Kursplan för

Avancerad bioanalys, 7,5 hp

Advanced bioanalysis, 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2025.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT24 , VT25
Kurskod
3BL007
Kursens benämning
Avancerad bioanalys
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Biomedicinsk laboratorievetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för laboratoriemedicin
Beslutande organ
Utbildningsnämnden LABMED
Datum för fastställande
2023-10-27
Reviderad av
Utbildningsnämnden LABMED
Senast reviderad
2024-10-07
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2025

Särskild behörighet

Särskild behörighet
Avslutad biomedicinsk analytikerutbildning samt biomedicinsk analytikerexamen om 180 hp alternativt kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

Mål

Kursens syfte är att studenten ska få djupgående kunskaper om validering inom bioanalys. Studenten skall utveckla fördjupad förmåga att analysera och sammanställa data från validerad metod och dokumentera resultat.

 

Kunskap och förståelse 

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  •  visa fördjupad kunskap inom kromatografi och -masspektrometri metoder och redogöra för principer samt olika tillvägagångsätt att analysera biologiska prov.
  • detaljerat definiera och redogöra för de begrepp som ingår i bioanalytisk validering.

​Färdighet och förmåga 

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  •  redogöra med vetenskaplig grund för lämpligheten i ett metodval.
  •  självständigt utvärdera data från en metodvalidering och kritiskt tolka och analysera resultat.
  • dokumentera validering i ett yrkesmässigt sammanhang.

​Värderingsförmåga och förhållningssätt 

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  •  visa förmåga att beakta "hållbar utveckling" i samband med metodval.

 

 

Innehåll

Kursinnehållet bygger på och är en fördjupning av tidigare kunskaper inom biokemi, analytisk kemi klinisk kemi och farmakologi från grundutbildningen samt kurser i kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling och statistik. Kursen delas in i tre delar där studenterna inhämtar fördjupade kunskaper enligt nedan:

  • ​Bioanalytisk teori och metod.
  • Metodutveckling, validering och ackreditering inom bioanalys.  
  • Miljö och hållbarhetsaspekter i relation till metodutveckling och validering

 

Arbetsformer

Kursen sker på distans med stöd av web-baserad lärplattform. Obligatoriska schemalagda dagar kommer att ingå vid seminarier, redovisningar och examinationer. Lärandet är studentcentrerat och sker både individuellt och i grupp. Föreläsningar kommer att ges digitalt och ha inslag av interaktiva moment. Studenterna kommer att arbeta i grupper med ett projektarbete och enskilt med reflektionslog och intervjuer med yrkesverksam personal.  I kursen ingår att läsa, kommentera och diskutera kurslitteratur, riktlinjer för validering, rapporter och vetenskapliga artiklar.

Examination

Metodutvecklig och valideringsdelarna examineras med en skriftlig tentamen i skrivsal. Inlämning av en valideringsrapport och muntligt i samband med redovisning av projektarbete. Miljö och hållbarhetsaspekter examineras med en reflekterande uppgift. 

För att få VG på kursen krävs VG på den skriftliga tentamen.

För övriga ingående moment används endast G/U.

Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger som studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten har anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.

Om det föreligger särskilda skäl eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering, eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment med mera. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Obligatoriskt deltagande

Seminarier och redovisningar är obligatoriska. Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatorisk utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatosiska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatorsikt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Övergångsbestämmelser

För en kurs som upphört eller genomgått större förändring eller där kurslitteraturen förändrats väsentligt ska det ges ytterligare tillfälle för examination (exklusive ordinarie examination) på det tidigare innehållet respektive den tidigare litteraturen under en tid av ett år från den tidpunkt förändringen skedde.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på svenska och vissa delar på engelska. Kurslitteratur är på engelska. Kursutvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Litteratur och övriga läromedel

Rekommenderad litteratur

Principles and practice of bioanalysis Venn, Richard F.
ICH guideline M10 on bioanalytical method validation and study sample analysis
Bioanalytical Method Validation Guidance for Industry
Vetenskapliga artiklar kommer att tillhandahållas under kursen