetssyndrom kunna:
- reflektera över egen journaltext i relation till lagstiftning och organisationens krav
- reflektera över egen journaltext i relation till patientjournalens funktion och uppbyggnad
- genomföra olika typer av diagnostiska intervjuer så att adekvat information för psykiatrisk bedömning och symtombelastning inhämtas, samt kunna analysera fördelar och nackdelar med olika diagnostiska metoder
- nyanserat kunna sammanfatta och återkoppla inhämtad information och kliniska slutsatser till patienten, samt kunna reflektera kring konsekvenser av de avvägningar som studenten gör
- genomföra tentativ beteendeanalys/konceptualisering av psykotiska syndrom med eller utan affektiva symptom, neuropsykiatriska störningar, komplexa kognitiva funktionsnedsättningar och svårare personlighetssyndrom
- under handledning rekommendera åtgärder baserade på behandlingsforskning och de vårdalternativ som organisationen kan erbjuda, samt evaluera konsekvenser av detta i relation till alla "teoretiskt möjliga val"
- evaluera vad arbete med symtomkontroll, struktureringsarbete och patientens motivation inför behandling har för konsekvenser för utfall av behandling
- i samverkan med övig personal kunna planera, strukturera och implementera långsiktiga behandlingsinsatser
- i bedömning kunna ta hänsyn till sjukdomsförlopp och konsekvenser av farmakologisk behandling
- beskriva egen kunskap och kunskapsbrister på det aktuella området för handledare och kollegor
- etablera en god handledarrelation, vilket inkluderar att ta till sig information och feedback från handledaren och omsätta denna i patientarbetet
- på ett strukturerat sätt presentera relevant kliniskt material och problemställningar för handledaren
- formulera relevanta frågor och konstruktiva synpunkter till medstudenternas kliniska material

Värderingar och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten i samband med patienter som har diagnostiserats med psykotiska syndrom med eller utan affektiva symptom, neuropsykiatriska störningar, komplexa kognitiva funktionsnedsättningar eller svårare personlighetssyndrom kunna:
- förhålla sig professionellt gentemot klienter med komplexa vårdbehov och deras närstående
- reflektera kring konsekvenser av lagstiftning och de organisatoriska förutsättningarna för det kliniska arbetet
- analysera och reflektera kring betydelsen av att bedriva systematisk foskning om tillämpning av olika metoder och instrument
- analysera och reflektera kring mångfaldsaspekters betydelse vid bedömning
- analysera etiska problemställningar relaterade till vårdens genomförande
- evaluera den egna kunskapsgenererande aktiviteten i handledningsgruppen

Innehåll

Studenterna ska genomföra psykoterapibedömningar med hänsynstagande till psykiatrisk diagnostik i samtalsserier med patienter där problem med psykotiska syndrom med eller utan affektiva symptom, neuropsykiatriska störningar, komplexa kognitiva funktionsnedsättningar och svårare personlighetssyndrom har identifierats. Varje student ska genomföra som mest ett bedömningssamtal per vecka under schemalagda kursveckor. Handledning och undervisning fokuserar på psykoterapibedömning, psykoterapeutisk allians, beteendeanalys och fallkonceptualisering, inklusive hänsynstagande till psykiatrisk diagnostik utifrån psykometri, samt kortare behandlingsinsatser omfattande t ex symptomkontroll, struktur- och motivationsarbete. Juridiska och institutionella förutsättningar för handledningen är fortsatt i fokus.

Arbetsformer

Undervisning sker dels i klinisk grupphandledning om ca 4 studenter per grupp, dels i form av seminarier som omfattar praktiska övningar och rollspel.

Undervisningen förutsätter att studenten aktivt bidrar med reflektioner kring eget och andra gruppmedlemmars patientmaterial.

Examination

Handledningen är obligatorisk. Studenten godkänns ej vid mer än 20 % frånvaro. Examination sker genom handledarens kontinuerliga bedömning av studentens kompetens, samt genom skriftliga rapporter i form av sessionssammanfattningar och i förekommande fall kortare behandlingsrapport efter samtalsseriens avslut. Studenten måste även ha fullgjort kraven på journalföring under terminen för att vara godkänd på momentet.

Detta är ett kliniskt tillämpat moment och vid underkänt har studenten rätt att gå om kursen en gång.

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.

I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.

Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Varje student ska inlämna intyg från arbetsgivaren som visar att studenten under aktuell termin har haft deltidstjänstgöring med psykoterapeutiska arbetsuppgifter inom psykiatrisk vård eller motsvarande uppgifter.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Clinical handbook of psychological disorders : a step-by-step treatment manual Barlow, David H.

Rekommenderad litteratur

Oxford guide to behavioural experiments in cognitive therapy Bennett-Levy, James
Wright, Jesse H. Cognitive-behavior therapy for severe mental illness : an illustrated guide