Sexuell hälsa, fertilitetsreglering och antikonception, 4,5 hp
Sexual Health, Fertility Regulation and Contraception, 4,5 credits- Kurskod
- 2QA272
- Kursens benämning
- Sexuell hälsa, fertilitetsreglering och antikonception
- Hp
- 4,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa
- Nivå
- Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för kvinnors och barns hälsa
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden KBH
- Datum för fastställande
- 2016-12-07
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden KBH
- Senast reviderad
- 2017-04-20
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2017
Särskild behörighet
Minst 120 hp varav 60 högskolepoäng från barnmorskeprogrammet. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Mål för kursen är att studenten ska kunna:
- förklara och analysera olika metoder gällande antikonception och fertilitetsreglering och reflektera kring handläggning och rådgivning
- redogöra för sexualfysiologi och sexuell hälsa
- redogöra för lagar och föreskrifter inom aktuellt område
- reflektera över ett etiskt förhållningsätt utifrån genus, kulturell tillhörighet och individualitet
- reflektera över läkemedel och material ur ett hållbarhetsperspektiv
Innehåll
Denna kurs ligger till grund för "förskrivningsrätt för barnmorskor" som ska kompletteras med 30 timmars praktik som ordnas av studenten själv.
Förutsättningar för att få förskriva läkemedel är att förskrivingsrätten är införd i Socialstyrelsens register och barnmorskan skriftligt har fått en förskrivarkod. Legitimerad barnmorska får behörighet att förskriva läkemedel i födelsekontrollerande syfte under förutsättning att:
1. barnmorskan har barnmorskeexamen efter den 1 januari 1974 eller har genomgått fastställd teoretisk fortbildning i preventivmedelsrådgivning samt att
2. barnmorskan genomgått praktik under minst 30 timmar i preventivmedelsrådgivning inom offentlig eller enskild verksamhet på mödravårdscentral, ungdomsmottagning, gynekologisk mottagningsavdelning, mottagning för preventivmedelsrådgivning eller annan särskild mottagning såsom RFSU-klinik.
Inom kursen skall studenten tillämpa sina kunskaper och utveckla förmågan till kommunikation om sexualitet i hälsoupplysning och rådgivning. Under kursen tränas förskrivning av preventivmedel för hormonell antikonception samt applicering av preventivmedel.
Hela kursen genomsyras av ett vetenskapligt och professionellt förhållningssätt.
Arbetsformer
Undervisningen utgår från ett problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärandet där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande.
De arbetsformer som används är föreläsningar, seminarier, workshop, färdighetsträning, självrättande tester och individuella studieuppgifter. De obligatoriska inslagen i kursen är seminarier, färdighetsträning och självrättande tester.
Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Kursen examineras genom skriftlig individuell tentamina.
Student som ej är godkänd efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Litteratur och övriga läromedel
Rekommenderad litteratur
Stockholm : Svensk förening för obstetrik och gynekologi, 2008 - 136 s. LIBRIS-ID:11279400
Upplaga 1:1 : Lund : Studentlitteratur, [2016] - 755 sidor ISBN:9789144090054 LIBRIS-ID:19424026 Sök i biblioteket
Fördjupningslitteratur
Lund : Studentlitteratur, 2009 - 500 ISBN:9789144047935 Sök i biblioteket