Oral patologi och histologi, 7,5 hp
Oral pathology and histology, 7,5 credits- Kurskod
- 2TL002
- Kursens benämning
- Oral patologi och histologi
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Övriga ämnen
- Nivå
- GX - Grundnivå
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för odontologi
- Medverkande institutioner
- Institutionen för laboratoriemedicin
- Beslutande organ
- Programnämnden för tandläkarprogrammet
- Datum för fastställande
- 2008-08-21
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden DENTMED
- Senast reviderad
- 2020-03-23
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2015
Särskild behörighet
För tillträde till kursen krävs att kursen Organsystemens struktur och funktion är godkänd.
Mål
Kursens övergripande syfte är att studenterna ska tillgodogöra sig grundläggande kunskaper inom oral medicin och patologi samt histologi, vilket även utgör grund för ytterligare studier inom ämnesområdet oral medicin inom kurserna käkkirurgi och oral radiologi.
Efter genomgången kurs kan studenten
Kunskap och förståelse
- översiktligt redovisa ansiktets och munhålans embryologi och kunna redogöra för den normala tandutvecklingen samt förstå hur utvecklingsstörningar i dessa strukturer uppkommer
- utförligt beskriva och redogöra för den normala histologin i de vävnader som bygger upp munhåla och ansiktsskelett
- utförligt redogöra för etiologi och patogenes vid inflammatoriska och infektiösa tillstånd i munhålans mjuk- och hårdvävnader samt beskriva hur läkning efter trauma i dessa vävnader går till
- utförligt redogöra för immunologiska reaktioner i den orala slemhinnan till följd av allergi och överkänslighet mot dentala material
- redogöra för de vanligaste orala mjuk- och hårdvävnadstumörerna och deras kliniska utseende samt vara orienterad om mer sällsynta tillstånd
- kunna beskriva och förstå sambandet mellan systemsjukdomar och deras orala manifestationer.
Färdighet och förmåga
- diskutera olika behandlingsalternativ och förväntade behandlingsresultat.
- självständigt kunna planera handläggningen av oral medicinska och patologiska tillstånd.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- reflektera över eget förhållningssätt till olika patienter i vården
- reflektera över ett professionellt förhållningssätt som tandläkare i kliniska situationer där orala slemhinnesjukdomar misstänks eller förekommer.
Innehåll
Studenten skall med hjälp av undervisningen, som baseras på befintlig vetenskap inom ämnesområdet oral medicin och patologi samt histologi, tillägna sig specifika oralmedicinska och patologiska kunskaper med återkoppling till allmän patologi, mikrobiologi, genetik och immunpatologi. De olika sjukdomstillståndens kliniska manifestationer korreleras med histopatologisk bild. Korrekt handläggning demonstreras och diskuteras. Vikten av korrekt och adekvat biopsitagning och vävnadsbehandling, som är en viktig del i det kliniska handläggandet, demonstreras. Kursen ger även baskunskaper för att studenten i framtiden ska kunna tolka PAD-svar och ställa dessa i relation till den kliniska bilden. Vidare läggs grund för meningsfull kommunikation med diagnostiserande patolog.
Oral patologi och histologi: Mjukvävnad, 4.5 hp
Detta moment fokuserar på kunskaper om munhålans mjukvävnader, dess histologi och histopatologi, samt sjukliga förändringars kliniska manifestationer vilket krävs för att känna igen normalvariationer, samt för att kunna diagnostisera och behandla sjukliga tillstånd i munslemhinna och angränsande mjukvävnader.
Oral patologi och histologi: Hårdvävnad, 3.0 hp
Detta moment fokuserar på kunskaper i histologi, histopatologi, samt sjukliga förändringars orala manifestationer, vilket krävs för diagnostik och behandling av sjukliga tillstånd i tänder och käkben.
Arbetsformer
Oral patologi och histologi: Mjukvävnad
Undervisningen ges i form av klassiska föreläsningar där den normala histologin inklusive det normala kliniska utseendet liksom sjukliga tillstånds histopatologi och dess kliniska utseende demonstreras. Patientfall demonstreras och lämnas även ut för gruppvisa diskussioner och senare obligatoriska redovisningar inför kursen. Korrekt handläggning demonstreras och diskuteras. Föreläsningarna följs upp med schemalagd tid för studenterna att självständigt gå igenom histologiska och histopatologiska preparat som finns tillgängliga på en central server. Mikroskoperingsseminarier, som är obligatoriska, sker som samseminarier tillsammans med Allmän patologi.
Oral patologi och histologi: Hårdvävnad
Undervisningen sker i form av klassiska föreläsningar där den normala histologin inklusive det normala kliniska utseendet demonstreras. De olika sjukdomarnas/störningarnas kliniska manifestationer korreleras med såväl det histopatologiska som radiologiska utseendet. Enklare handläggning demonstreras. Seminarier med handledd mikroskopering samt samseminarier med röntgen och käkkirurgi ges. Liksom i oral patologi och histologi - mjukvävnad, både demonstreras och utdelas patientfall för gruppvisa diskussioner och senare obligatorisk redovisning.
Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Oral patologi och histologi: Mjukvävnad
Examination av kursmålen sker genom skriftlig tentamen. Tentamen är upplagd med en mindre kortsvarsdel och en större del där olika patientfall ska diagnostiseras och handläggas.
Oral patologi och histologi: Hårdvävnad
Examination av kursmålen sker genom skriftlig tentamen. Tentamen är upplagd med en mindre kortsvarsdel och en större del där olika patientfall ska diagnostiseras och handläggas.
För godkänd examination krävs även närvaro vid obligatoriska moment eller godkänd inlämnad restuppgift.
Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
Om studentens examination inte blir godkänd får studenten ytterligare 2 försök. Därefter rekommenderas studenten att gå om kursen, och ges ytterligare 3 examinationstillfällen. Är studenten inte godkänd efter 6 försök ges inte någon mer kursplats på kursen. (HF 6 kap. 11a§).
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången HT19-VT20. Examination enligt denna kursplan ges sista gången HT20-VT21 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Kursvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Undervisningen på engelska kan förekomma.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
6th ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, c2012. - xiii, O-1-O-54, 407 p. ISBN:978-1-4557-0262-6 (hardcover : alk. paper) LIBRIS-ID:13549438 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
8. ed. : St. Louis : Elsevier, cop. 2013 - xiii, 379 s. ISBN:9780323078467 LIBRIS-ID:13486028 Sök i biblioteket