Kursplan för

Bioentreprenörskap, 3 hp

Bioentrepreneurship, 3 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2022.
Kurskod
4BI118
Kursens benämning
Bioentreprenörskap
Hp
3 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Biomedicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutionen för lärande, informatik, management och etik
Beslutande organ
Programnämnden för biomedicinprogrammen
Datum för fastställande
2022-03-23
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2022

Särskild behörighet

Minst betyget G (Godkänd) på kurserna Avancerad biomedicin, Tillämpad biostatistik, Bioinformatik, termin 1 valbar kurs, Bioetik och försökdjursvetenskap, Tillämpad kommunikation i biomedicin och professionell utveckling, samt registrering på kursen Avancerad biomedicin: forskningsprojekt 1 på Masterprogrammet i biomedicin.

Mål

Det övergripande syftet med kursen är att introducera hur entreprenörskapsprocessen kan tillämpas inom det biomedicinska området.

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Avseende kunskap och förståelse 

  • Förklara den entreprenöriella processen 

Avseende färdighet och förmåga

  •  Tillämpa entreprenöriella färdigheter för att adressera problem på global nivå inom det biomedicinska området

Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera över det möjliga värdet av entreprenörskap(er) för det biomedicinska fältet från både ett vetenskapligt och samhälleligt perspektiv

Innehåll

Denna kurs kommer att fokusera på den entreprenöriella processen för problemlösning för att skapa värde från vetenskapsbaserad kunskap. Inlämningsuppgifterna i kursen kräver att studenten använder kritiskt tänkande och analys samt införlivar tidigare kunskaper och erfarenheter i ett projektarbete. Studenten kommer att behöva söka efter och använda relevant vetenskaplig litteratur och annan data för att stödja sina resonemang. Både globala och etiska perspektiv på det biomedicinska området kommer att behandlas.

Arbetsformer

Föreläsningar och seminarier kommer att kompletteras med självstudier av litteratur och en reflekterande övning. Ett projekt kommer att genomföras parallellt under hela kursen och resultera en presentation av resultaten i slutet av kursen.

Examination

Kursen har två examinationer

  • En projektpresentation (Underkänt/Godkänt)
  • En individuell uppsats (Underkänt/Godkänt/Väl godkänt) 

För godkänd kurs krävs minst betyget "Godkänd" på båda examinationerna. För att erhålla betyget "Väl godkänd" på hela kursen krävs betyget "Godkänd" för presentationen av projektet och betyget "Väl godkänd" på den individuella uppsatsen.
 
Obligatoriskt deltagande
Seminarier är obligatoriska. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro eller missad deadline kan kompenseras. Innan studenten deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens resultat för respektive moment i LADOK.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats.

Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska och examination är på engelska.

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Muntlig utvärdering, kursråd, kommer att genomföras under kursen.

Litteratur och övriga läromedel

Litteratur kommer att tillhandahållas av kursledningen under kursen.