Kursplan för

Klinisk farmakologi, 3 hp

Clinical Pharmacology, 3 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT11 , HT15 , HT18
Kurskod
2TL033
Kursens benämning
Klinisk farmakologi
Hp
3 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Övriga ämnen 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för fysiologi och farmakologi
Beslutande organ
Programnämnd 10
Datum för fastställande
2011-07-06
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2011

Särskild behörighet

Behörighetskraven sammanfaller med de angivna riktlinjerna i utbildningsplan 2TL07 och 2TL10.

Mål

Studenten skall efter genomgången kurs kunna göra ett individualiserat val av läkemedel till den enskilde patienten baserat på kunskaper om: • odontologiskt relevanta läkemedels terapeutiska effekter och biverkningar • läkemedlens öde i organismen • sambandet mellan dos och effekt av läkemedel • odontologiskt relevanta läkemedelsinteraktioner • orsaker till interindividuella skillnader i läkemedelseffekt Studenten skall efter genomgången kurs dessutom: • kunna använda läkemedel ändamålsenligt i odontologisk praktik • kunna redogöra för olika läkemedels inverkan på tänder och oralt status • kunna kritiskt värdera läkemedelsinformation • känna till hur kliniska läkemedelsprövningar går till • kunna de regler som gäller för tandläkares rätt att förskriva läkemedel

Innehåll

Kursen knyter an till farmakologikursen under termin tre och utgör en kliniskt inriktad utvidgning av denna tidigare kurs. Läkemedlens öde i organismen. Dos-effektsamband. Interindividuell variation i läkemedelseffekt beroende på genetiska faktorer, kön, ålder etc. Läkemedelsbiverkningar, läkemedelsinteraktioner, läkemedel under graviditet och amning. Kliniska läkemedelsprövningar. Kliniska och prekliniska synpunkter på användning av de för tandläkare särskilt aktuella preparatgrupperna lokalanestetika, analgetika, sedativa/anxiolytika och antibiotika samt på läkemedel i övrigt som kan påverka tänder och munhåla. Användning av beslutstödsverktyg och FASS på internet för att välja rätt läkemedel i rätt dos till den enskilde patienten. Receptskrivning, E-recepthantering

Arbetsformer

Föreläsningar och gruppövningar baserade på patientfall.

Examination

Skriftlig sluttentamen. Student som ej är godkänd efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle. Efter 3 underkända examinationstillfällen rekommenderas studenten att gå om kursen, och ges ytterligare 3 examinationstillfällen. Är studenten inte godkänd efter 6 försök ges inte någon mer kursplats på kursen. (HF 6 kap. 11a§).

Övergångsbestämmelser

Om kursen läggs ner eller genomgår större förändringar erbjuds examination enligt tidigare litteraturlista och lärandemål högst ett läsår efter genomförd revision/nedläggning.

Övriga föreskrifter

Avbryta den kliniska färdighetsträningen Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students kliniska färdighetsträning om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När den kliniska färdighetsträningen avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på den kliniska delen av kursen. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till klinisk färdighetsträning på denna kurs. Behörighet Student som underkänts på den kliniska färdighetsträningen till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig att återuppta den kliniska färdighetsträningen först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Kompendier som utdelas i samband med kursen