Interprofessionell global hälsa: Ur ett vårdande perspektiv, 7,5 hp
Global Health in an Interprofessional setting: A Caring Science Perspective, 7,5 credits- Kurskod
- 2QA335
- Kursens benämning
- Interprofessionell global hälsa: Ur ett vårdande perspektiv
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Övriga ämnen
- Nivå
- Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden NVS
- Datum för fastställande
- 2021-12-09
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2022
Särskild behörighet
Minst 120 hp inom vilken det ingår en yrkes- eller kandidatexamen inom hälso- och sjukvård. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Kursens övergripande mål är att de studerande med ett vårdande perspektiv ska nå fördjupade kunskaper om hälso-och sjukvårdpersonalens roller och ansvar i ett interprofessionellt och globalt hälsosammanhang.
Studenten skall efter genomgången kurs kunna:
- identifiera vårdbehov och planera vårdaktiviteter baserat på personers hälsoresurser och barriärer relaterade till levnadsvillkor såsom sociala, ekonomiska, miljömässiga och demografiska aspekter
- beskriva skillnader i sjukdomar, vårdbehov och tillgång av resurser i låg-, medel- och höginkomstländer
- analysera utifrån ett interprofessionellt perspektiv och globalt hälsosammanhang med fokus på näring, vatten, sanitet, vaccination, amning och familjeplanering hur vård i resursbegränsade sammanhang kan planeras med stöd av samhällsbaserade program inklusive hälsofrämjande och förebyggande av sjukdomar
- reflektera över vårdpersonalens roller och ansvar i olika hälso- och sjukvårdsmiljöer globalt
Innehåll
- Bedömning av vårdbehov och planering av vårdaktiviteter i ett globalt perspektiv
- Roller och ansvar i interprofessionella team i mångkulturella vårdmiljöer i Sverige och globalt
- Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande åtgärder i människans livscykel, med särskild uppmärksamhet på befolkningarnas olika livsvillkor
- Hälso- och sjukvård i olika sammanhang såsom exempelvis flyktingläger, konfliktområden, naturkatastrofer
Arbetsformer
Det här är en webbaserad kurs. Undervisningen utgår från ett problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande. De arbetsformer som används är föreläsningar, online diskussioner, intervju och självstudier.
Examination
Kursen examineras med skriftlig rapport av intervjuer med hälso- och sjukvårdpersonal från hjälporganisationer och en muntlig presentation vid seminarium.
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
För sent inlämnade examinationsuppgifter beaktas ej. Studenter som inte lämnat in i tid hänvisas till omtentamenstillfället. Examinator bedömer om en student har särskilda skäl för förseningen. Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Detta gäller inte då kursen har upphört eller genomgått större förändringar. Student som saknar godkänt resultat efter tre genomförda examinationstillfällen kan erbjudas att gå om moment eller kurs ytterligare en gång. Detta gäller i mån av plats.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
För kurs som upphört eller genomgått större förändringar eller där kurslitteraturen förändrats väsentligt tillhandahålls minst tre ytterligare examinationstillfällen (utöver ordinarie) på det tidigare innehållet respektive den tidigare litteraturen under en tid av minst ett år från den tidpunkt förändringen skedde.
Övriga föreskrifter
Undervisningsspråk: engelska
Kursutvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för Utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.
Litteratur och övriga läromedel
Fourth edition : Burlington, MA : Jones & Bartlett Learning, [2020] - xxxvii, 585 sidor ISBN:9781284145380 LIBRIS-ID:kvdfwhb6hknpjm2q Sök i biblioteket
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, URL: Global health tools
Public Health Panorama, 2 (4), 401-588, WHO Regional Office for Europe, 2016