Kursplan för

Cellbiologi, genetik och genomik, 9 hp

Cell Biology, Genetics and Genomics, 9 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2020.
Kurskod
4BI106
Kursens benämning
Cellbiologi, genetik och genomik
Hp
9 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Biomedicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för cell- och molekylärbiologi
Beslutande organ
Programnämnden för biomedicinprogrammen
Datum för fastställande
2020-03-06
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2020

Särskild behörighet

Lägst betyget G (godkänd) på kurserna Tillämpad kommunikation i biomedicin 1 med vetenskapsteori och bioetik, Tillämpad kommunikation i biomedicin 2, Avancerad translationell medicin, Teoretisk och praktisk försöksdjursvetenskap, samt Biostatistik på Masterprogrammet i biomedicin.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten:
 
avseende kunskap och förståelse, 

  • redogöra för centrala koncept och funktioner i cellbiologi, genetik och genomik
  • redogöra för metoder och teknologier som används i cellbiologisk forskning, inklusive genetik och genomik

avseende färdighet och förmåga

  • kunna diskutera samt kritiskt utvärdera olika metoder och teknologier används i forskning kring celler, genetik och genomik
  • kunna relatera biomecinsk forskning med celler och gener till klinisk forskning
  • kunna diskutera hur genetisk information påverkar hälsa och sjukdom

avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt kunna diskutera vetenskaplig litteratur
  • visa ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt 

Innehåll

Kursen består av flera delmoment med inriktning cellbiologi, genetik och genomik, inklusive olika typer av analyser av genetisk data.

Examination

Obligatoriskt deltagande
Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens kursresultat i LADOK. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att studenten inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
 
Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denna att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats.
 
Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Litteratur och övriga läromedel

Kurslitteratur för aktuell kurs saknas. Kontakta kursansvarig institution för mer information.