Avancerad patofysiologi, 7,5 hp
Advanced pathophysiology, 7,5 credits- Kurskod
- 3BL000
- Kursens benämning
- Avancerad patofysiologi
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Biomedicinsk laboratorievetenskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
- Kursansvarig institution
- Institutionen för laboratoriemedicin
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden LABMED
- Datum för fastställande
- 2023-03-27
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden LABMED
- Senast reviderad
- 2024-10-07
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2025
Särskild behörighet
Avslutad biomedicinsk analytikerutbildning samt biomedicinsk analytikerexamen om 180 hp alternativt kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Kursens övergripande mål är att studenterna ska utveckla fördjupad kunskap om och förståelse för sjukdomsmekanismer och diagnostik därav, relevanta för biomedicinska analytiker.
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- Teoretisera och reflektera kring för professionen relevanta humana sjukdomstillstånd inklusive symptom, sjukdomsorsaker, sjukdomsutveckling och diagnostik.
- Relatera FN:s globala mål för hållbar utveckling 2030 till olika sjukdomar och diagnostik.
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- Självständigt analysera, värdera och sammanställa information om för professionen relevanta humana sjukdomstillstånd inklusive symptom, sjukdomsorsaker, sjukdomsutveckling och diagnostik.
- Utifrån områdena molekylär medicin, patologi eller klinisk fysiologi, reflektera och teoretisera kring, samt sammanställa material och muntligt redogöra för, för professionen relevanta humana sjukdomstillstånd.
- Relatera och reflektera över den erhållna kunskapen och förståelsen till utvecklingen och diagnosticering av sjukdomar relevanta för professionen.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter godkänd kurs skall studenten kunna:
- Tillämpa ett vetenskapligt och reflekterande förhållningssätt.
Innehåll
Kursinnehållet bygger på och är en fördjupning av tidigare kunskaper om patologi och fysiologi inom grundutbildningen för biomedicinska analytiker. Kursen delas in i fem olika teman där studenterna inhämtar fördjupade kunskaper enligt nedan:
- Infektion och inflammation
- Respiratoriska sjukdomar
- Metabola sjukdomar
- Cirkulatoriska sjukdomar
- Tumörsjukdomar
Arbetsformer
Pedagogiken kommer att utgå från studentcentrerad och studentaktiverad pedagogik.
Varje tema startar med en vecka egen självständig förberedelse utifrån förberett material följt av studentaktiverande, lärarledda aktiviteter med möjlighet till återkoppling med lärare. Under andra delen av varje tema fördjupar sig studenterna mer inom en av de tre inriktningarna ( avancerad molekylär medicin, avancerad patologi eller avancerad klinisk fysiologi) inom programmet genom ett projektarbete.
Examination
Kursen examineras med en skriftlig individuell tentamen som betygssätts U/G/VG. För godkänt resultat krävs även aktivt deltagande i de lärarledda aktiviteterna samt godkända projektarbeten.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Övergångsbestämmelser
För en kurs som upphört eller genomgått större förändring eller där kurslitteraturen förändrats väsentligt ska det ges ytterligare tillfälle för examination (exklusive ordinarie examination) på det tidigare innehållet respektive den tidigare litteraturen under en tid av ett år från den tidpunkt förändringen skedde.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på svenska och engelska. Kursutvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Litteratur och övriga läromedel
Avancerad patofysiologi
Utdelat textmaterial, presentationer och videor.
Georg Thieme Verlag Stuttgart, 2016 LIBRIS-ID:20222089 URL: Online access for KIB