Kursplan för

Tillämpad kommunikation i biomedicin 2, 5 hp

Applied Communication in Biomedicine 2, 5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT13 , VT16 , VT20
Kurskod
4BI094
Kursens benämning
Tillämpad kommunikation i biomedicin 2
Hp
5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Biomedicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Beslutande organ
Programnämnd 7
Datum för fastställande
2012-11-07
Reviderad av
Programnämnden för biomedicinprogrammen
Senast reviderad
2021-04-22
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2020

Särskild behörighet

Lägst betyget G på kursen Tillämpad kommunikation i biomedicin 1 med vetenskapsteori och bioetik, på Masterprogrammet i biomedicin,

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Avseende kunskap och förståelse

  • identifiera och förstå framsteg inom experimentell biomedicinsk forskning,
  • identifiera de viktigaste resultaten och koncepten i biomedicinska artiklar.

Avseende färdighet och förmåga

  • redogöra för, kritiskt granska och diskutera vetenskapliga artiklar inom det biomedicinska området,
  • muntligt och skriftligt presentera vetenskapliga artiklar.

Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt granska och ge återkoppling på biomedicinska presentationer (tillämpa bedömningskriterier).

Innehåll

Kursen är centrerad runt tillämpad kommunikation inom det biomedicinska fältet. Under kursen behandlas biomedicinska teman som kan belysa sambandet " grundforskning-fysiologi-sjukdom-terapi". Tonvikt ligger på cellulära och molekylära mekanismer samt avancerad experimentell metodik. Seminarier som speglar den akademiska forskningens samspel med omvärlden och en introduktion till karriärplanering ingår.

Arbetsformer

Undervisningen innefattar föreläsningar, seminarier och projektarbeten på grupp- och individnivå. Projektarbetet innebär fördjupningsstudier i grupp med tonvikt på individuella projektuppgifter och litteraturstudier.

Examination

För godkänd kurs krävs aktivt deltagande i projektarbeten och godkänd skriftlig och muntlig redovisning av dessa. Betyg på hel kurs blir en sammanvägning av betyget på de skriftliga och muntliga presentationerna.

Obligatoriskt deltagande
Seminarier och grupparbeten samt muntliga och skriftliga presentationer är obligatoriska. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
De studenter som ej är godkända efter ordinarie examination har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra examinationstillfällen rekommenderas denna att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända examinationer ges inte något ytterligare examinationstillfälle eller någon ny kursplats.

Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT2021. Examination enligt denna kursplan ges sista gången under VT2023 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat. Inom övergångsperioden kommer sex examinationstillfällen att erbjudas.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Muntlig utvärdering, kursråd, kommer att genomföras under kursen.

Litteratur och övriga läromedel

Det material som specifikt refereras till under kursen utgör kurslitteraturen.