Klinisk farmakologi, 3 hp
Clinical Pharmacology, 3 credits- Kurskod
- 2TL033
- Kursens benämning
- Klinisk farmakologi
- Hp
- 3 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Övriga ämnen
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för fysiologi och farmakologi
- Beslutande organ
- Programnämnd 10
- Datum för fastställande
- 2011-07-06
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2011
Särskild behörighet
Behörighetskraven sammanfaller med de angivna riktlinjerna i utbildningsplan 2TL07 och 2TL10.
Mål
Studenten skall efter genomgången kurs kunna göra ett individualiserat val av läkemedel till den enskilde patienten baserat på kunskaper om: odontologiskt relevanta läkemedels terapeutiska effekter och biverkningar läkemedlens öde i organismen sambandet mellan dos och effekt av läkemedel odontologiskt relevanta läkemedelsinteraktioner orsaker till interindividuella skillnader i läkemedelseffekt Studenten skall efter genomgången kurs dessutom: kunna använda läkemedel ändamålsenligt i odontologisk praktik kunna redogöra för olika läkemedels inverkan på tänder och oralt status kunna kritiskt värdera läkemedelsinformation känna till hur kliniska läkemedelsprövningar går till kunna de regler som gäller för tandläkares rätt att förskriva läkemedel
Innehåll
Kursen knyter an till farmakologikursen under termin tre och utgör en kliniskt inriktad utvidgning av denna tidigare kurs. Läkemedlens öde i organismen. Dos-effektsamband. Interindividuell variation i läkemedelseffekt beroende på genetiska faktorer, kön, ålder etc. Läkemedelsbiverkningar, läkemedelsinteraktioner, läkemedel under graviditet och amning. Kliniska läkemedelsprövningar. Kliniska och prekliniska synpunkter på användning av de för tandläkare särskilt aktuella preparatgrupperna lokalanestetika, analgetika, sedativa/anxiolytika och antibiotika samt på läkemedel i övrigt som kan påverka tänder och munhåla. Användning av beslutstödsverktyg och FASS på internet för att välja rätt läkemedel i rätt dos till den enskilde patienten. Receptskrivning, E-recepthantering
Arbetsformer
Föreläsningar och gruppövningar baserade på patientfall.
Examination
Skriftlig sluttentamen. Student som ej är godkänd efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle. Efter 3 underkända examinationstillfällen rekommenderas studenten att gå om kursen, och ges ytterligare 3 examinationstillfällen. Är studenten inte godkänd efter 6 försök ges inte någon mer kursplats på kursen. (HF 6 kap. 11a§).
Övergångsbestämmelser
Om kursen läggs ner eller genomgår större förändringar erbjuds examination enligt tidigare litteraturlista och lärandemål högst ett läsår efter genomförd revision/nedläggning.
Övriga föreskrifter
Avbryta den kliniska färdighetsträningen Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students kliniska färdighetsträning om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När den kliniska färdighetsträningen avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på den kliniska delen av kursen. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till klinisk färdighetsträning på denna kurs. Behörighet Student som underkänts på den kliniska färdighetsträningen till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig att återuppta den kliniska färdighetsträningen först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Kompendier som utdelas i samband med kursen