Kursplan för

Tillämpad kommunikation i biomedicin och professionell utveckling, 7,5 hp

Applied Biomedical Communication and Professional Development, 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2022.
Kurskod
4BI116
Kursens benämning
Tillämpad kommunikation i biomedicin och professionell utveckling
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Biomedicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutionen för cell- och molekylärbiologi
Beslutande organ
Programnämnden för biomedicinprogrammen
Datum för fastställande
2021-10-22
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2022

Särskild behörighet

Lägst betyget G på moment Biomedicin - yrkeskunskaper, 3 hp, på kursen Avancerad biomedicin, 10.5 hp på Masterprogrammet i biomedicin.

Mål

Kursens mål är att förbättra kommunikationsförmågor som alla biomedicinska forskare behöver.

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Avseende kunskap och förståelse:

  • Identifiera de färdigheter som krävs för att söka olika yrkesvägar. 

Avseende färdighet och förmåga

  • Använda stil och format för innehåll som är ändamålsenligt och lämpligt för kommunikation med allmänheten och forskarsamhället, både skriftligt och muntligt.
  • Kunna kommunicera vetenskapliga begrepp genom digitala medier och bilder.
  • Tillämpa korrekt format och språkdräkt, lämplig för vetenskapliga forskningsartiklar. 

Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Resonera och reflektera över ett biomedicinskt problem/projekt utifrån ett globalt hälsoperspektiv.
  • Reflektera över hur man presenterar experimentella data på ett etiskt sätt.
  • Reflektera över de olika dimensionerna av interkulturell kompetens och deras betydelse för grupparbete.

Innehåll

Syftet med kursen är att studenten ska känna igen, förstå och använda lämplig stiloch format  för vetenskapligt innehåll som är ändamålsenligt för kommunikation med olika syften och målgrupper. Aktiviteterna på kursen lägger stor vikt på att förstå och förbättra vetenskaplig skrivstil. Kursen täcker också vetenskaplig presentation, kamratåterkoppling och digitala medier inom det biomedicinska området.
 
Kursen är indelad i följande moment:

Vetenskapligt skrivande inom biomedicinsk forskning, 4.5 hp

Betygsskala: VU

Efter avslutat moment kommer studenten att ha vidareutvecklat sina verktyg för att skriva professionell engelska. Kritiskt förhållningssätt till läsning och skrivning samt skriftlig återkoppling utvecklas genom skrivandet av en text inspirerad av ett vetenskapligt forskningsmanuskript.

Tillämpad kommunikation i biomedicin och professionell utveckling, 3.0 hp

Betygsskala: VU

I detta kursmoment lär sig studenten hur kommunikationsstilar, metoder och kontext förändras beroende på målgruppen. Momentet kulminerar i en presentation och/eller utställning av vetenskapliga begrepp i kommunikationsstilar som är lämpliga för vetenskapssamhället och allmänheten. Ett specifikt fokus läggs på illustration och digital kommunikation. Studenten reflekterar också över personliga färdigheter som krävs för biomedicinska forskare inom olika yrkesvägar och i kommunikation på den internationella arbetsplatsen.

Arbetsformer

Lärande- och undervisningsaktiviteterna inkluderar skriftliga och muntliga kommunikationsövningar med emfas på peer-to-peer-lärande. Lärandeaktiviteter inkluderar workshops, seminarier, expertföreläsningar, hybridinlärningsaktiviteter och ett utåtriktat projekt.

Examination

Vetenskapligt skrivande inom biomedicinsk forskning (4.5 HP). Examinationen består av skriftliga uppgifter. Uppgiften innehåller en skriftlig uppsats skriven som en forskningsartikel, samt skriftlig kamratåterkoppling. Betygsätts U/G/VG.

Tillämpad kommunikation i biomedicin och professionell utveckling (3 HP). Examinationen består av skriftliga uppgifter och muntliga presentationer. I examinationen ingår en vetenskaplig presentation, personlig portfölj och en grafisk abstrakt. Betygsätts U/G/VG

Skriftliga uppgifter ska lämnas in före slutet av kursen enligt specifikation i schemat. För att få betyget "Godkänt" på kursen (betyget G eller högre) krävs minst "Godkänt" på alla kursens moment. För att få betyget "Väl godkänt" på kursen krävs betyget "Väl godkänt" på "Vetenskapligt skrivande inom biomedicinsk forskning" samt "Tillämpad kommunikation i biomedicin och professionell utveckling".

Obligatoriskt deltagande
Deltagande i de kursen ingående workshops, seminarier, grupp- och individuella uppgifter och föreläsningar kopplade till dessa delar är obligatoriska. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro eller missad deadline kan kompenseras. Innan studenten deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens resultat för respektive moment i LADOK.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats.

Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska och examination är på engelska.

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Muntlig utvärdering, kursråd, kommer att genomföras under kursen.

Litteratur och övriga läromedel

Studiematerial och referensartiklar kommer att tillhandahållas under kursen.