Kursplan för

Mindfulnessbaserad stresshantering, 7,5 hp

Mindfulness-Based Stress Management, 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2025.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT21 , VT23 , VT25
Kurskod
2XX077
Kursens benämning
Mindfulnessbaserad stresshantering
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Övriga ämnen 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus
Beslutande organ
Utbildningsnämnden KIDS
Datum för fastställande
2021-02-19
Reviderad av
Utbildningsnämnden KIDS
Senast reviderad
2024-10-03
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2025

Särskild behörighet

Minst 120 hp inom hälso- och sjukvård eller medicin.

Mål

  • Beskriva hur begreppet mindfulness definieras enligt internationell konsensus.
  • Redogöra för hur medveten närvaro utövas och hur den erfarenheten och kunskapen kan komma till användning i situationer av psykisk och fysisk stress.
  • Analysera och reflektera över den forskning och teoribakgrund som mindfulnessbaserad metodik vilar på i relation till upplevelsebaserade förståelse och kunskap.
  • Förklara aktuell forskning, samt bedöma den mindfulnessbaserade metodikens användbarhet och relevans i komplexa situationer t.ex. i sjukvård och inom utbildning.

Innehåll

Kursen utgår ifrån två mindfulnessbaserade program med väldokumenterat empiriskt stöd, originalprogrammet Mindfulnessbaserad Stressreduktion, MBSR-programmet som utvecklats av Jon Kabat-Zinn i USA och Mindfulnessbaserad Kognitiv Terapi, MBKT utvecklat av Mark Williams och kollegor. Kursens första upplevelsebaserade del grundar sig i österländsk och västerländsk psykologi, gruppdynamik och erfarenhetsbaserad inlärning. Kärnan i kursen är att lära sig strategier att hantera egen stress i en värld som förändras allt snabbare och i tider av alltmer ovisshet. Vidare att kunna möta dessa utmaningar med stöd av vetenskapligt grundade verktyg för snabbare återhämtning och ökad hållbarhet t.ex. i mötet med patienter inom hälso-och sjukvården.

I den andra delen av kursen behandlas det empiriska stöd som finns kring mindfulnessbaserad metodik med avseende på de underliggande processer och verkningsmekanismer som hittills visats. Medvetenhet och acceptans påverkas på fyra olika sätt; neuroplastiskt, psykologiskt, beteendemässigt och fysiologiskt. Arbetet med dessa frågor innebär att uppleva, kritiskt utforska och diskutera litteraturen och forskningen kring mindfulnessbaserad metodik.

Arbetsformer

Undervisningen består av interaktiva gruppträffar och en heldagsretreat i tystnad, föreläsningar och seminarier där studenterna arbetar tillsammans i  grupper, samt i två självständiga inlämningsarbeten som är förankrade till två av seminarierna. I det programöverskridande formatet arbetar studenterna interprofessionellt.

Examination

Samtliga lärandeaktiviteter är obligatoriska. De både examineras och vid frånvaro kompletteras i enlighet med bedömningskriterierna:

Teoridel

Två godkända skriftliga inlämningsuppgifter
Fyra interaktiva och godkända gruppseminarier
Interaktiva föreläsningar live eller online
 

Obligatoriskt deltagande

Aktivt deltagande i de åtta upplevelsebaserade gruppträffarna med reflekterande samtal, hemövningar och en heldags retreat i tystnad.

Heldagen kan inte ersättas med skriftlig inlämning utan kan tas igen först nästa gång kursen erbjuds. Du har två möjligheter att ta igen dessa moment.

Övergångsbestämmelser

Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en större revidering av litteraturen gjorts.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Kabat-Zinn, Jon Full catastrophe living : using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness
Goleman, Daniel; Davidson, Richard J. Stillhetens styrka : vetenskapen om meditation Wallin, Bitte
Dessutom tillkommer artiklar och ljudfiler som delas ut under kursen.