Träning som behandling FYSS/FaR, 7,5 hp
Physical Training as Treatment FYSS/FaR, 7,5 credits- Kurskod
- 2QA101
- Kursens benämning
- Träning som behandling FYSS/FaR
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Sjukgymnastik
- Nivå
- Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
- Beslutande organ
- Styrelsen för utbildning
- Datum för fastställande
- 2010-03-25
- Reviderad av
- Styrelsen för utbildning
- Senast reviderad
- 2017-03-16
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2013
Särskild behörighet
Minst 120 hp inom vilka det ska ingå en sjukgymnastexamen. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska B och Engelska A (med lägst betyget Godkänd).
Mål
Kursen ska ge en vetenskaplig grund för sambandet mellan fysisk aktivitet och träning som behandling och prevention vid olika sjukdomstillstånd, metoder för förskrivning och utvärdering av fysisk aktivitet/träning och ge kännedom om evidensbaserade metoder för att stödja beteendeförändring och vidmakthållande.
Vid slutet av kursen förväntas deltagaren kunna:
1. förklara och reflektera över dosen av fysisk aktivitet/träning och dess samband med olika aspekter på hälsa och sjukdom utifrån kunskaper i träningsfysiologi, patofysiologi och fysisk aktivitetsepidemiologi.
2. förklara och förskriva aktuella rekommendationer om fysisk aktivitet och träning som behandling och prevention vid olika sjukdomstillstånd (FYSS/FaR).
3. utvärdera och analysera konditions- och styrketräning på individnivå och ha kännedom om mätmetoder för fysisk aktivitet på samhällsnivå.
4. känna till hur beteendeförändring och vidmakthållande kan stödjas utifrån teoretiska modeller, samt känna till principer för samtalsmetodik och reflektera över eget rådgivande samtal avseende fysisk aktivitet/träning.
5. reflektera över evidensbaserade metoder att främja fysisk aktivitet på individ och samhällsnivå.
Innehåll
Kursen innehåller träningsfysiologi, patofysiologi, fysisk aktivitetsepidemiologi, mätmetoder för utvärdering av fysisk aktivitet och träning, metoder för ordination av fysisk aktivitet, beteendeförändringsmodeller och samtalsmetodik.
Arbetsformer
Kursen baseras på teorier om erfarenhetsbaserat lärande, ett reflekterande förhållningssätt och lärande via deltagaraktivitet och samarbete. Under kursen varieras arbetsformerna och består t.ex. av föreläsningar, laborationer, individuella studieuppgifter och grupparbeten. Enskilda eller gruppbaserade problemorienterade uppgifter kommer att lösas mellan kurstillfällena. För att underlätta kommunikation mellan såväl kursdeltagare och lärare som mellan kursdeltagarna kommer den webbaserade undervisningsplattformen PingPong att användas. Kursen har några schemalagda kurstillfällen på studieorten, varav det sista utgörs av examinationsseminarier, och ett par schemalagda asynkrona virtuella seminarier via PingPong.
Examination
Examination av kursens lärandemål sker genom att deltagaren, utifrån vetenskaplig evidens och kunskaper om beteendeförändring, utformar, beskriver och utvärderar ett individuellt träningsprogram för en person/patient med något eller några av de studerade sjukdomstillstånden samt reflekterar över detta och kring sambandet mellan fysisk aktivitet och träning och hälsa/ohälsa. Examinationsuppgiften redovisas såväl skriftligt som muntligt vid ett seminarium.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT13. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT18 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Undervisningsspråk: svenska.
Kursutvärdering görs under kursens gång samt vid avslutat kurs med KIs databaserade kursenkät med tilläggsfrågor i enlighet med de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Kursen ersätter 2QA044.
Litteratur och övriga läromedel
Rekommenderad litteratur
9:e : Lippincott, Williams & Wilkins, 2009 ISBN:0-7817-4591-8 Sök i biblioteket
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut, 2008 - 613 s. ISBN:978-91-7257-543-1 LIBRIS-ID:10734161 URL: http://www.fyss.se/ Sök i biblioteket
Östersund : Statens folkhälsoinstitut, 2011 - 349 s. ISBN:978-91-7257-909-5 (print) LIBRIS-ID:12657306 URL: Fulltext Sök i biblioteket