Kursplan för

Examensarbete i nutritionsvetenskap, 30 hp

Degree Project in Nutrition Science, 30 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT18 , VT20 , VT22 , VT24
Kurskod
3NT004
Kursens benämning
Examensarbete i nutritionsvetenskap
Hp
30 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Nutritionsvetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Beslutande organ
Utbildningsnämnden BioNut
Datum för fastställande
2018-06-11
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2018

Särskild behörighet

Lägst betyg godkänt på kurserna "Kost och hälsa - vetenskaplig grund, rekommendationer och hållbarhet" (3NT000) samt "Kost, fysisk aktivitet och fitness - mätmetodik och utvärdering" (3NT002) på termin 1 på Magisterprogrammet i nutritionsvetenskap.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • formulera ett tydligt och avgränsat mål med ett forskningsprojekt, som är motiverat av och grundat i vetenskaplig litteratur.
  • planera, genomföra och dokumentera ett forskningsprojekt inom givna tidsramar och med givna resurser.
  • välja och motivera studiedesign och metodologi för att besvara forskningsfrågan.
  • analysera och tolka erhållna data och kritiskt diskutera resultat och slutsatser samt deras generaliserbarhet.
  • söka, läsa, granska, sammanställa och kritiskt tolka relevant vetenskaplig litteratur i relation till alla delar av projektet.
  • författa en vetenskaplig rapport.
  • diskutera samhälleliga och etiska aspekter av forskningsprojektet.
  • muntligt presentera, förklara och diskutera forskningsresultat i dialog med andra.
  • kritiskt och objektiv bedöma andra människors vetenskapliga arbete och ge relevant återkoppling.

Innehåll

Kursen består av ett projektarbete som kan bestå av litteraturstudier eller empiriska studier. En studieplan upprättas av handledare och student. Projektet kan utföras vid ett annat universitet eller myndighet än Karolinska Institutet eller vid ett företag. Arbetet kan utförs tillsammans med en annan student. Den muntliga redovisningen och bedömning av kursens måluppfyllelse sker individuellt.
 

Arbetsformer

Arbetet sker under handledning med viss självständighet och deltagande i seminarier, journal clubs eller liknande aktiviteter som förekommer där arbetet utförs. Inhämtande av vetenskaplig litteratur enligt handledares rekommendation och egen bedömning. Obligatoriska seminarier i forskningsetik ingår som är gemensamma för alla studenter på kursen. 

Examination

Examinationen består av en skriftlig rapport och muntlig redovisning och diskussion av rapporten samt muntlig bedömning och återkoppling av annan students rapport. Examinator bestämmer betyget efter konsultation med handledare och examinerande lärare, baserat på arbetets genomförande och slutpresentation.

Obligatoriskt deltagande
Seminarier i forskningsetik och redovisningar av examensarbeten är obligatoriska. Kursledaren bedömer om och hur frånvaro kan kompenseras. Innan studenten deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens kursresultat i LADOK.

En inlämning av den skriftliga rapporten efter den uppsatta tidsgränsen resulterar i att studenten missar möjligheten till betyget väl godkänt på kursen.

Praktik
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students praktikplacering eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att förtroende gentemot samarbetspartnern riskerar att skadas eller brytas.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
De studenter som ej är godkända efter sitt första presentationstillfälle (på den muntliga och/eller skriftliga delen)  har rätt att omarbeta rapporten och/eller presentationen och delta vid ytterligare fem presentationstillfällen. Om studenten ej är godkänt efter fyra presentationstillfällen rekommenderas denne att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, med ett nytt projekt. I samband med denna kurs får studenten delta vid ytterligare två presentationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända presentationer ges inte något ytterligare presentationstillfälle eller någon ny kursplats.

Övergångsbestämmelser

Efter varje kurstillfälle kommer det att erbjudas minst sex tillfällen för examination inom en tvåårsperiod efter kursens slut.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

Vetenskaplig litteratur av relevans för projektet.