Kursplan för

Tumörbiologi, 9 hp

Tumor Biology, 9 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2011.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT11 , HT13 , HT14 , HT15 , HT16 , HT19 , HT20
Kurskod
4BI079
Kursens benämning
Tumörbiologi
Hp
9 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Biomedicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi
Beslutande organ
Programnämnd 7
Datum för fastställande
2011-04-06
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2011

Särskild behörighet

Minst betyg E på alla kurser under termin 1 och på kursen Biomedicinsk kommunikation 1 och minst 10 hp från andra kurser under termin 2 på Masterprogrammet i biomedicin.

Mål

Efter kursen ska studenten - ha fått en överblick av cancerproblemet, den moderna synen på vad cancer är, från grundläggande till kliniskt perspektiv - förstå de grundläggande fundamenten i cancerbiologi samt ha fått en viss förmåga att diskutera och förstå avancerade problem i cancerbiologi - ha fått en inblick i de viktigaste problemen som behöver lösas vad gäller cancerbiologi, diagnostik, förebyggande åtgärder, behandling och livskvalitet - kunna förstå, analysera och kritisera nuvarande strategier för att utnyttja tillgänglig information om cellcykelreglering, tumörsuppressorer och onkogener för utveckling av nya behandlingsformer - ha fått en ingående kunskap om förhållandet mellan celldöd och cancertillväxt samt betydelsen av celldöd för tumörprogression, metastasering och cancerterapi - ha fått en förståelse av hur tumöromgivningen interagerar med maligna celler för att forma tumörvävnad - känna till aktuell forskning om cancerprogenitorceller (eller cancerstamceller) - kunna diskutera metastaseringsprocessen - ha insikt om kända ärftliga cancersyndrom, vilka gener som är inblandade, hur de upptäcktes, vad som är känt om mekanismerna för tumöruppkomst, vad de nuvarande kliniska rutinerna är för dessa syndrom vad gäller genetisk testning, rådgivning och förebyggande program och tillgängliga behandlingar för den enskilde individen

Innehåll

Kursen är uppdelad i två moment. Moment 1 Tumörbiologi del 1, 5hp (Tumour biology part 1, 5c) Moment 2 Tumörbiologi del 2, 4hp (Tumour biology part 2, 4c)

Tumörbiologi del 1, 5.0 hp

Betygsskala: GU

Tumörbiologi del 2, 4.0 hp

Betygsskala: GU

Arbetsformer

Den pedagogiska tanken är baserad på lärande som en aktiv forskningsprocess. Kursen är en avancerad kurs och det förutsätts att studenten tar eget ansvar för att inhämta kunskaper. Undervisningen kommer att ske i form av expertföreläsningar, seminarier och grupparbeten ledda av forskare. Grupp- och/eller enskilda uppgifter ingår och presenteras som skriftliga rapporter och muntliga presentationer.

Examination

Moment 1 examineras genom muntliga och skriftliga inlämningsuppgifter. Moment 2 examineras genom muntliga och skriftliga inlämningsuppgifter. För att uppnå betyget godkänd (G) på kursen måste kursens båda delar vara godkända. Obligatorisk deltagande: Kursintroduktioner, grupparbeten, seminarier och demonstrationer är obligatoriska. Kursledarens bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan studenten deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens resultat för respektive moment i LADOK. Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denna att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Övergångsbestämmelser

Efter varje kurstillfälle kommer det att erbjudas minst sex tillfällen för examination inom en 2-årsperiod efter kursens slut.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Litteratur och övriga läromedel

Kurslitteratur är vetenskapliga artiklar och material som delas ut under kursen.
En bok rekommenderas som täcker hela ämnet: Robert A. Weinberg. The Biology of Cancer (Garland Science, 2007).

Course literature is scientific papers and material handouts out during the course.
One book is recommended covering the whole subject: Robert A. Weinberg. The Biology of Cancer (Garland Science, 2007).