Kursplan för

Projektledning: Ledning och styrning, 6 hp

Project management: Leadership and control, 6 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Kurskod
4BP014
Kursens benämning
Projektledning: Ledning och styrning
Hp
6 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Bioentreprenörskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för lärande, informatik, management och etik
Beslutande organ
Programnämnd 7
Datum för fastställande
2010-05-21
Reviderad av
Utbildningsnämnden LIME
Senast reviderad
2018-09-25
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2010

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180högskolepoäng inom medicin, biomedicin, bioteknologi, biologi, kemi, teknik eller motsvarande examen. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget Godkänd).

Mål

Projekt som organisationsform för industriellt arbete har blivit mer och mer vanligt i de flesta delar av samhället vilket gör projektledning till en vanlig arbetsform. Personer som är ansvariga för stora projekt har ofta projektledning som yrke och har en teoretiskt bas för sina kunskaper.

Mål
Det övergripande målet för kursen är att ge deltagarna en heltäckande kunskap om projektledning i olika typer av industriell verksamhet. Efter att ha genomgått kursen ska deltagarna kunna delta i industriellt projektarbete inom deras respektive områden.

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- Beskriva varför och hur projektledning kan användas för att förbättra konkurrenskraften i en modern industriell organisation.
- Beskriva strukturen för projektledning som kunskapsfält och förklara de dess grundkoncept
- Beskriva huvudkarakteristiken och skillnaderna mellan industrial delivery projects, product development projects och internal development projects.
- Formulera projektmål som är realistiska, lösningsneutrala och utvärderingsbara
- Använda verktyg som WBS/PBS, OBS, Gantt och PERT/CPM för detaljerad tidsplanering av projekt och kunna välja vilka verktyg som ska eller inte ska användas
- Beskriva grundläggande projektstyrningsmodeller som PROPS och PPS
- Beskriva en teoretisk riskhanterings-process och använda förenklade verktyg som Minirisk
- Beskriva en projektbudgeteringsprocess och förklara användandet av Earned Value Management
- Förklara relationen mellan projekt och permanenta organisationer och förklara vilka olika lösningar som finns för att lösa det inneboende problem som finns i den relationen.
- Förklara relationen mellan projekt och dess externa omgivning och applicera en stakeholder management process på ett specifikt projekt
- Förklara en projektledares huvudsakliga arbetsuppgifter och ansvarsområden
- Analysera ett riktigt projekt med hjälp av projektledningens koncept och verktyg och ge rekommendationer på hur man kan förbättra ledningen av det projektet.

Innehåll

Kursen fokuserar på planering och kontrollaktiviteter i kontraktsbaserade projekt och förändringsprojekt i olika typer av industrier. Den etablerade projektledningsteorin jämförs med ett antal case. Kursen börjar med att ge en grundläggande förståelse för projektledning som disciplin och yrke, för att sedan gå vidare till ämnen som projektplanering, projektorganisering, ledningskontroll och projektledarskap. Ett skriftligt arbete kommer att utföras i form av en empirisk studie av ett riktigt projekt. Gästföreläsare från industrin kommer att ge sin syn på praktisk projektledning.

Arbetsformer

Undervisningen sker i form av föreläsningar och caseövningar

Examination

Skriftlig tentamen, seminarieövningar samt en grupp-projektrapport.

Obligatoriskt deltagande:
Deltagande i seminarieövningarna är obligatoriskt.

Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens kursresultat i LADOK.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denna att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats.

Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd HT18 och gavs för sista gången HT14. Examination enligt denna kursplan ges sista gången HT20 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Litteratur och övriga läromedel

Tonnquist, Bo Project management : a guide to the theory and practice of project, program and portfolio management and business change