Kursplan för

Kardiovaskulär diagnostik, 7,5 hp

Cardiovascular diagnostics, 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2024.
Kurskod
3BL004
Kursens benämning
Kardiovaskulär diagnostik
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Biomedicinsk laboratorievetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutionen för laboratoriemedicin
Beslutande organ
Utbildningsnämnden LABMED
Datum för fastställande
2023-10-27
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2024

Särskild behörighet

Avslutad biomedicinsk analytikerutbildning samt biomedicinsk analytikerexamen om 180 hp alternativt kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

Mål

Kursen ska ge fördjupande kunskap om kardiovaskulär diagnostik på avancerad nivå med utgångspunkt från kandidatexamen i biomedicinska laboratorievetenskap.

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • beskriva normal hemodynamik samt förklara förändringar i samband med olika hjärt- och kärlsjukdomar.
  • analysera och jämföra resultat från olika hjärtdiagnostiska undersökningar såsom transthorakal och transeosofagal ekokardiografi, stress-eko, hjärtscintigrafi, magnetisk resonanstomografi (MR) och datortomografi (DT) samt redogöra för de olika anatomiska strukturer som framställs i olika projektioner.
  • analysera och jämföra resultat från olika kärldiagnostiska undersökningar såsom Duplex av vener och artärer samt perifer cirkulationsutredning och kunna relatera fynden till den normala kärlanatomin.
  • beskriva utredningsgången samt motivera val av undersökningsmetoder vid olika kardiovaskulära patofysiologier.

​Färdighet och förmåga   
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:  

  • självständigt tolka en vilo-EKG samt långtids-EKG undersökning på avancerad nivå.
  • redogöra för samt självständigt tolka arbetsprov med EKG.

​​Värderingsförmåga och förhållningssätt 

Efter godkänd kurs skall studenten kunna: 

  • ​Tillämpa ett vetenskapligt och reflekterande förhållningssätt. 

 

Innehåll

Kursen beskriver olika diagnostiska metoder för att bedöma förekommande kardiovaskulära sjukdomar. Studenterna tränas i att motivera val av undersökningsmetoder och tolka resultat från dessa undersökningar samt förstå graden av patologi och relatera dessa fynd till normala förhållanden. Kliniska patientfall diskuteras under kursen i seminarieform.

Arbetsformer

Pedagogiken kommer att utgå från studentcentrerad och studentaktiverad pedagogik. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, web-baserade hemuppgifter, grupparbeten samt seminarier med kliniska fall.

Examination

Studenterna examineras med skriftlig salstentamen (U/G/VG), inlämningsuppgifter (U/G) samt muntliga presentationer (U/G).

Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på svenska och engelska. Kursutvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Litteratur och övriga läromedel

Nedanstående kurslitteratur rekommenderas. Utdelat textmaterial, presentationer och videor.

Persson, Jerker; Stagmo, Martin Perssons kardiologi : hjärtsjukdomar hos vuxna Engqvist, Jeanette
Klinisk fysiologi : med nuklearmedicin och klinisk neurofysiologi Jonson, Björn; Wollmer, Per; Brauer, Kerstin
Klinisk fysiologisk kärldiagnostik Jogestrand, Tomas; Rosfors, Stefan
Det kliniska arbetsprovet Brauer, Kerstin; Jorfeldt, Lennart; Pahlm, Olle
Jern, Sverker; DuttaRoy, Smita; Jern, Helene Klinisk EKG-diagnostik