Kursplan för

Påbyggnadskurs i stamcellsbiologi och regenerativ medicin, 9 hp

Advanced course in stem cell biology and regenerative medicine, 9 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT11 , HT13 , HT14
Kurskod
4BI076
Kursens benämning
Påbyggnadskurs i stamcellsbiologi och regenerativ medicin
Hp
9 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Biomedicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för cell- och molekylärbiologi
Beslutande organ
Programnämnd 7
Datum för fastställande
2011-04-06
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2011

Särskild behörighet

Minst betyg E på alla kurser under termin 1 och på kursen Biomedicinsk kommunikation 1 och minst 10 hp från andra kurser under termin 2 på Masterprogrammet i biomedicin.

Mål

Kursens mål är att sammanföra cellbiologiska, biokemiska, anatomiska, histologiska, fysiologiska och evolutionära medicinska kunskaper och metoder till en sammanhängande bild av stamceller i experimentella och kliniska sammanhang. Kunskap och förståelse Den studerande skall efter genomgången kurs kunna: - Redogöra för stamcellers funktion i kroppen och deras användning i medicinska sammanhang (cellterapi). Färdighet och förmåga Den studerande skall efter genomgången kurs kunna: - Förklara användningen av de viktigaste praktiska metoderna för stamcellsbiologi och tillämpa dessa metoder. - Arbeta som en aktiv deltagare i en forskningsmiljö. - Presentera resultaten från forskningsprojekt, både skriftligen och muntligen. - Skriv en ansökan om forskningsmedel. Utvärdering och attityd hållning Den studerande skall efter avslutad kurs: - ha fått ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt. - Ta ansvar för eget lärande.

Innehåll

Del 1 Introduktion till stamcellsbiologi och regenerativ medicin, 4 veckor Del 2 Seminarier och journal club eller deltagande i konferenser, 2 veckor

Arbetsformer

Den pedagogiska tanken är baserad på lärande som en aktiv forskningsprocess. Kursen är en avancerad kurs och det förutsätts att studenten tar eget ansvar att inhämta kunskaper. Undervisningen kommer att ske i form av expert föreläsningar, seminarier och grupp-arbete ledda av forskare. Grupp-och / eller enskilda uppgifter ingår och presenteras som skriftliga rapporter och muntliga presentationer. Datorer kommer att användas för bioinformatik analys, söka information och skriva rapporter och presentationer.

Examination

Del 1 kommer att baseras på resultaten av inlämningsuppgifter, muntligt eller skriftligt. Del 2 kommer att baseras på aktivt deltagande. Slutbetyget baseras på alla prov i förhållande till omfattningen av varje del. De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare två provtillfällen. Obligatorisk närvaro Närvaro vid seminarier och grupparbeten är obligatoriskt. Kursledarens bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan studenten deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens resultat för kursen i LADOK. Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denna att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Övergångsbestämmelser

Efter varje kurs kommer att finnas minst 6 tillfällen för skriftlig-prov och examen inom en 2-årsperiod från och med slutet av kursen.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Litteratur och övriga läromedel

Kurslitteratur är vetenskapliga artiklar och material som delas ut under kursens gång.

Course literature is scientific papers and material handout out during the course.