Kursplan för

Odontologisk radiologi 2, 3 hp

Dentomaxillofacial Radiology 2, 3 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2021.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT21 , VT22 , VT25
Kurskod
2TL068
Kursens benämning
Odontologisk radiologi 2
Hp
3 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Odontologi 
Nivå 
G2 - Grundnivå 2 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för odontologi
Beslutande organ
Utbildningsnämnden DENTMED
Datum för fastställande
2020-10-20
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2021

Särskild behörighet

För tillträde till kursen krävs godkänt resultat i samtliga kurser på termin 1 och 2, och kurserna Mikrobiell patogenes och Allmänmedicin. Dessutom krävs godkänt resultat på det praktiska provet i kursen Odontologisk radiologi 1.

Mål

Efter avslutad kurs kan studenten:

  • Göra en helhetsbedömning av en patients behov av berättigad och optimerad röntgenundersökning med intraorala bilder och/eller panoramabild av tänder och käkar.
  • Diskutera innebörden av, samt tillämpa, gällande föreskrifter från Strålsäkerhetsmyndigheten avseende odontologisk röntgenbildtagning.
  • Värdera och tillämpa olika metoder för strålskydd för att reducera röntgenstråldos till patient, personal och medföljande personer vid röntgenbildtagning.
  • Analysera normalanatomiska strukturers utseende i intraorala röntgenbilder och panoramabilder.
  • Diagnosticera och beskriva karies, marginala och periradikulära förändringar samt identifiera och beskriva andra patologiska förändringar i käkarna utifrån intraorala röntgenbilder och panorama.
  • Planera och genomföra röntgenundersökning av patient med hänsyn till produkter som används inom tandvården och deras miljöpåverkan.
  • Exemplifiera när andra bildgivande metoder, utöver konventionell röntgen, kan tillämpas.
  • Redogöra för när remiss för utvidgad undersökning behöver skickas till specialist inom odontologisk radiologi. 
  • Praktiskt utföra intraorala röntgenundersökningar, montera röntgenbilderna samt bedöma bildernas kvalitet och värdera bildkvalitetens betydelse för röntgendiagnostik.
  • Uppvisa goda hygienrutiner samt organisationsförmåga i samband med röntgenundersökning.
  • Uppvisa professionellt bemötande och god förmåga att kommunicera med patienter, kollegor och annan personal, såväl muntligt som skriftligt.
  • Reflektera över sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.

Innehåll

Föreläsningar och seminarier ges bland annat angående värdering av diagnostiska metoder, bildkvalité med bildoptimering samt tolkning av normalanatomi och patologiska förändringar i röntgenbilder.

I samband med varje kliniskt pass genomförs diskussioner angående urvalskriterier och indikationer, samt bildval med bildparametrar, inför bildtagning på patient. Klinisk tjänstgöring genomförs med intraoral röntgenundersökning på patient med tolkning av normalanatomi och patologiska förändringar i röntgenbilder från genomförd röntgenundersökning, samt utlåtandeskrivning.

Arbetsformer

Föreläsningar, grupparbeten, seminarier, klinisk färdighetsträning.

Examination

Examination: Skriftlig examination, strukturerat praktiskt prov.
Obligatorier: Seminarier, klinisk färdighetsträning, formativ webbaserad skriftlig examination. 

Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
 
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
 
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övergångsbestämmelser

Om kursen läggs ner eller genomgår större förändringar erbjuds examination enligt tidigare litteraturlista och lärandemål högst ett läsår efter genomförd revision/nedläggning.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Mallya, Sanjay M.; Lam, Ernest W.N. White and Pharoah's oral radiology : principles and interpretation
Lund, Henrik Odontologisk radiologi
Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter