Industriell ekonomi, 6 hp
Industrial management, 6 credits- Kurskod
- 4BP012
- Kursens benämning
- Industriell ekonomi
- Hp
- 6 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Bioentreprenörskap
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för lärande, informatik, management och etik
- Beslutande organ
- Programnämnd 7
- Datum för fastställande
- 2010-05-21
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2010
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom medicin, biomedicin, bioteknologi, biologi, kemi eller teknik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget G).
Mål
Kursen ger en överblick inom området industriell ekonomi, och erbjuder kunskaper för analys och ledning av industriella organisationer. Målet med kursen är att ge studenten teoretiska insikter och praktiska verktyg inom området ledning och organisering av industriella organisationer. Vidare syftar kursen till att ge studenten olika perspektiv för att förstå fenomenen ledning och organisering. Detta innebär att studenten efter kursen ska kunna: 1. Förstå och förklara de huvudsakliga trenderna inom affärsvärlden: Hur ekonomi påverkar företagen i dagens samhälle, och hur företagen bör ta hänsyn till etiska aspekter i sitt agerande. 2. Beskriva hur ett företag startas, och förstå de olika former för ägande av företag som finns. 3. Förklara innebörden i och den påverkan som de viktigaste teorierna inom områden som organisation, human relations, och ledarskap har. 4. Förstå de huvudsakliga verktyg och koncept som finns inom områden som produktionsekonomi, distribution, marknadsföring, kalkylering, och prissättning. 5. Förstå de olika marknadsformer som finns, och också hur ett företag agerar inom olika former av marknader. 6. Förklara hur de finansiella marknaderna är uppbyggda, och hur företagets kassaflöde påverkas av olika typer av beslut. 7. Definiera innebörden i och översiktligt förstå användandet av de huvudsakliga verktygen inom följande områden: extern redovisning, kalkylering, budgetering, och investeringsanalys. 8. Applicera kunskaper från kursen på ett företag och förstå hur de teoretiska koncepten tar sig uttryck i detta företag.
Innehåll
Kursen består av föreläsningar vilka byggs upp av dagsaktuella exempel från affärsnyheterna. Detta följs sedan av diskussioner kring användbara teoretiska koncept, verktyg och praktiska exempel inom följande områden: 1. Trender i affärsvärlden: Hur ekonomi påverkar dagens företag. 2. Entreprenören och företagets uppstart. 3. Affärsledning och kundtillfredsställelse: ledarskap, organisering och de anställdas delaktighet. 4. Personalhantering: Att motivera de anställda. 5. Marknadsföring: Att bygga relationer med kunder och andra intressenter. 6. Informationshantering och beslutsfattande: Att förstå finansiell och icke-finansiell information. Redovisning och kalkylering. 7. Hantering av finansiella resurser: Möjligheter till investeringar och finansiering av dessa. Kursen utgår från internationella teorier kring industriell ekonomi. I vissa områden tas förhållanden specifika för Sverige respektive Life Science-branschen upp som utgångspunkt för diskussionerna. Även ett antal exempel från länder i olika världsdelar ges under kursens gång.
Arbetsformer
Undervisningen innefattar föreläsningar och seminarier.
Examination
Examination kommer att ske i form av en skriftlig seminarieuppgift och en tentamen. Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denna att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Övergångsbestämmelser
Efter varje kurstillfälle kommer det att erbjudas minst sex tillfällen för examination inom en 2-årsperiod efter kursens slut.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Litteratur och övriga läromedel
8. ed. : Boston : McGraw-Hill/Irwin, cop. 2008 - xxvii, 27, 652 s. ISBN:978-0-07-310597-0 (student edition : alk. paper) LIBRIS-ID:10546348 URL: http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0618/2006025567.html Sök i biblioteket