Examensarbete i bioentreprenörskap, 30 hp
Degree Project in Bioentrepreneurship, 30 credits- Kurskod
- 4BP050
- Kursens benämning
- Examensarbete i bioentreprenörskap
- Hp
- 30 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Bioentreprenörskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
- Kursansvarig institution
- Institutionen för lärande, informatik, management och etik
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden LIME
- Datum för fastställande
- 2021-10-20
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden LIME
- Senast reviderad
- 2021-10-20
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2022
Särskild behörighet
Lägst betyget G på kurserna som ges under termin 1 och 2 samt kursen "Marknadsföring och försäljning inom life science", på Masterprogrammet i bioentreprenörskap.
Mål
Kursen syftar till att ge studenterna möjlighet att självständigt utifrån en frågeställning inom huvudområdet bioentreprenörskap planera och genomföra ett vetenskapligt projekt.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Avseende kunskaper och förståelse
- visa bred kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, samt en hög grad av specialiserad kunskap inom ramen för det aktuella projektet,
- söka och kritiskt granska relevant vetenskaplig litteratur till stöd för att bredda och fördjupa sina kunskap inom ramen för det aktuella projektet,
- upprätta en relevant och realistisk forskningsplan för det aktuella projektet,
- visa en fördjupad metodkunskap samt motivera valet av metoder för att lösa en vetenskaplig problemställning inom huvudområdet.
Avseende färdigheter och förmåga
- visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
- visa förmåga att självständigt identifiera och formulera relevanta frågeställningar samt att kritiskt och kreativt planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
- visa förmåga att analysera och kritiskt utvärdera resultaten av sin vetenskapliga studie i det specifika forskningsområdet såväl som i ett bredare vetenskapligt och samhälleligt perspektiv,
- kritiskt och objektivt bedöma andras vetenskapliga arbeten samt kunna ge och ta emot relevant återkoppling,
- presentera det egna arbetet, dess slutsatser samt den kunskap och de argument som slutsatserna är baserade på i skriftlig och muntlig form såväl i ett akademiska sammanhang som för en möjlig samarbetspartner och ur ett bredare populärvetenskapligt perspektiv.
Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och ta ansvar för sitt egna kontinuerliga lärande,
- visa ett professionell förhållningsssätt avseende tidsplanering, kollegialt samarbete och samarbete med en eventuell samarbetspartner,
- visa förmåga att genomföra en vetenskaplig studie på ett forskningsetiskt korrekt sätt.
Innehåll
Kursen består av ett självständigt arbete samt föreläsningar och peer-feedback seminarier där olika ämnen relevanta för att skriva och genomföra en vetenskaplig studie diskuteras.
Projekt kan utföras vid Karolinska Institutet eller vid ett annat universitet, myndighet eller företag/organisation.
Arbetsformer
Kursen ges på avancerad nivå där studenterna förutsätts vara bekanta med de vanligaste arbetsformerna i högskolestudier. Kursens pedagogiska grundsyn är baserad på entreprenöriellt lärande och förutsätter ett aktivt studentdeltagande. Undervisningen sker i form av självständigt arbete med en vetenskaplig rapport, obligatoriska schemalagda peer review seminarier där studenterna redogör för sina framsteg och ger varandra återkoppling samt presentationer och oppositioner.
Ett projektförslag ska skrivas enligt instruktioner och godkännas av kursledaren innan studenten får påbörja projektet.
Obligatoriskt deltagande
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Examinationen av kursen genomförs i flera steg:
- En projektplan ska skrivas enligt instruktioner (U/G) samt presenteras muntligt vid ett seminarium (U/G).
- En halvtidrapport ska skrivas enligt instruktioner (U/G) samt presenteras muntligt vid ett seminarium (U/G).
- En skriftlig vetenskaplig rapport ska skrivas och lämnas in enligt instruktioner. Projektet ska presenteras muntligt (U/G). Studenten ska även genomföra en muntlig kritisk granskning av ett annat projekt (U/G). Den slutgiltiga versionen av rapporten, lämnas in efter den muntliga presentationen och är den som ligger till grund för betyget (U/G/VG)
För att få betyget G på hel kurs måste studenten få minst betyget G på alla examinationsmoment. För att få betyget VG måste studenten få betyget VG på den skriftliga vetenskapliga rapporten samt G på övriga moment och dessutom lämna in rapporten senast angiven tid. Inlämning av den skriftliga vetenskapliga rapporten efter deadline resulterar i att studenten missar chansen till betyget väl godkänd (VG).
Begränsning av antalet examinationstillfällen
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända examinationer ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i en och samma examination.
Praktik
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students praktikplacering eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att förtroende gentemot samarbetspartnern riskerar att skadas eller brytas. När projektplaceringen avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett projektplaceringstillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs för att studenten ska kunna bli godkänd på kursen.
Övergångsbestämmelser
Efter varje kursgenomförande kommer det att erbjudas minst fyra tillfällen till examination under en period av minst två år.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Muntlig utvärdering, kursråd, kommer att genomföras under kursen.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur / Compulsory literature
Litteratur för det specifika projektet kommer att beslutas av projektsamordnaren vid UBE / LIME i samverkan med examinator när projektplanen godkänns. Metodlitteratur kommer också att väljas utifrån projektets innehåll.
En av de två alternativa böckerna nedan ska användas som huvudsaklig kurslitteratur
7. ed. : Harlow : Pearson Education, cop. 2016 - xxvi, 741 s. ISBN:978-1-292-01662-7 LIBRIS-ID:18291653 Sök i biblioteket
Övrig litteratur
5 ed. : London : SAGE, 2013 - 282 s. ISBN:9781452242569 LIBRIS-ID:14588864 Sök i biblioteket
3. ed. : Los Angeles : Sage Publications, cop. 2015 - xviii, 405 s. ISBN:9781452275727 LIBRIS-ID:16594194 Sök i biblioteket
Colin Robson (University of Huddersfield)
http://www.blackwellpublishing.com/book.asp?ref=9781405114899